Κι αν μέχρι τώρα ήταν η Μύκονος που διατηρούσε την πρωτοκαθεδρία με επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων από κεφάλαια προερχόμενα από τη Μέση Ανατολή, πλέον επενδυτές από τον Λίβανο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακαλύπτουν και την Πάρο.

To νησί, πέραν των εγχώριων επενδυτών, έχει μπει στο στόχαστρο και από τα μεγάλα «πορτοφόλια» της Μέσης Ανατολής, ποντάροντας στην αύξηση της κίνησης που θα φέρει η αναβάθμιση των υποδομών από το αεροδρόμιο μέχρι το λιμάνι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος το αεροδρόμιο της Πάρου έχει παρουσιάσει αύξηση μέχρι και τον Αύγουστο σε ποσοστό πάνω από 10% σε σχέση με την πολύ καλή χρονιά του 2022, ενώ περισσότερα από ποτέ φέτος, κατά τις πληροφορίες, ήταν και τα ιδιωτικά jets στο νησί, με αύξηση κοντά στο 20% σε σχέση με πέρυσι.

«Στόχος είναι να προσελκύσουμε επισκέπτες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ακόμη πιο πέρα», δηλώνουν οι επιτελείς της Vivium Holding, του family office με έδρα το Ντουμπάι με ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο τον Elie Khouri, που ξεκινά από την Πάρο το διεθνές άνοιγμά του στον τομέα της φιλοξενίας. Ο κ. Khouri είναι γνωστός στο ευρύ επενδυτικό κοινό ως επικεφαλής του Omnicom Media Group, ενός από τους κορυφαίους ομίλους μέσων ενημέρωσης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (ΜΕΝΑ), και πλέον επενδύει στον ελληνικό τουρισμό αλλά και στην εγχώρια αγορά πολυτελών ακινήτων, δύο κλάδους που βρίσκονται σε άνοδο το τελευταίο διάστημα με δεδομένη την ισχυρή ζήτηση -για αμφότερους- από το εξωτερικό.

Tο οικιστικό project υψηλών προδιαγραφών «Matanaos» στη Γλυφάδα, σε σχέδια του γραφείου 314 Αrchitecture Studio, με 9 διαμερίσματα, πισίνες και υπηρεσίες γυμναστηρίου, υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο το 2025

Εξαγορές δύο ξενοδοχείων και πολυτελών κατοικιών στην Πάρο, αλλά και ένα οικιστικό project στην Αθηναϊκή Ριβιέρα -και δη στη Γλυφάδα- αποτελούν τις πρώτες κινήσεις από το family office των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα  με στόχο το κοινό υψηλότερων εισοδηματικών κριτηρίων. Στην Πάρο οι προγραμματιζόμενες επενδύσεις ξεπερνούν σε αξία τα 30 εκατ. ευρώ για την εξαγορά και αναβάθμιση των δύο μονάδων με τη δημιουργία και πολυτελών κατοικιών, την ίδια στιγμή που το γενικότερο επενδυτικό πλάνο της Vivium Holding στον τομέα της φιλοξενίας εκτείνεται πέρα από το ανερχόμενο νησί των Κυκλάδων, με σχέδια για την απόκτηση συνολικά πέντε ξενοδοχείων μέσα στον ορίζοντα της επόμενης διετίας.

Ποια είναι η Vivium Holding

H Vivium Holding με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ιδρύθηκε από τον Elie Khouri το 2017 και θέλει τώρα να εδραιώσει «μια ισχυρή παρουσία στον κλάδο της φιλοξενίας» σε προορισμούς πρώτης γραμμής. Ο ίδιος, γεννημένος το 1964, εργάστηκε στην αρχή της καριέρας του στον κλάδο της διαφήμισης στην BBDO του ομίλου Omnicom και απέκτησε νωρίς τα διαπιστευτήρια ως ένα από τα πιο γνωστά στελέχη μάρκετινγκ και επικοινωνίας στο Ντουμπάι. Το 2002 μεταπήδησε από το δημιουργικό της διαφήμισης στα media δημιουργώντας την Omnicom Media Direction, στον κλάδο επικοινωνίας και μέσων ενημέρωσης, για να αναλάβει στη συνέχεια κεντρικό ρόλο αρχικά στο Omnicom Media Group ΜΕΝΑ και εν συνεχεία στο Omnicom Media Group ως προέδρος το 2019.

Εξαγορές δύο ξενοδοχείων και πολυτελών κατοικιών στην Πάρο, αλλά και ένα οικιστικό project στην Αθηναϊκή Ριβιέρα -και δη τη Γλυφάδα- είναι οι πρώτες κινήσεις από το family office των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα με στόχο το κοινό υψηλότερων εισοδηματικών κριτηρίων. Στην Πάρο οι προγραμματιζόμενες επενδύσεις ξεπερνούν σε αξία τα 30 εκατ. ευρώ

Οσον αφορά τη Vivium Holding, οι δραστηριότητές της αφορούν τρεις στρατηγικούς άξονες, συμπεριλαμβανομένων και εναλλακτικών επενδύσεων. Κατ’ αρχάς τον κλάδο πολυτελών κατοικιών και φιλοξενίας με την ιδιοκτησία, ανάπτυξη και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών ανά την Ευρώπη σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πορτογαλία, αλλά και η Ελλάδα (Vivium Properties, Lyxhabitat, Sotheby’s International Realty). Mόλις τον περασμένο Αύγουστο η εταιρεία ανακοίνωσε την εξαγορά της VIVA Sotheby’s International Realty στην Ισπανία, σε μια στρατηγική κίνηση για την ενίσχυση της παρουσίας και των δυνατοτήτων του ομίλου στον κλάδο των ακινήτων στην Ευρώπη, ενώ είχε προηγηθεί η ίδρυση της Saudi Arabia Sotheby’s International Realty στη Μέση Ανατολή και η εξαγορά της United Kingdom Sotheby’s International Realty.

Ο δεύτερος άξονας δραστηριοτήτων σχετίζεται με την τεχνολογία, με επενδύσεις σε startups που μπορεί να συμπληρώνουν και να συνδέονται με το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο, συμπεριλαμβανομένων των αναδυόμενων ευκαιριών σε FinTech, PropTech και ArtTech (Mintus, Stake, Keyper). Οσον αφορά τον τρίτο άξονα, έχει να κάνει με τοποθετήσεις γύρω από τα προσωπικά ενδιαφέροντα του ιδρυτή με ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο σε εκλεκτά κρασιά και ρολόγια πολυτελείας, καθώς και συνεργασίες με κορυφαία ευρωπαϊκά brands επίπλων υψηλής ποιότητας και σχεδιασμού (Cassina, Cult Wines). Αλλωστε, ο ίδιος ο Elie Khouri δηλώνει λάτρης των τεχνών, των εκθέσεων και των μουσείων, εκεί όπου περνά τον ελεύθερο χρόνο του όταν δεν εργάζεται, ενώ και στα κεντρικά γραφεία του Omnicom Media Group εκθέτει μερικά από τα κορυφαία έργα της προσωπικής του συλλογής.

H Vivium έχει εξαγοράσει στην Πάρο το ξενοδοχείο «Αrchipelagos Resort» στην περιοχή της Αγίας Ειρήνης, το οποίο θα αναβαθμιστεί και θα μετατραπεί σε πολυτελή μονάδα. Επαφές πραγματοποιούνται και για την απόκτηση ενός δεύτερου ξενοδοχείου στην περιοχή της Νέας Χρυσής Ακτής, του «Acquamarina Resort»

Επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ στην Πάρο

Τώρα στις Κυκλάδες, η πρώτη εξαγορά στην Πάρο αφορά, κατά τις πληροφορίες, το ξενοδοχείο «Αrchipelagos Resort» στην περιοχή της Αγίας Ειρήνης, το οποίο θα αναβαθμιστεί και θα μετατραπεί σε πολυτελή μονάδα. Ηδη το ξενοδοχείο έχει βγει εκτός των συστημάτων μελλοντικών κρατήσεων. Το πλάνο περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας boutique μονάδας 40 δωματίων με θέα θάλασσα, ιδιωτικές πισίνες και μεγάλες βεράντες, σύγχρονες εγκαταστάσεις γυμναστηρίων, spa, γήπεδα τένις και πάντελ. Σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Khouri, οι επενδύσεις της Vivium Holding στον κλάδο της φιλοξενίας «δεν έχουν να κάνουν απλά με την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, αλλά με τη δημιουργία μιας συνολικής εμπειρίας με υψηλή αισθητική και μοναδικά χαρακτηριστικά – και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και με τη νέα ιδιοκτησία».

Επιπλέον, κατά τις πληροφορίες, πραγματοποιούνται επαφές για την απόκτηση ενός δεύτερου ξενοδοχείου στην περιοχή της Νέας Χρυσής Ακτής, του «Acquamarina Resort», με πλάνο επίσης για αναβάθμιση και μετατροπή του σε πολυτελή μονάδα, συμπεριλαμβανομένης ενδεχομένως και της κατασκευής πολυτελών κατοικιών. To family office από το Ντουμπάι, μέσω της συνδεδεμένης Vivium Properties, βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση ακινήτων στο νησί, όπου ήδη έχει προχωρήσει και έχει βγάλει στην αγορά ένα πρώτο συγκρότημα τριών υπερπολυτελών κατοικιών σε σχέδια του γραφείου Aristides Dallas Architects σε έκταση 14 στρεμμάτων στην περιοχή της Αγίας Ειρήνης, με επιφάνειες 300, 400 και 430 τ.μ. και αξίες αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

…Και στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Η Vivium, εκτός της Πάρου, «ποντάρει» και στην Αθηναϊκή Ριβιέρα με το οικιστικό project υψηλών προδιαγραφών «Matanaos» στη Γλυφάδα, επί της οδού Ερμού 52, σε σχέδια του γραφείου 314 Αrchitecture Studio, με 9 διαμερίσματα, πισίνες, υπηρεσίες γυμναστηρίου κ.ά. Το project, που υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο το 2025, διαφημίζεται από τη Vivium ότι είναι πολύ κοντά στην επένδυση του Ελληνικού, απέχει 5 λεπτά από το νέο «One & Only Aesthesis» στα πρώην «Αστέρια» Γλυφάδας που βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής και θα ανοίξει σε λίγο καιρό και 12 λεπτά από τον «Αστέρα» Βουλιαγμένης και το «Four Seasons». Ως προς τις τιμές πώλησης, αυτές ξεπερνούν τα 7.000 ευρώ ανά τ.μ. με ενδεικτική την τιμή των 2,8 εκατ. ευρώ (ή αλλιώς 7.235 ευρώ/τ.μ.) για κατοικία 386 τ.μ. 5 υπνοδωματίων, με πισίνα, τζακούζι και κήπο.

Σημειωτέον ότι ειδικά στον τομέα των πολυτελών κατοικιών η Vivium Properties έχει ισχυρό αποτύπωμα και στην Πορτογαλία, κυρίως στη Λισαβόνα αλλά και στο Πόρτο.

Αναβάθμιση υποδομών στην Πάρο

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον συνεχώς ανερχόμενο, τα τελευταία χρόνια, προορισμό των Κυκλάδων δεν είναι τυχαίο. Ηδη οι εργασίες για την αναβάθμιση του αεροδρομίου στο νησί είναι σε εξέλιξη, σε συνέχεια της σύμβασης με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ύψους 33 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ), που υπέγραψε η ΙΝΤΡΑΚΑΤ στις αρχές του 2023. Πρόκειται για το μεγαλύτερο νέο έργο αυτή τη στιγμή στο νησί και ένα από τα μεγαλύτερα σε όλο το σύμπλεγμα των Κυκλάδων, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή νέου κτιρίου αεροσταθμού και νέου πύργου ελέγχου του αεροδρομίου, συνολικής επιφάνειας άνω των 12.000 τ.μ., που θα πολλαπλασιάσει τις δυνατότητες του αεροδρομίου, το οποίο τώρα, με την υφιστάμενη υποδομή κάτω των 1.000 τ.μ., πιάνει ένα μηνιαίο «ταβάνι» πέριξ των 60.000-65.000 επιβατών, όπως σχολιάζουν στο «business stories» αρμόδιες πηγές. Φέτος το αεροδρόμιο ήδη καταγράφει περαιτέρω αύξηση σε σχέση με πέρυσι κατά 11%, με νούμερα-ρεκόρ και αξιοσημείωτη αύξηση των ιδιωτικών πτήσεων στο νησί, δεδομένων και των νέων ξενοδοχείων 5 αστέρων που έχουν ανοίξει εσχάτως.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του αεροδρομίου Πάρου, η συνολική επιβατική κίνηση του οκταμήνου φέτος άγγιξε τις 245.000 επιβάτες (120.000 αφίξεις), με αύξηση κατά 11% σε σχέση με τις 220.000 του 2022, ενώ προ πανδημίας, το 2019, το αντίστοιχο νούμερο ήταν στις 169.500. Ο Ιούλιος φέτος ήταν ο καλύτερος μήνας, με την επιβατική κίνηση να αγγίζει τις 62.000 (+6% έναντι του Ιουλίου του 2022), ενώ ο Αύγουστος άγγιξε τις 61.000 (+4% έναντι του Αυγούστου του 2022). Οσον αφορά τις ιδιωτικές πτήσεις, αν και σε αριθμό κινήσεων αεροσκαφών αντιπροσωπεύουν σεβαστό ποσοστό της κίνησης του αερολιμένα Πάρου, η συνεισφορά τους στην επιβατική κίνηση είναι πολύ μικρή. Ενδεικτικά, τον Ιούλιο του 2023 οι αφίξεις ιδιωτικών αεροσκαφών ανήλθαν σε 107 σε σύνολο 623 πτήσεων, ενώ τον Αύγουστο του 2023 οι αφίξεις ιδιωτικών αεροσκαφών ανήλθαν σε 136 σε σύνολο 637. Στα νούμερα συμπεριλαμβάνονται, εκτός από τις καθαρά ιδιωτικές πτήσεις, πτήσεις αεροταξί, business aviation κ.λπ., οι οποίες τυπικά δεν αποτελούν ιδιωτικές πτήσεις, εφόσον πρόκειται για δημόσια αερομεταφορά (έναντι αντιτίμου), ωστόσο δεν είναι τακτικές.

Η συζήτηση έχει ανοίξει και για νέο επιβατικό λιμάνι στο νησί. Μάλιστα προ ημερών έγινε  η παρουσίαση της αρχικής φάσης της μελέτης για το έργο «Νέος Επιβατικός Λιμένας Πάρου – Αξιολόγηση υποψήφιων θέσεων και προτάσεις χωροθέτησης», όπου παρουσιάστηκαν οι προβλέψεις για τα νούμερα. Το 2022 η επιβατική κίνηση στο υφιστάμενο λιμάνι της Πάρου έφτασε το 1,4 εκατ., το 2023 αναμένεται ότι θα ξεπεράσει το 1,55 εκατ., με προοπτική το 2030 να ξεπεράσει τα 2 εκατ., νούμερο που δεν μπορεί να υποστηριχθεί από τις υφιστάμενες υποδομές.

Διαβάστε ακόμη

ΕΣΠΑ: Επιδότηση 50% και για τις νέες επιχειρήσεις… όπως παλιά

Ο Μητσοτάκης και ο υπουργός-«…αλλού πας και το δίνεις», ο Stefanos αναζητεί κομματικά στελέχη από τον ΣΕΒ και τα ραντεβού του Τσίπρα με την Ντόρα και τον ΓΑΠ

Alphabet: Προς πώληση 79.000 δάνεια ύψους 4,8 δισ. ευρώ – Πώς θα «τρέξει» το νέο project της PQH

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ