«Καμπανάκι» για τα δάνεια, ύψους 18 δισ. ευρώ, που βρίσκονταν σε «moratorium» με βάση στοιχεία α’ εξαμήνου του 2020, «χτυπά» η DBRS, υπογραμμίζοντας την αβεβαιότητα γύρω από την εξυπηρέτησή τους μόλις λήξει η περίοδος αναστολής πληρωμών.

«Οι δείκτες ποιότητας του ενεργητικού παρέμειναν σχετικά ανεπηρέαστοι, αντικατοπτρίζοντας σε μεγάλο βαθμό τα διάφορα μέτρα στήριξης, αλλά και την αντιμετώπιση από τους επόπτες των δανειοληπτών, που πλήττονται από την πανδημία», τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Ωστόσο, τα δάνεια υπό μορατόρια, ύψους 18 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου 2020, ενέχουν κινδύνους για τις τράπεζες, δεδομένης της αβεβαιότητας γύρω από την εξυπηρέτησή τους μόλις λήξει η περίοδος διακοπών πληρωμής».

Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή τους να μειώσουν στο μισό το ύψος της μηνιαίας δόσης, που θα κληθούν να αποπληρώσουν οι δανειολήπτες από αρχές του 2021.

Κατά την DBRS, η τάση για αυξημένες επισφάλειες που ανακοινώθηκαν το α’ εξάμηνο του 2020 αναμένεται να συνεχιστεί και το β’ εξάμηνο του έτους. Η δυναμική της μη οργανικής διάθεσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων συνεχίζεται, με μια αξιοσημείωτου ύψους τιτλοποίηση να έχει ολοκληρωθεί και με διάφορες δεσμευτικές συμφωνίες να έχουν ανακοινωθεί τους τελευταίους μήνες.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον οίκο, παρά τις σημαντικές απώλειες, που αναμένεται να προκύψουν από τις τιτλοποιήσεις, η πρόσφατη ολοκλήρωση του «Cairo», ύψους 7,5 δισ. ευρώ, από την Eurobank τον περασμένο Ιούνιο ήταν ένα σημαντικό βήμα για την απομάκρυνση του κινδύνου. «Αυτή η συναλλαγή, η οποία ήταν η πρώτη που χρησιμοποίησε τον μηχανισμό ‘Ηρακλής’, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των NPEs της Eurobank σε 6,2 δισ. ευρώ στo τέλος του πρώτου εξαμήνου 2020 από 13 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019», σημειώνεται και προστίθεται: «Επιπλέον, φαίνεται ότι και η Alpha Bank σημειώνει πρόοδο, όσον αφορά στην ολοκλήρωση της τιτλοποίησης ‘Galaxy’ (δάνεια, αξίας 10,8 δισ. ευρώ), στοχεύοντας να λάβει έως το τέλος του 2020 δεσμευτικές προσφορές, καθώς οι συνθήκες της αγοράς συνεχίζουν να κινούνται προς την ομαλοποίηση και οι διεθνείς επενδυτές φαίνεται να διατηρούν το ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά NPL. Το τελευταίο αποδεικνύεται επίσης από το γεγονός ότι δεσμευτικές συμφωνίες για το ‘Project Icon’ της Εθνικής Τράπεζας (1,6 δισ. ευρώ), καθώς και για το ‘Phoenix’ (1,9 δισ. ευρώ) και το ‘Project Iris’ (δάνεια 600 εκατ. ευρώ) ανακοινώθηκαν τους τελευταίους μήνες».

Όπως εξηγεί η DBRS, εάν όλες οι παραπάνω συναλλαγές ολοκληρωθούν εντός του 2020, οι τράπεζες θα έχουν καταφέρει να μειώσουν το «κόκκινο» απόθεμά τους κατά πάνω από 20 δισ. ευρώ. «Θεωρούμε, ωστόσο, ότι ο κίνδυνος εκτέλεσης είναι υψηλότερος για τις συναλλαγές όπου δεν υπάρχει δεσμευτική συμφωνία, δεδομένου ότι εξακολουθούν να είναι σχετικά ευμετάβλητες οι συνθήκες στην αγορά, ενώ το αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις αποτιμήσεις», καταλήγει.