του Δημήτρη Παφίλα

Νέοι και παλιοί γνώριμοι παίκτες άρχισαν να εμφανίζονται στο μετοχολόγιο της Alpha bank, δίνοντας μια εικόνα για το είδος των επενδυτών που ποντάρουν στην επόμενη ημέρα.

Συγκεκριμένα, εκτός απο τον Αμερικανό επενδυτή John Paulson που διατηρεί ένα ποσοστό περί το 6-7% μεταξύ των επενδυτών που κατέχουν ποσοστά μεγαλύτερα απο 2-3% συγκαταλέγονται η Νορβηγική Τράπεζα Norges Βank, το αγγλικό fund Somerset.

Η Νορβηγική Τράπεζα η οποία διαθέτει μεγάλο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων παγκοσμίως αποτελεί ένα σοβαρό χαρτοφυλάκιο, ενω και το αγγλικό Sommerset, αποτελεί ένα fund αναδυομένων αγορών. Η επενδυτική φιλοσοφία του Fund αφορά μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε επιλεγμένες εταιρείες και τράπεζες που γνωρίζουν καλά οι managers των χαρτοφυλακίων του.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες σε ό,τι αφορά τους μετόχους αμερικανικής προέλευσης αυτοί εκτός απο την επιλογή της Alpha Bank, σ οτι αφορά τις επικείμενες εκλογές βρίσκονται πιο κοντά σε φιλελεύθερα κεντροδεξιά κόμματα ( pro growth), όπως η Νέα Δημοκρατία καθώς θεωρούν ότι, οι πολιτικές που θα ακολουθήσουν θα συμβάλουν καθοριστικά στην αύξηση των αξιών στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η μείωση των φόρων και η προσέλκυση επενδύσεων είναι οι δυο κύριες παράμετροι και ικανές συνθήκες για να αλλάξουν στην σημερινή εικόνα.

Αντίθετα, οι ευρωπαίοι διαχειριστές και Άγγλοι δεν έχουν πρόβλημα και με το κόμμα του Σύριζα καθώς δεν τον κατατάσσουν στα λαικιστικά κόμματα αφού εφάρμοσε σκληρά μέτρα δίχως σχεδόν καμία αντίδραση απο την κοινωνία.

Όμως, θέση κατέχουν στην Alpha bank και παλαιοί γνώριμοι, όπως η Βlackrock, αλλά και η βρετανική Schroders. Στην Alpha Βank, επίσης, το fund του Qatar παραμένει στην μετοχή μ ένα ποσοστό, όμως, το οποίο έχει μειωθεί σε σχέση με το παρελθόν καθώς ανέρχεται σε 1%.

Η αλλαγή αυτή η οποία παρατηρείται σχεδόν στα μετοχολόγια των ελληνικών τραπεζών- κυρίως, όμως σε Eurobank και Alpha bank- δηλαδή η ισχυρή παρουσία ισχυρών θεσμικών επενδυτών προσφέρει ένα «ανάχωμα» απέναντι στις βραχυπρόθεσμες επενδύσεις. Όπως φαίνεται και απο τα ποσοστά, όμως, οι παλιότεροι βασικοί μέτοχοι πώλησαν κατά ένα μέρος κάποια ποσοστά ( Paulson- Qatar) δίνοντας την σκυτάλη σε νεώτερους μετόχους οι οποίοι είναι πιο σίγουροι για τις ελληνικές τράπεζες μετά την μείωση των προβληματικών δανείων κατά 18 δις. ευρώ.

Αlpha bank – Πειραιώς : H αντίδραση μετά την άνοδο σε Εurobank – Πειραιώς

Εν τω μεταξύ, η άνοδος των μετοχών σε Eurobank, λόγω της συγχώνευσης και των αγορών απο παθητικά funds του ΜSCI, αλλά και η άνοδος της Εθνικής μετά το νέο επιχειρηματικό σχέδιο φέρνουν συναλλαγές που συνδυάζουν ζευγάρια μετοχών ( per trade ).

Συγκεκριμένα, με την άνοδο των μετοχών Εθνικής και Eurobank και οι δυο μετοχές κατέστησαν πιο ακριβές απο τις υπόλοιπες δυο Alpha bank και Πειραιώς. Ορισμένα funds τα οποία προχωρούν στο συγκεκριμένο τύπο συναλλαγών, προχωρούν σε αγορά της φθηνότερης και της πώλησης της ακριβότερης διαμορφώνοντας και μια τάση στην αγορά. Δηλαδή, πωλούσαν λ./χ Eurobank και Eθνική και αγόραζαν Alpha bank και Πειραιώς. Έτσι, απο την περασμένη Τρίτη εμφανίστηκε η συγκεκριμένη τάση, ωστόσο και σε Eurobank και σε Εθνική υπήρχε απορρόφηση της όποιας προσφοράς.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο ακριβώς εκεί, δηλαδή στην αντίδραση μετά την αναβάθμιση σε Eurobank και Εθνική. Βεβαίως, μεγαλύτερη θα είναι η αντίδραση μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, την περασμένη Τετάρτη η μείωση της «ψαλίδας» σταμάτησε και όλες σχεδόν έδειχναν ένα ποσοστό το οποίο ξεπερνούσε το 6%.