Στην κορυφή του «Top 100 City Destinations Index» του Euromonitor International βρίσκεται και φέτος το Παρίσι. Πρόκειται για την έκθεση που κατατάσσει τις πόλεις του κόσμου με βάση συγκριτικό τεστ 55 σημείων και 6 βασικών πυλώνων, που έχουν να κάνουν με την οικονομική και επιχειρηματική απόδοση, τις τουριστικές επιδόσεις, την τουριστική υποδομή, την τουριστική πολιτική και ελκυστικότητα, την υγεία και την ασφάλεια, καθώς και τη βιωσιμότητα.
Η έκθεση του 2024 τοποθετεί τη Μαδρίτη στη δεύτερη θέση, το Τόκιο στην τρίτη και τη Ρώμη στην τέταρτη, με το Μιλάνο να συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα. Η δεκάδα περιλαμβάνει ακόμη τη Νέα Υόρκη (Νο 6), το Άμστερνταμ (Νο 7), το Σίδνεϊ (Νο 8), τη Σιγκαπούρη (Νο 9) και τη Βαρκελώνη (Νο 10).
Το Λονδίνο έχει υποχωρήσει από τη 10η στη 13η, πίσω από την Ταϊπέι (11η) και τη Σεούλ (12η). Η 20άδα κλείνει με το Ντουμπάι (14), το Βερολίνο (15), την Οσάκα (16), την Μπανγκόκ (17), το Λος Άντζελες (18), την Κωνσταντινούπολη (19) και τη Μελβούρνη (20), ενώ στην τελευταία θέση της κατάταξης βρίσκεται το Κάιρο (100).
Η Euromonitor International παρατήρησε ότι «το Παρίσι κατέχει απαράμιλλη παγκόσμια κυριαρχία το 2024», ενώ η τουριστική του προσφορά ενισχύθηκε περαιτέρω από «ένα ευρύ φάσμα αθλητικών εκδηλώσεων που φιλοξένησε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, συμπεριλαμβανομένων των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων». Η έκθεση αποκάλυψε επίσης ότι οι παγκόσμιες διεθνείς αφίξεις είχαν αυξηθεί κατά 19% το 2024, «καθοδηγούμενες από την ισχυρή τουριστική ζήτηση».
Σε ποια θέση βρίσκονται Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Στη λίστα με τις 100 κορυφαίες πόλεις του κόσμου πάντως, βρίσκονται και τέσσερις ελληνικές. Η Αθήνα κατατάσσεται στην 32η θέση, πραγματοποιώντας άλμα 18 θέσεων σε σχέση με το 2023, ενώ στην 86η θέση βρίσκεται η Θεσσαλονίκη.
Δεύτερη από ελληνικής πλευράς κατατάσσεται η Ρόδος, που βρίσκεται στην 72η θέση και ακολουθεί το Ηράκλειο της Κρήτης στην 81η θέση.
Ψηφίζουν Ευρώπη οι τουρίστες
Η Ευρώπη παρέμεινε η πιο δημοφιλής περιοχή, φτάνοντας φέτος τα 793 εκατομμύρια διεθνή ταξίδια. Ωστόσο, η πόλη με τις περισσότερες επισκέψεις όσον αφορά τις διεθνείς αφίξεις είναι η Μπανγκόκ, με 32 εκατομμύρια το 2024.
Η Euromonitor International αναφέρει: «Η πόλη ξεπέρασε το προ πανδημίας επίπεδο διεθνών τουριστικών ροών το 2023 και συνέχισε τη δυναμική ανάπτυξη άνω του 30% το 2024».
Το υπόλοιπο της πρώτης πεντάδας για διεθνείς αφίξεις περιλαμβάνει την Κωνσταντινούπολη (δεύτερη με 23 εκατομμύρια, αύξηση 14%), το Λονδίνο (τρίτο με 21,7 εκατομμύρια / αύξηση 7%), το Χονγκ Κονγκ (τέταρτο με 20,5 εκατομμύρια / αύξηση 19%) και τη Μέκκα (πέμπτη με 19,3 εκατομμύρια / αύξηση 20%).
Το Top 10 συμπληρώνουν η Αττάλεια (έκτη), το Ντουμπάι (έβδομο), το Μακάο (όγδοο), το Παρίσι (ένατο) και η Κουάλα Λουμπούρ (10η).
Το Top 100 των κορυφαίων πόλεων
Παρίσι
Μαδρίτη
Τόκιο
Ρώμη
Μιλάνο
Νέα Υόρκη
Άμστερνταμ
Σίδνεϊ
Σιγκαπούρη
Βαρκελώνη
Ταϊπέι
Σεούλ
Λονδίνο
Ντουμπάι
Βερολίνο
Οσάκα
Μπανγκόκ
Λος Άντζελες
Κωνσταντινούπολη
Μελβούρνη
Χονγκ Κονγκ
Μόναχο
Λας Βέγκας
Φλωρεντία
Πράγα
Δουβλίνο
Κιότο
Βιέννη
Λισαβόνα
Βενετία
Κουάλα Λουμπούρ
Αθήνα
Ορλάντο
Τορόντο
Μαϊάμι
Σαν Φρανσίσκο
Σαγκάη
Φρανκφούρτη
Κοπεγχάγη
Ζυρίχη
Ουάσιγκτον
Πατάγια
Βανκούβερ
Στοκχόλμη
Πόλη του Μεξικού
Όσλο
Σάο Πάολο
Πουκέτ
Ελσίνκι
Βρυξέλλες
Βουδαπέστη
Γκουανγκζού
Νις
Πάλμα ντε Μαγιόρκα
Χονολουλού
Πεκίνο
Βαρσοβία
Σεβίλλη
Βαλένθια
Σεντσέν
Ντόχα
Άμπου Ντάμπι
Αττάλεια
Φουκουόκα
Σαπόρο
Μπουσάν
Μακάο
Εδιμβούργο
Μόντρεαλ
Κανκούν
Μπολόνια
Ρόδος
Βερόνα
Δελχί
Πόρτο
Χο Τσι Μινχ
Μπουένος Άιρες
Μάρνη
Ρίο ντε Τζανέιρο
Κρακοβία
Ηράκλειο
Τζόχορ Μπαρού
Ανόι
Τελ Αβίβ
Σάρτζα
Θεσσαλονίκη
Λίμα
Μεδίνα
Τιφλίδα
Ριάντ
Ταλίν
Μαρακές
Μέκκα
Ντενπασάρ
Πούντα Κάνα
Σαντιάγο
Βίλνιους
Ιερουσαλήμ
Ζουχάι
Κάιρο
Διαβάστε ακόμη
Είναι πολλά τα λεφτά, Ντόναλντ – Πώς με $250 εκατ. ο Μασκ έγινε το δεξί χέρι του νέου πλανητάρχη
e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Όλες οι πληρωμές την εβδομάδα από 9 έως 13 Δεκεμβρίου 2024
Γαλλοιταλική κόντρα για τον έλεγχο της Banco BPM – Αιφνιδιαστική σφήνα από την Credit Agricole
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.