«Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έχει χαρακτήρα καυσίμου, για να ‘τρέξει’ πιο γρήγορα η τράπεζα και όχι, για να καλύψει τυχόν κενά». Αυτό τονίζουν στο newmoney πηγές της Alpha Bank, στην προσπάθειά τους να περιγράψουν το equity story, σημεία του οποίου θα παρουσιάσει η διοίκηση στους επενδυτές την προσεχή Πέμπτη, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο του 2021.

Όπως εξηγούν η ΑΜΚ, ύψους 800 εκατ. ευρώ, είναι μόνο ένα μέρος αυτού του αφηγήματος, με την τράπεζα να ετοιμάζει, παράλληλα, πολλές άλλες ενέργειες οι οποίες θα την βοηθήσουν να τοποθετηθεί δυναμικά στην επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας. «Αυτό που επέμενε να τονίζει η διοίκηση της Alpha Bank είναι πως δεν είχε ανάγκη από κεφάλαια, για να ‘κάψει’ ‘κόκκινα’ δάνεια. Εποπτικά, δηλαδή, και ως προς το IFRS 9, ήταν σε καλή θέση. Αυτό, λοιπόν, που θέλει να πετύχει μέσα από την επίμαχη ΑΜΚ είναι να είναι πρωτοπόρος όταν θα ξεκινήσουν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Η κίνηση, δηλαδή, αποσκοπεί στο να αυξήσει γρήγορα το ποσοστό της κερδοφορίας της στο 10%, να ενισχύσει την χρηματιστηριακή της αξία από τα δύο δισ. ευρώ σε πάνω από 3,5 δισ. ευρώ κ.ο.κ.», προσθέτουν χαρακτηριστικά.

Όπως δήλωσε, άλλωστε, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Βασίλης Ψάλτης, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, η προετοιμασία της Alpha Bank, ώστε να είναι σήμερα έτοιμη να σταθεί στο πλευρό της ελληνικής επιχειρηματικότητας, διοχετεύοντας τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, με στόχο τη δημιουργία αξίας για την χώρα και τους πελάτες της. Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως έχει υπάρξει διεξοδική χαρτογράφηση και ανάλυση για τις νέες ανάγκες χρηματοδότησης, προετοιμασία για την στήριξη των επιχειρηματικών σχεδίων, ενώ υπογράμμισε και την μακρά επιτυχημένη εμπειρία της τράπεζας στον τομέα. «Είμαστε ήδη έτοιμοι για να υποστηρίξουμε, όπως πράξαμε και στο παρελθόν, εμβληματικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Όλος μας ο προγραμματισμός τα τελευταία δύο χρόνια ήταν προσανατολισμένος για να βρεθούμε ακριβώς σε αυτό το σημείο. Απαλλαγμένοι από τα βαρίδια της πολυετούς κρίσης, κοντά στους πελάτες μας, έχοντας προχωρήσει στον εταιρικό μετασχηματισμό μας σε επίπεδο τεχνολογίας, δομών και εμπλουτισμένου στελεχιακού δυναμικού. Νομίζω πως τα επιτεύγματά μας τους τελευταίους 12 μήνες, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, μας επιτρέπουν να κοιτάξουμε μπροστά με αυτοπεποίθηση και σιγουριά».

Σε προνομιακή θέση οι υφιστάμενοι μέτοχοι

Όσον αφορά στην ΑΜΚ, λοιπόν, η τράπεζα έχει ήδη προσλάβει την JP Morgan και την Goldman Sachs Bank Europe SE, προκειμένου να διερευνήσουν το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων, με τις όποιες αποφάσεις να λαμβάνονται το αμέσως επόμενο διάστημα. «Στόχος της τράπεζας είναι να διασφαλίσει την αξία των υφιστάμενων μετόχων. Δεν υπάρχει πρόθεση να γίνει dilution ή split. Εάν, λοιπόν, υπάρξει ενδιαφέρον από νέους μετόχους, προφανώς και θα εξεταστεί, αρκεί προηγουμένως να έχουν διασφαλιστεί οι παλιοί, ότι, δηλαδή, θα συμμετέχουν ανάλογα με το ποσοστό τους», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, αποτιμησιακά το 1 ευρώ αποτελεί το ελάχιστο όριο για την αύξηση, όχι μόνον για τις προοπτικές που αναφέρονται παραπάνω αλλά και για έναν ακόμη λόγο: το 1 ευρώ συνεπάγεται μία προσαρμοσμένη αξία PTBV στο 0,4x, ποσοστά στα οποία κινούνται σήμερα οι υπόλοιποι τραπεζικοί τίτλοι.

Σε επίπεδο, άρα, αποτίμησης και δεδομένου ότι η ΑΜΚ θα επιτρέψει στην Τράπεζα να ανέβει σε διψήφια ποσοστά κερδοφορίας σε σύντομο χρονικό διάστημα έχοντας ταυτόχρονα περιορίσει σε μονοψήφιο ποσοστό τα «κόκκινα δάνεια», η δίκαιη αποτίμηση της Τράπεζας θα μπορούσε να προσεγγίσει τα 3,8 δις ευρώ (δηλαδή αποτίμηση 0,7x PTBV), δημιουργώντας αξία για παλαιούς και νέους μετόχους.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα, αυτό θα εξαρτηθεί από την ημερομηνία σύγκλισης της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας. Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες θέλουν η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Παράλληλα, η Alpha Bank δρομολογεί τις εξής ενέργειες:

1) Επιτάχυνση στη μείωση των «κόκκινων» δανείων μέσω διπλασιασμού των τιτλοποιήσεων: Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020, η διοίκηση της Alpha Bank είχε τονίσει πως προτίθεται να προχωρήσει στις εξής ενέργειες που θα είχαν ως στόχο τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό και των ανοιγμάτων κατά περίπου 30%.

  • Τιτλοποίηση, με την κωδική ονομασία Cosmos, ύψους δύο δισ. ευρώ, με την συναλλαγή να ολοκληρώνεται το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Θα αποτελούνταν από δάνεια κατά 50% στεγαστικά, 23% μικρών επιχειρήσεων, 22% καταναλωτικά και 5% wholesale.
  • Πώληση χαρτοφυλακίου, με την ονομασία project Orbit, ύψους 900 εκατ. ευρώ. Θα ολοκληρωνόταν το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και αποτελούνταν κατά 91% από καταναλωτικά, 6% μικρά επιχειρηματικά και 3% στεγαστικά δάνεια.
  • Πώληση χαρτοφυλακίου στην Κύπρο (project Sky), ύψους 400 εκατ. ευρώ που περιλάμβανε κατά το ήμισυ στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια.

Στο επικαιροποιημένο σχέδιο η τράπεζα προγραμματίζει να αυξήσει σε περίπου επτά δισ. ευρώ το ύψος των δανείων που θα τιτλοποιηθούν/πωληθούν, περιορίζοντας στα τρία δισ. ευρώ ή 9% τα NPEs του Ομίλου στο τέλος του 2021.

2) Αξιοποίηση θυγατρικών στο εξωτερικό: Οι πληροφορίες θέλουν την τράπεζα να επεξεργάζεται σχέδιο ενίσχυση της θέσης του στην αγορά της Ρουμανίας. Με βάση τα στοιχεία του 2020, τα υπόλοιπα των δανείων στην χώρα παρέμειναν σχεδόν σταθερά σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 2,6 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση (+1,9%) και ανήλθαν σε 2,6 δισ. ευρώ, προερχόμενες κυρίως από καταθέσεις ιδιωτών.

Τα λειτουργικά έσοδα για το 2020 μειώθηκαν κατά 2,8% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 137,8 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται κυρίως σε μη τραπεζικές δραστηριότητες. Τα λειτουργικά έξοδα «άγγιξαν» τα 105 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 21,3 εκατ. ευρώ, επηρεασμένα θετικά από τη σημαντική μείωση των ζημιών απομείωσης, ως αποτέλεσμα αναστροφής προβλέψεων, ύψους 15 εκατ. ευρώ, σχετιζόμενων με απομείωση καθυστερήσεων επιχειρηματικών δανείων.

3) Περαιτέρω εμπλοκή στο κομμάτι του acquiring των καρτών: Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τράπεζες, οι οποίες έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να απαλλαγούν από το κομμάτι της εκκαθάρισης καρτών, η Alpha Bank φέρεται να ετοιμάζει τη σύναψη συνεργασίας με ξένο όμιλο πληρωμών, αναπτύσσοντας περαιτέρω τον συγκεκριμένο τομέα.

Διαβάστε ακόμα:

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πώς εκδίδεται και πού χρησιμοποιείται – 8 ερωτήματα

Self test: Πώς μπορούν να απειλήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα – «Καμπανάκι» από ειδικούς (vid)

Το «στοίχημα» του μεγιστάνα της Louis Vuitton που πάει κόντρα στο ρεύμα