Ενισχυμένα έσοδα τόσο από τον τομέα της φιλοξενίας όσο και από το real estate του ομίλου καταγράφει η ΤΕΜΕΣ Α.Ε., έχοντας σε εξέλιξη ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα στην Αθήνα, εν αναμονή της λειτουργίας του “The Ilisian” στη λ. Βασιλίσσης Σοφίας στο εμβληματικό πρώην Hilton της Λ. Βασιλίσσης Σοφίας αλλά και στην Πελοπόννησο, στο συγκρότημα της Costa Navarino, το οποίο αναπτύσσει και διαχειρίζεται. Ενδεικτικά, στα νέα projects του ομίλου στη Μεσσηνία περιλαμβάνεται και η δημιουργία του νέου, επισκέψιμου οινοποιείου σε συνέχεια της στρατηγικής συνεργασίας με την Premia Properties AEEΑΠ και τα Ελληνικά Οινοποιεία που είχε ανακοινωθεί πέρυσι.

Tα έσοδα

Για το 2024, τα συνολικά αναπροσαρμοσμένα έσοδα σε επίπεδο ομίλου ανήλθαν στα 172,4 εκατ. ευρώ έναντι 140,7 εκατ. ευρώ το 2023, με αύξηση 23%, ενώ τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών και αποσβέσεων (adjusted EBITDA) του ομίλου έφτασαν τα 22,3 εκατ. ευρώ το 2024, μειωμένα έναντι των 25,4 εκατ. του 2023 αποτυπώνοντας και τη συνεχιζόμενη επενδυτική δραστηριότητα.

Σημειώνεται εδώ ότι θυγατρικές όπως οι «Iονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε» ιδιοκτήτρια του εμβληματικού ακινήτου του πρώην Hilton της Αθήνας που υλοποιεί τη μεγάλη επένδυση ύψους 340 εκατ. ευρώ και έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί τμηματικά με την ιδιωτική λέσχη και πλέον από το 2026 και με το ξενοδοχείο, ή οι «Belt Riviera A.E.» και «Malt Riviera A.E.», οι οποίες θα «τρέξουν» τις έτερες μεγάλες επενδύσεις εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικου σε συνέχεια της συμφωνίας με το φορέα της επένδυσης, τη LAMDA Development, βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης/ κατασκευής και δεν έχουν ακόμη εισέλθει σε στάδιο λειτουργίας.

Το “Τhe Ilisian” βρίσκεται αυτή την στιγμή στην τελική ευθεία ενόψει της λειτουργίας του ξενοδοχείου το πρώτο δίμηνο του 2026, σηματοδοτώντας και την επιστροφή του εμβληματικού ακινήτου στο κέντρο της πόλης που είχε κλείσει στις αρχές του 2022 για τη μεγάλη ανακαίνιση. O νέος προορισμός ξεκίνησε φέτος το καλοκαίρι, την τμηματική του λειτουργία με την ιδιωτική λέσχη μελών ‘’House of NYNN’’ , συνεχίζοντας τώρα, πρίν τα Χριστούγεννα, με την επικείμενη λειτουργία του ιαπωνικού εστιατορίου επί της λ. Μιχαλακοπούλου που θα σηματοδοτήσει αντίστοιχα και το «άνοιγμα» στο ευρύ κοινό, ενώ θα ακολουθήσει από το επόμενο έτος η λειτουργία (soft opening) του ξενοδοχείου Conrad και σταδιακά των επιμέρους δραστηριοτήτων, της εστίασης, των καταστημάτων κ.α..

Το “The Ilisian” , ως γνωστόν, περιλαμβάνει το ξενοδοχείο Conrad και τις ιδιωτικές κατοικίες που αναπτύσσει η Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε. σε συμφωνία με τα luxury brands της Hilton Conrad Hotels & Resorts, Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences, την ιδιωτική λέσχη μελών House of NYNN, καθώς και χώρους ευεξίας, εστίασης, ψυχαγωγίας και καταστήματα.

Ο όμιλος ΤΕΜΕΣ Α.Ε. καταγράφει ζημιές μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες της τάξεως των 13 εκατ. ευρώ από 14,9 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ως προς τα έσοδα από πώληση επενδυτικών ακινήτων του oμίλου, όπως επισημαίνεται στην έκθεση της διοίκησης για τα ετήσια αποτελέσματα, αυτά περιλαμβάνουν τρείς κατηγορίες ακινήτων, είτε πρόκειται για πλήρως εξοπλισμένα τουριστικά διαμερίσματα στο συγκρότημα «The Westin» (σ.σ. τα οποία, σε συμφωνία με τους αγοραστές, στη συνέχεια η ΤΕΜΕΣ τα διαθέτει σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους σε τρίτους εξασφαλίζοντας και αποδόσεις για τους ιδιοκτήτες), είτε πωλήσεις οικοπέδων, είτε ακόμη και πώληση ακινήτων υπό κατασκευή.

Τα έσοδα από την πώληση ακινήτων και υπηρεσιών του ομίλου το 2024 αυξήθηκαν στα 49 εκατ. ευρώ από τα 43,84 εκατ. ευρώ του 2023, με αντίστοιχα κέρδη ύψους 11,44 εκατ. ευρώ από 13,79 εκατ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρήση.

To νέο οινοποιείο

Την ίδια στιγμή, στα νέα projects του ομίλου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν και μικρότερου μεγέθους, είναι αυτό για τη δημιουργία του νέου οινοποιείου στη Μεσσηνία σε συνεργασία με την Premia Properties AEEAΠ και τα Ελληνικά Οινοποιεία του Ελληνοσουηδού επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη. Εντός της τρέχουσας χρονιάς, η η εταιρεία Αμπελώνες Ναβαρίνο Α.Ε. έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για την κατασκευή πρότυπου οινοποιείου διεθνών προδιαγραφών, σε μία επένδυση άνω των 10 εκατ. ευρώ.

Το νέο οινοποιείο, όπως προβλέπεται, θα δημιουργηθεί, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «σύμφωνα με διεθνή πρότυπα μοντέρνων οινοπαραγωγικών κτημάτων». Οι εγκαταστάσεις θα έχουν παραγωγική δυναμικότητα που θα ξεπερνά αρχικά τις 300 χιλ. φιάλες το χρόνο ενισχύοντας τη δυναμική του πελοποννησιακού αμπελώνα, της μεγαλύτερης οινοπαραγωγού περιοχής της Ελλάδας. Ο χώρος του οινοποιείου θα είναι ανοικτός σε επισκέπτες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν την πλούσια αμπελοοινική ιστορία της περιοχής και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της.

Η μαρίνα

Η ΤΕΜΕΣ συμμετέχει από κοινού με την D-Marin και στο νέο εγχείρημα για τη μακροχρόνια παραχώρηση της μαρίνας Πύλου. Η σχετική σύμβαση παραχώρησης σε συνέχεια του διαγωνισμού του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου Ανώνυμη Εταιρία (ΤΑΙΠΕΔ) υπεγράφη το 2024 και πλέον «αναμένεται η ολοκλήρωση των προϋποθέσεων για την παράδοση/ παραλαβή της μαρίνας έως το τέλος του 2025», όπως επισημαίνεται στη σχετική έκθεση. «Κατόπιν της παραλαβής της μαρίνας θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των έργων που θα γίνουν στην μαρίνα με σκοπό την έκδοση άδειας λειτουργία αυτής εντός πενταετίας από την παραλαβή».

Διαβάστε ακόμη

3 χρόνια ChatGPT: H μη κερδοσκοπική start-up που έγινε κολοσσός 500 δισ. δολαρίων

Πλειστηριασμοί: Ποια μεγάλα ξενοδοχεία βγαίνουν στο σφυρί αυτή την εβδομάδα (pics)

Hydra Rock: Ετσι θα είναι το Serenity Village των €474 εκατ. του Γιάννη Βαρδινογιάννη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα