Της Στεφανίας Σούκη

Με την… ελπίδα να φέρουν περισσότερους Κινέζους τουρίστες αλλά και επενδυτές σε ακίνητα πραγματοποιούνται οι επαφές της ελληνικής αποστολής στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στο Πεκίνο.

Στις επαφές των μελών της ελληνικής αποστολής περιλαμβάνονται και αυτές με τον China Travel Service, από τους μεγαλύτερους τουριστικούς οργανισμούς της χώρας, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του κινεζικού φορέα China National Tourism Administration για την προσέλκυση του πλέον… περιζήτητου τουρίστα διεθνώς, που δεν είναι άλλος από τον Κινέζο τουρίστα.

Τουρισμός και ακίνητα ”φιγουράρουν”, θεωρητικά, στους κλάδους με τη μεγαλύτερη δυναμική στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Κίνας, αν και, μέχρι στιγμής, οι επιδόσεις και στους δύο αυτούς τομείς είναι πενιχρές για τη χώρα μας. Απογοητευτικά είναι τα νούμερα για τις αγορές ακινήτων από Κινέζους στην Ελλάδα, με βασικά ”αγκάθια” τις ελλείψεις στο θεσμικό πλαίσιο αλλά και την ελληνική γραφειοκρατία, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε ”ποντάρει” πολλά στο πρόγραμμα Xρυσή Βίζα για τις αγορές κυρίως από Κίνα και Ρωσία.

Στο κομμάτι του τουρισμού, από τα 120 εκατ. των Κινέζων που ταξιδεύουν δαπανώντας, με βάση τα επίσημα στοιχεία, περί τα 104,5 δισ. δολάρια -νούμερα που τους αναδεικνύουν πρωταθλητές διεθνώς- στην Ελλάδα ήρθε πέρυσι ποσοστό μόλις …0,1% ή αλλιώς περί τις 120 χιλιάδες.

Το… παρήγορο, ειδικά όσον αφορά τον τουρισμό, είναι ότι οι αριθμοί βαίνουν αυξανόμενοι το τελευταίο διάστημα: Οι Κινέζοι τουρίστες στην Ελλάδα ήταν περί τις 100 χιλιάδες το 2014, ενώ με βάση τις θεωρήσεις βίζα όπως τις επεξεργάστηκε το Sete Intelligence για την περίοδο 2010- 2015, μεταξύ 2010 και 2015, η Ελλάδα εμφανίζει τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης (7,87 φορές πιο πάνω) στην Κίνα, με σημαντική διαφορά από τη δεύτερη Πορτογαλία (4,64). Έτσι, το 2015 εκδόθηκαν στην Κίνα 80.853 βίζες Σένγκεν προς Ελλάδα, ωστόσο η χώρα μας υπολείπεται σημαντικά έναντι π.χ. της πρώτης σε θεωρήσεις Γαλλίας -πάνω από 700 χιλ. θεωρήσεις- ενώ και η Ιταλία είναι λίγο πάνω από τις 500 χιλιάδες για το 2015.

H ”Xρυσή Βίζα”

Όσον αφορά το πολυδιαφημισμένο στη χώρα μας πρόγραμμα ”Xρυσή Βίζα” δηλαδή της πενταετούς άδειας διαμονής για υπηκόους τρίτων χωρών που επενδύουν περισσότερα από 250.000 ευρώ στην εγχώρια αγορά real estate, ο συνολικός αριθμός των αδειών διαμονής που έχουν χορηγηθεί από την έναρξη του προγράμματος το 2013 σε ιδιοκτήτες ακινήτων προερχόμενους από τρίτες χώρες έφτασαν τις 983 στο τέλος του 2015, με βάση τα επίσημα στοιχεία από τη Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου Εσωτερικών. Βάσει των σχετικών στατιστικών στοιχείων, πρώτη χώρα έρχεται η Κίνα με 335 άδειες διαμονής και δεύτερη η Ρωσία με 315. Ακολουθούν οι προερχόμενοι από Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική εκτός Αιγύπτου (151), η Αίγυπτος με 53, η Ουκρανία με 52 και άλλες τρίτες χώρες με 56. Για το 2016 τα νούμερα ελάχιστα έχουν αλλάξει, με τη διαφορά ότι το νούμερο κινείται στα πέριξ των 1.100 αδειών.

Από τους βασικούς λόγους για τις χαμηλές επιδόσεις της Ελλάδας σε σύγκριση με άλλους μεσογειακούς προορισμούς που έχουν υιοθετήσει αντίστοιχα κίνητρα- βλ. Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα- αποτελεί το γεγονός του περιορισμένου αριθμού των συγγενών που λαμβάνουν βίζα στη χώρα μας στο πλαίσιο του προγράμματος. Το γνωστό θέμα της ελληνικής γραφειοκρατίας αποτελεί ένα ακόμη αγκάθι “αν ληφθεί υπόψη ότι στην Ελλάδα απαιτείται πάνω από ένας μήνας για να εκδοθεί η βίζα από την στιγμή που θα πραγματοποιηθεί η αγορά με ουκ ολίγες εμπλεκόμενες Διευθύνσεις από την Περιφέρεια, τα υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών κ.τ.λ. Ενώ σε άλλους, ανταγωνιστικούς προορισμούς, ο ίδιος χρόνος περιορίζεται σε 7 εργάσιμες”, όπως αναφέρει γνώστης της αγοράς. “Με τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού, τη δημοφιλία της Ελλάδας σε αγορές όπως η Κίνα ή η Ρωσία, αλλά και επιμέρους παράγοντες όπως π.χ. η έλευση κινεζικών ομίλων- βλ. Cosco- η Ελλάδα θα έπρεπε να χορηγούσε υπό διαφορετικές συνθήκες περί τις 1.000 άδειες διαμονής ανά εξάμηνο”.

“Ενώ το Enterprise Greece μιλά για πάνω από 1.000 άδειες διαμονής, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί πολυάριθμες αποστολές ενημέρωσης και προσέγγισης, τα ακίνητα που έχουν πουληθεί δεν ξεπερνούν τα 270 την τελευταία τριετία σε ξένους μέσω του ελληνικού προγράμματος της Χρυσής Βίζας”, επισημαίνει ο κ. Θέμης Μπάκας, επικεφαλής του δικτύου κτηματομεσιτικών υπηρεσιών E- Real Estates.

“Σήμερα, όπου η ανάγκη ανάπτυξης και επενδύσεων στην Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική διέξοδο, τα αποτελέσματα των επιχειρηματικών αποστολών που διοργανώνονται για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας στη χώρα πέφτουν πολλές φορές στο κενό λόγω άγνοιας επί των λεπτομερειών του νομοθετικού πλαισίου του Ν. 4146/2013, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές όπου συμβολαιογραφικά γραφεία έχουν πραγματοποιήσει συμβόλαια με ενδιαφερόμενους αγοραστές, οι οποίοι αντιμετώπισαν προβλήματα κατά την έκδοση της βίζας διότι δεν είχαν τηρήσει επακριβώς όλες τις απαραίτητες διαδικασίες που απαιτούσε το νομοθετικό πλαίσιο.

Απαιτείται η άμεση συνεργασία των υπουργείων Τουρισμού και Ανάπτυξης με τις πρεσβείες της χώρας μας στις χώρες προσέγγισης για επενδύσεις, η οργανωμένη στρατηγική προσέλκυσης επενδυτών αποτελούμενη από εξειδικευμένους επαγγελματίες του κλάδου, το σταθερό φορολογικό πλαίσιο τουλάχιστον για περίοδο δεκαετίας, η ενημέρωση των επαγγελματιών του κλάδου για τα βήματα και τις απαραίτητες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει ο επενδυτής καθώς και η χαρτογράφηση των κατάλληλων και διαθέσιμων ακινήτων που πληρούν τις προδιαγραφές.

Στην περίπτωση που το 0,5% των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας επένδυε στην εξοχική κατοικία, σήμερα θα μιλούσαμε για 120.000 πωλήσεις ετησίως, με έσοδα δισ. ευρώ και ταυτόχρονα αιμοδοσία των κρατικών ταμείων. Ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί όταν καταγραφεί και υπάρξει πλάνο δράσης τουλάχιστον πενταετίας.