business stories

TUI, Jet2, Ryanair, Wizzair «κρατούν» την Ελλάδα για τους Βρετανούς τουρίστες το Νοέμβριο

  • Στεφανία Σούκη


Οι μεγάλοι παίκτες της βρετανικής αγοράς προσπαθούν να κρατήσουν με …νύχια και με δόντια τις κρατήσεις, επιμηκύνοντας τη σεζόν σε μεμονωμένους τουριστικούς προορισμούς στη Μεσόγειο, ανάμεσά τους η Ελλάδα

«Με θερμοκρασίες πάνω από 25 βαθμούς και τους αριθμούς των τουριστών σε ιστορικά χαμηλά τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να επισκεφτείτε την Ελλάδα».

Ετσι καλούν τους Βρετανούς τουρίστες να επισκεφτούν τη χώρα μας οι μεγάλοι παίκτες της βρετανικής αγοράς, σε μία προσπάθεια να αξιοποιήσουν κάθε δυνατή κράτηση σε καιρό Covid -19. Στόχος, να κρατήσουν με …νύχια και με δόντια τις κρατήσεις, επιμηκύνοντας τη σεζόν σε μεμονωμένους τουριστικούς προορισμούς στη Μεσόγειο- μεταξύ των οποίων και η χώρα μας- για τους οποίους υπάρχει ενδιαφέρον.

Σημειώνεται ότι χθες η βρετανική κυβέρνηση έβγαλε τα ελληνικά νησιά- πλην της Μυκόνου- από την «κόκκινη»  λίστα κι έτσι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν στην Αγγλία από τη χώρα μας δε θα χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα με την επιστροφή τους από την Ελλάδα.

H Mύκονος μαζί με την Κρήτη ήταν τα δύο ελληνικά νησιά που είχαν παραμείνει στην «κόκκινη» λίστα των Βρετανών, μετά τις αποφάσεις της περασμένης εβδομάδας. Τώρα, σημαντική προσθήκη για τη χώρα μας, στην «πράσινη» λίστα της Αγγλίας είναι η Κρήτη, πράγμα που σημαίνει ότι το νησί, που αποτελεί και έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στα «πακέτα» των tour operators, προστίθεται στην ασφαλή λίστα και οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από εκεί δε θα χρειάζεται να τίθενται σε καραντίνα από νωρίς το πρωί της ερχόμενης Κυριακής.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαίο ότι ο ταξιδιωτικός κολοσσός της TUI ανακοίνωσε ότι προσθέτει τώρα περισσότερες πτήσεις για αποδράσεις της τελευταίας στιγμής σε ελληνικά νησιά με προσφορές μέσα στον Οκτώβριο και το Νοέμβριο σε προορισμούς δημοφιλείς για τους Βρετανούς, όπως η Κώς, η Ρόδος και η Ζάκυνθος «με χιλιάδες νέα πακέτα». Για τη Ζάκυνθο θα υπάρχουν προσφορές μέσα στον Οκτώβριο για πτήσεις από Λονδίνο, Γκάτγουικ, Μάντσεστερ και Μπέρμπιγχαμ. Τόσο για την Κώ όσο και για τη Ρόδο προστίθενται πτήσεις από τα παραπάνω βρετανικά αεροδρόμια έως και τα μέσα Νοεμβρίου.

Αντίστοιχα και το πρόγραμμα του δεύτερου μεγαλύτερου βρετανικού ταξιδιωτικού οργανισμού, της Jet2 που (μετά την αναστολή του προγράμματος σε Τουρκία και Πολωνία) έχει προσθέσει επίσης πτήσεις προς Κέρκυρα, Κώ και Ρόδο, με πάνω από 13.000 αεροπορικές θέσεις όσον αφορά τη χώρα μας μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι καλές και προπάντων, κορωνοϊού επιτρέποντος, ενδεχομένως να υπάρξει περαιτέρω παράταση μιας εβδομάδας, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας που καταβάλλεται πανευρωπαϊκά από τον κλάδο των ταξιδίων να προστεθούν «πακέτα» last minute ώστε να μετριασθούν οι τεράστιες απώλειες λόγω της πανδημίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι low cost αεροπορικές, όπως η Ryanair και η Wizzair που επίσης προσπαθούν να «τονώσουν» τη ζήτηση με προσφορές, προτείνοντας και αυτές ελληνικούς προορισμούς γι’ αυτή την περίοδο. Ο ιρλανδικός αερομεταφορέας χαμηλού κόστους ανακοίνωσε χθές ότι είναι αναγκασμένος να προχωρήσει σε ακυρώσεις δρομολογίων και μείωση χωρητικότητας λόγω των συνεχιζόμενων ταξιδιωτικών περιορισμών για την περίοδο έως το Μάρτιο του 2021 και θα «κόψει» 1 στις 3 συνδέσεις της αυτό το χειμώνα λόγω της χαμηλής ζήτησης σε όλη την Ευρώπη.

Συνδέσεις που μπορούν να επιβιώσουν, εν μέσω πανδημίας (σ.σ. μεταξύ αυτών και για ελληνικούς προορισμούς) «θα εξυπηρετούνται με μικρότερες συχνότητες σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό», όπως επισημαίνουν οι επιτελείς της εταιρείας. Πανευρωπαϊκά, οι διαθέσιμες θέσεις από τη Ryanair μεταξύ Νοεμβρίου- Μαρτιού θα είναι στο 40% αυτών που ήταν ένα χρόνο πρίν, ενώ ο προηγούμενος προορισμός αντιστοιχούσε σε ένα 60%.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, με δεδομένα τα μέτρα καραντίνας και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς από το Ηνωμένο Βασίλειο σε δημοφιλείς προορισμούς της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας, οι Βρετανοί έχουν πλέον σαφώς λιγότερες επιλογές για αποδράσεις στο εξωτερικό και οι ελληνικοί προορισμοί για τους οποίους έχουν αρθεί πλέον οι περιορισμοί είναι μεταξύ των επιλογών τους, παρά το γεγονός ότι και στη χώρα μας υπάρχει αύξηση κρουσμάτων.