Τα «χαρτιά» του, αν και με φειδώ, όσον αφορά στις… ορέξεις των μελών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, άνοιξε ο πρόεδρος του Ταμείου, κ. Ανδρέας Βερύκιος.

Ειδικότερα, κληθείς να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων που του απηύθυναν τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, με έμφαση στο ποσοστό που προτίθεται να διατηρήσει το Ταμείο μετά την ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς, ο ίδιος σχολίασε χαρακτηριστικά: «Το πρώτο μέλημα ήταν, ακολουθώντας την πολιτική από-επένδυσης που προβλέπεται για το Ταμείο και προβλέπεται από τον Νόμο μας, να τοποθετηθούμε σε ένα ποσοστό, το οποίο να μην είναι ‘blocking manual’. Δηλαδή, είναι ορισμένες αποφάσεις που έχει να πάρει η τράπεζα και απαιτούν τουλάχιστον τα 2/3 των μετόχων σε γενική συνέλευση. Εάν το Ταμείο βρισκόταν με παραπάνω από το 1/3 θα ήταν σε θέση να μπλοκάρει, να ασκήσει κατά κάποιο τρόπο βέτο σε ορισμένες αποφάσεις και τότε θα ήταν εύλογη η κριτική άλλων ιδιωτών επενδυτών ότι το Ταμείο έχει έναν ρόλο καθοριστικό και καθορίζει την πορεία της τράπεζας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΤΧΣ δεν είναι εκεί για να διοικήσει, ούτε να διαχειριστεί την τράπεζα, επομένως, το 1/3 είναι το μάξιμουμ, στο οποίο θα τοποθετηθεί. «Ένα από τα σκέλη που βλέπουμε ότι – εν πάση περιπτώσει – αξίζει να υποστηρίξουμε εκτός από την από-επένδυση προς τον ιδιωτικό τομέα είναι για ένα διάστημα ακόμα να μπορέσει το Ταμείο να επωφεληθεί επαρκώς από την αναμενόμενη ανάκαμψη της μετοχής της Πειραιώς, διότι εκεί στοχεύει το όλο εγχείρημα. Και, βεβαίως, με αυτό τον σκοπό υπόψη, δεν υπάρχει ιδιαίτερη όρεξη θα έλεγα από μέρους του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου να πέσει και πολύ κάτω από αυτό το 33%. Ακόμα δεν έχουμε πάρει τις τελικές αποφάσεις και γι’ αυτό και δεν μπορώ να δώσω ακριβές ποσοστό, αλλά η προτίμηση – προς το παρόν – κατευθύνεται σε ένα ποσοστό, το οποίο να πλησιάζει το 33%», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως το ΤΧΣ προτίθεται να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, τόσο της προστασίας των μικρομετόχων, όσο και της ποιότητας των επενδυτών που θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ.

Χαντζηνικολάου: «Θα θέλαμε να δούμε το ΤΧΣ να κατέβει κάτω από το 33%»

Την επιθυμία της διοίκησης της τράπεζας να μειώσει το ΤΧΣ το ποσοστό του κάτω από το 33% μετέφερε με την σειρά του, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Πειραιώς, κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου.

«Τέθηκε και σε μένα η ερώτηση που θέλουμε να δούμε το ποσοστό του ΤΧΣ και ο κ. Βερύκιος ήταν εξαιρετικά διαφωτιστικός, όταν ανέφερε τους τρεις ρόλους του Ταμείου. Ο πρώτος ήταν το δημόσιο συμφέρον, το οποίο εκπροσωπείται μέσω της σταθερότητας του συστήματος και η παρουσία του ΤΧΣ, με την άδεια που πήρε από την μεταβολή του νόμου μέσω της Βουλής, να είναι στην έκδοση της αυξήσεως του κεφαλαίου είναι σημαντική. Άρα, λοιπόν, συμβάλλει εκεί με τον ρόλο του, συγχρόνως, όμως, όπως ανέφερε, το Ταμείο από το καταστατικό του έχει μία περιορισμένη ζωή, πρέπει να έχει και αυτό μία ‘δύση’ και το οποίο συμβάλλει σε μία μείωση, αλλά έχει, επίσης, όπως ανέφερε και ο κ. Βερύκιος, τις ειδικές ανάγκες για να κάνει την διαχείριση των χαρτοφυλακίων του», τόνισε, για να προσθέσει: «Εμείς θα θέλαμε να δούμε το ΤΧΣ να κατέβει κάτω από το 33% και έχω πλήρη πίστη στην ικανότητα των ειδικών που έχει το Ταμείο και των συμβούλων του να βρουν αυτό που ανέφερε ο κ. Βερύκιος ως την ισορροπία ή τη χρυσή τομή που ισορροπούν αυτές τις τρεις παραμέτρους και βλέπουμε».

Όσον αφορά στους μικρομετόχους, τους Έλληνες μετόχους, ο κ. Χαντζηνικολάου επανέλαβε την πρόσθεση να δοθεί ειδική διάθεση από την αύξηση κεφαλαίου, ούτως ώστε το ποσοστό που έχουν σήμερα να εξακολουθήσει να υπάρχει, κατά βούλησή τους, μέσα στην έκδοση και στη νέα μετοχική σύνθεση. «Άρα, λοιπόν, δεν υπάρχει το δικαίωμα προτίμησης, όπως το φανταζόμαστε. Δεν είναι ξεκομμένο, όπως συνήθως γίνεται, αλλά θα είναι ενσωματωμένο στην κατοχή των υφιστάμενων μετόχων», σημείωσε.

Ερωτηθείς δε, για το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου, ο πρόεδρος της τράπεζας τόνισε πως οι μέτοχοι έχουν δικαίωμα και στη διαίρεση του κεφαλαίου που έγινε, σε ονομαστική αξία 50 εκατομμυρίων προς ένα ευρώ και στο αποθεματικό. «Είναι μία λογιστική απεικόνιση που δεν έχει καμία ουσιαστική επήρεια  στα δικαιώματα των μετόχων. Στους μετόχους ανήκουν και τα 50 εκατομμύρια και το αποθεματικό. Άρα, λοιπόν, εκεί δεν υπάρχει τίποτα. Μην ψάχνετε για φαντάσματα, εκεί. Διότι, για να γίνει μία έκδοση μετοχών πρέπει να γίνει πάνω από την ονομαστική αξία. Η ονομαστική αξία της Τράπεζας Πειραιώς είναι τώρα έξι ευρώ. Για να γίνει, λοιπόν, μία αύξηση κεφαλαίου σε μία τιμή, π.χ. του ενός ευρώ δεν μπορεί να γίνει. Πρέπει να μειωθεί η ονομαστική αξία και αυτό κάναμε με αυτήν τη μανούβρα. Είναι καθαρά λογιστική απεικόνιση, αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα στα δικαιώματα των μετόχων», κατέληξε.

Στουρνάρας: «Εάν η τράπεζα πλήρωνε τα CoCos με μετοχές θα ήταν σαν να έδινε το 20%»

Την απάντηση του επικεφαλής του SSM, κ. Αντρέα Ενρία, που έλεγε πως η Πειραιώς δεν έπρεπε να πληρώσει το CoCo επικαλέστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας, για να τονίσει πόσο σωστό ήταν αυτό από εποπτικής πλευράς. «Είναι μία τράπεζα που θα είχε σημαντικότερα προβλήματα από τα σημερινά εάν δεν είχε γίνει αυτή η μετατροπή», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως σε περίπτωση που πλήρωνε με μετοχές τότε τα πράγματα θα ήταν ακόμη χειρότερα. «Είχαμε κάνει έναν υπολογισμό στην ΤτΕ τότε και θα είναι σαν να έδινε το 20% της τράπεζας. Άρα θα ήταν ακόμα χειρότερο για το δημόσιο συμφέρον», εξήγησε.

Στο ερώτημα γιατί η ΑΜΚ πρέπει να γίνει τώρα ο διοικητής σημείωσε πως διαφορετικά δεν μπορεί να γίνει η μείωση των «κόκκινων» δανείων. «Η μείωση αυτή έχει κόστος. Έχει κεφαλαιακό κόστος. Δεν μπορεί να γίνει μείωση ‘κόκκινων’ δανείων εάν δεν γίνει αύξηση κεφαλαίου πρώτα», ανέφερε.

Όσον αφορά στην πτώση της αξίας των μετοχών, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε πως είναι καθαρά θέμα προσφοράς και ζήτησης και δεν έχει να κάνει τόσο πολύ με τη μέθοδο που έχει επιλεγεί, ενώ αναφορικά με τον λόγο που το ΤΧΣ πρέπει να ψηφίσει στη γενική συνέλευση ο ίδιος απάντησε διότι η ΑΜΚ ενισχύει την Τράπεζα Πειραιώς και ο πρωταρχικός ρόλος του Ταμείου είναι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Διαβάστε περισσότερα

Αυτός είναι ο νέος τεχνολογικός γίγαντας της Κίνας – Ξεπέρασε σε χρήστες και την Alibaba

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα επιδότησης στην εστίαση – Ποιοι οι δικαιούχοι

Επιστροφή στο γραφείο: Η Google κάνει την αρχή – Πώς και για ποιους τελειώνει η τηλεργασία