«Εχουμε ένα απτό πλάνο, με 10 αεροσκάφη και ευελπιστούμε ότι μόλις οριστικοποιηθούν οι αδειοδοτικές διαδικασίες, οι οποίες ήδη προχωρούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα θέσουμε σε εφαρμογή το σχεδιασμό».

Αυτό δηλώνει ο κ. Γεράσιμος Πανταζάτος, διευθύνων σύμβουλος των Aria Hotels και πρόεδρος της νεοσύστατης εταιρείας ‘’Aria Wings’’ θυγατρικής του Libra Group του ομίλου Λογοθέτη στο πλαίσιο της υλοποίησης του μελλοντικού του πλάνου για πτήσεις με ηλεκτρικά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης -eVTOL. Αθήνα, Χαλκιδική, Νάξος θα ενταχθούν, σύμφωνα με τον ίδιο στα πρώτα δρομολόγια της νέας εταιρείας, από την στιγμή που οριστικοποιηθεί το αδειοδοτικό- κανονιστικό κομμάτι, «το οποίο θεωρούμε ότι δε θα είναι τόσο δύσκολο από την στιγμή που έχει προχωρήσει ήδη στις ΗΠΑ και προχωρά και εντός Ε.Ε.». Οι διεθνείς εγκριτικές διαδικασίες περιλαμβάνουν, εκτός των άλλων και την πιστοποίηση των ηλεκτρικών αεροσκαφών, ενώ ένα πρώτο χρονικό ορόσημο- στόχος που τίθεται για την έναρξη των πτήσεων είναι προς το τέλος του 2026.

Σκοπός της νεοσύστατης εταιρείας στη διοίκηση της οποίας θα έχει ενεργό ρόλο και ο κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου έχοντας και την προηγούμενη εμπειρία πιλότου, είναι, μεταξύ άλλων, οι «υπηρεσίες εναέριας μεταφοράς επιβατών, εμπορευμάτων, υπηρεσίες μη τακτικής εσωτερικής εναέριας μεταφοράς επιβατών, εκτός από περιηγήσεις, υπηρεσίες ναύλωσης αεροσκαφών και ελικοπτέρων χωρίς πλήρωμα, τακτικής διεθνούς εναέριας μεταφοράς επιβατών κ.α.». Οπως αναφέρεται σχετικά θα εξυπηρετεί, εκτός των ταξιδιωτών και τους ίδιους τους νησιώτες μεταφέροντας ακόμη και ευαίσθητα εμπορεύματα.

Η σύσταση της εταιρείας εντάσσεται στο σχεδιασμό που έχουν ήδη ανακοινώσει τα Aria Hotels, ελληνικής θυγατρικής του ομίλου Libra Group, για την κατασκευή και τη λειτουργία τεσσάρων vertiports– τερματικούς σταθμούς οχημάτων κάθετης προσγείωσης κι απογείωσης- στην Ελλάδα, τα οποία θα υποστηρίζουν ηλεκτρικά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL). Τα Aria Hotels έχουν μισθώσει 10 αμιγώς τέτοιου είδους αεροσκάφη μέσω συμφωνίας με την LCI, θυγατρική του Libra Group και εκμισθώτρια αεροσκαφών.

Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά, όπως προαναφέρθηκε, είναι να προχωρήσουν και οι κανονιστικές διαδικασίες σε επίπεδο, ευρωπαϊκό και εθνικό, προκειμένου τέτοιου είδους μεταφορές να καταστούν λειτουργικές σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εντός Ε.Ε.. Η συζήτηση εντός και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (European Aviation Safety Agency, EASA) είναι σε εξέλιξη με δεδομένα και τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί γι’ αυτές τις πτήσεις. Ενδεικτικά όπως υποστηρίζεται, τα αεροσκάφη eVTOL παρουσιάζουν πλεονεκτήματα, όπως η περιβαλλοντική βιωσιμότητα, δεδομένου ότι παράγουν μηδενικές εκπομπές κατά τη διάρκεια της πτήσης, μειώνοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση και υποστηρίζοντας τις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μειωμένη ηχορύπανση, επιχειρησιακή αποδοτικότητα για ταχύτερη εναλλακτική λύση σε ταξίδια μικρών και μεσαίων αποστάσεων.

Στον οικονομικό αντίκτυπο, όπως υποστηρίζεται, πέραν των νέων θέσεων εργασίας, στόχος είναι και η στήριξη των τοπικών κοινοτήτων με την αυξημένη προσβασιμότητα και συνδεσιμότητα που παρέχουν τα eVTOL, φέρνοντας περισσότερους επισκέπτες σε μικρές και απομακρυσμένες κοινότητες. Τα αεροσκάφη eVTOL είναι μηδενικής εκπομπής άνθρακα και έχουν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν πέντε επιβάτες και έναν πιλότο ή ωφέλιμο φορτίο έως 635 κιλά, διαθέτοντας παράλληλα μέγιστη εμβέλεια 250 ναυτικών μιλίων και δυνατότητα επαναφόρτισης σε λιγότερο από μία ώρα.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το πλάνο που έχε προαναγγελθεί από το Libra Group, o σχεδιασμός είναι τα vertiports να τοποθετηθούν σε στρατηγικά σημεία, όπως η Αθήνα, η νότια ηπειρωτική Ελλάδα και οι Κυκλάδες, «με σκοπό την ενίσχυση της περιφερειακής συνδεσιμότητας και την προώθηση του οικοτουρισμού», όπως αναφέρεται σχετικά. Πρόκειται για την πρώτη κατασκευή του είδους και αποτελεί μέρος μιας επένδυσης ύψους 50 εκατ. ευρώ, για την προώθηση των eVTOL και την ενίσχυση της βιώσιμης οικονομίας στην Ελλάδα. Τα νέα vertiports θα περιλαμβάνουν σταθμούς φόρτισης για τα ηλεκτρικά αεροσκάφη και χώρους αναμονής για τους επισκέπτες, χωρίς να απαιτούν μεγάλη έκταση και με μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε σύγκριση με τις υποδομές των παραδοσιακών αεροσκαφών. Τα Aria Hotels θα επιβλέπουν τη λειτουργία των αεροδρομίων και θα διαχειρίζονται τα 10 eVTOL.

Η θυγατρική εταιρεία του ομίλου Libra Group, διαθέτει περίπου 70 καταλύματα σε όλη την Ελλάδα, boutique ξενοδοχεία και ανεξάρτητες κατοικίες σε ξεχωριστούς προορισμούς με μοναδική φυσική ομορφιά σε όλη την Ελλάδα. Το χαρτοφυλάκιο των Aria Hotels, περιλαμβάνει ξενοδοχεία στην Αθήνα, την Κρήτη, τις Κυκλάδες, τις Σποράδες, την Ήπειρο, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, τα Δωδεκάνησα και τα Ιόνια Νησιά. Όλες οι τοποθεσίες έχουν επιλεγεί για την αρχιτεκτονική τους αξία και τη συμβολή τους στη διατήρηση της τοπικής κληρονομιάς. Η Libra Group με διεθνές αποτύπωμα, περιουσιακά στοιχεία και δραστηριότητα σε σχεδόν 60 χώρες, περιλαμβάνει 20 επιχειρήσεις, οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως στην αεροδιαστημική, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη ναυτιλία, τα ακίνητα, τη φιλοξενία και τις διαφοροποιημένες επενδύσεις.

Διαβάστε ακόμη 

Σχέδιο για μόνιμες και μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών

Το «σπριντ» για τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ ξεκίνησε – Η μπλόφα της Τζόρτζια Μελόνι

Αγώνας δρόμου για την κάλυψη χιλιάδων θέσεων εργασίας στην πληροφορική

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ