search icon

Τράπεζες

Alpha Bank: Πώς είδαν τα αποτελέσματα Goldman Sachs και JP Morgan

Η Goldman Sachs πιο «μετρημένη» με τιμή στόχο για το επόμενο δωδεκάμηνο στα 1,12 ευρώ ανά μετοχή και η έτερη  JP Morgan με πιο αισιόδοξη προσέγγιση και τιμή στόχο στα 1,50 ευρώ ανά μετοχή στο τέλος του 2022

Με συστάσεις αγοράς αλλά αρκετά διαφορετικές τιμές στόχους υποδέχθηκαν Goldman Sachs και JP Morgan τα αποτελέσματα της Alpha Bank. Η Goldman Sachs πιο «μετρημένη» με τιμή στόχο για το επόμενο δωδεκάμηνο στα 1,12 ευρώ ανά μετοχή και η έτερη  JP Morgan με πιο αισιόδοξη προσέγγιση και τιμή στόχο στα 1,50 ευρώ ανά μετοχή στο τέλος του 2022.

 Η Goldman Sachs επισημαίνει ότι η Alpha Bank ανακοίνωσε αποτελέσματα που επηρεάστηκαν σημαντικά από την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων, γεγονός που θολώνει τη σύγκριση με τα προηγούμενα τρίμηνα. Η πώληση είχε ουσιαστικό αντίκτυπο στα καθαρά έσοδα από τόκους(NII) και τις προβλέψεις για επισφάλειες (LLPs). Τα NII μειώθηκαν κατά 14% qoq και ήταν 9% κάτω από την εκτίμηση του consensus, αλλά χωρίς την πώληση των NPLs και το αναδρομικό όφελος από την TLTRO χρηματοδότηση, το βασικό NII θα είχε αυξηθεί κατά 0,5% qoq. Η πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων επέφερε επίσης μεγάλες ζημίες από δάνεια οι οποίες οδήγησαν σε απώλειες στην τελική γραμμή, ωστόσο η ποιότητα του βασικού ενεργητικού παρουσίασε βελτίωση, με θετικές αναθεωρήσεις των LLPs από 120 σε 90 μ.β. για το οικονομικό έτος 2021 και μείωση του σχηματισμού μη εξυπηρετούμενων δανείων από €0,6 δισ. σε €0. Εκτός αυτού, οι τάσεις για τις αμοιβές και το κόστος συνεχίζουν να είναι ενθαρρυντικές, με καλύτερες επιδόσεις έναντι του consensus και στις δύο περιπτώσεις.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα διαβαθμίζει την Alpha σε buy και ο 12μηνος στόχος βάσει ROTE/COE είναι 1,12 ευρώ. Οι βασικοί καθοδικοί κίνδυνοι για την επενδυτική  άποψη, τις προβλέψεις και τον στόχο τιμής περιλαμβάνουν: (1) πιθανές υποβαθμίσεις της κρατικής αξιολόγησης- (2) την υλοποίηση των κινδύνων εκτέλεσης γύρω από του σχεδίου “Ηρακλής” (HAPS), (3) αρνητικές κεφαλαιακές εκπλήξεις, (4) υποβάθμιση των μακροοικονομικών προοπτικών της χώρας και/ή (5) περαιτέρω συμπίεση του περιθωρίου κέρδους (σε σχέση με τις προσδοκίες).

Η JP Morgan με τη σειρά της αναφορικά με τις προοπτικές και την καθοδήγηση εξηγεί ότι η διοίκηση αρχικά είχε καθορίσει για υποκείμενα καθαρά κέρδη €0,32 εκατ. για το FY21, ωστόσο την περίοδο 9M21 έχει ήδη αποδώσει €0,3 εκατ. Ως εκ τούτου, η διοίκηση σηματοδοτεί σαφώς ανοδικό κίνδυνο, ωστόσο με τα περισσότερα λειτουργικά στοιχεία είναι σε καλό δρόμο για τους στόχους του FY21, η διαφορά προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από το υποκείμενο κόστος κινδύνου, το οποίο η διοίκηση αναθεωρεί προς τα κάτω κατά 30 μ.β. έως 90 μ.β., λόγω χαμηλότερων εισροών νέων επισφαλών απαιτήσεων (€0,1 δισ. από €0,6 δισ.). Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη για το FY21 είναι επί του παρόντος 209 εκατ. ευρώ για την JP Morgan.

Οι μετοχές της Alpha διαπραγματεύονται στο 0,45 φορές το δείκτη P/TBV για το 2022, 8% το δείκτη αποδοτικότητας ROTE το 2023E, ο οποίος είναι σε 25% έκπτωση σε σχέση με τις ομοειδείς τράπεζες της περιοχής και με συγκρίσιμο προφίλ ROTE. Η JP Morgan παραμένει θετική (σύσταση overweight) με 43% δυνητικό περιθώριο ανόδου βάσει του στόχου του €1,50/μετοχή.

 

Διαβάστε ακόμη

Οι «ανάποδες» θεωρίες Ερντογάν βυθίζουν την τουρκική οικονομία

Η λύτρωση της Εθνικής Ασφαλιστικής, οι δυο μνηστήρες της Dory, οι…18 του Hilton και ο Αερολιμένας Αθηνών 

Τουρισμός: Πότε έρχεται η επιστροφή στην κανονικότητα στην Ελλάδα – Τι προβλέπουν Eurobank και Expedia

Exit mobile version