Σε καθεστώς αναθεώρησης με αρνητικές επιπτώσεις έθεσε ο οίκος DBRS τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της UBS (ΑΑ low), μετά τη συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse.

Η εν λόγω εξέλιξη, σύμφωνα με το σκεπτικό του καναδικού οίκου, αντανακλά τη δυσκολία αποκρυστάλλωσης της πλήρους κεφαλαιακής και χρηματοδοτικής επίπτωσης της συναλλαγής.

Ενώ η UBS διαθέτει ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία, ο DBRS πιστεύει ότι η εξαγορά της Credit Suisse δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους, οι οποίοι σχετίζονται με την εκτέλεση της συγχώνευσης. Και εξηγεί:

  • Τα περιουσιακά στοιχεία της Credit Suisse ισούνται με το 48% των περιουσιακών στοιχείων της UBS.
  • H Credit Suisse έχει έναν αριθμό εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων και λειτουργικών κινδύνων, ιδίως στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής. Η διοίκηση της τράπεζας πραγματοποιούσε ένα μεγάλο σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο μεταξύ άλλων προέβλεπε τη συρρίκνωση της επενδυτικής τραπεζικής.
  • Η εξαγορά υποστηρίζεται από τις ελβετικές αρχές, οι οποίες ανακοίνωσαν πρωτοφανή μέτρα στήριξης της εν λόγω συναλλαγής, όπως για παράδειγμα η παροχή σχεδόν απεριόριστης ρευστότητας.

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, ο DBRS δεσμεύεται να εξετάσει το χρηματοδοτικό σχέδιο και τη στρατηγική, μέσω της οποίας θα υλοποιηθεί η συγχώνευση και η οποία θα καθορίσει την αξιολόγηση και την προοπτική της UBS.

Ανάμεσα σε όσα τεθούν επί τάπητος, είναι τα έσοδα της νέας κοινής τραπεζικής οντότητας, αλλά και ο στόχος μείωσης των λειτουργικών δαπανών κατά 8 δισ. ελβετικά φράγκα έως το 2027.

Ας σημειωθεί ότι η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, μέσω της οποίας απετράπη η άτακτη κατάρρευση της πρώτης, λαμβάνει χώρα με την στήριξη της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας (SNB) και της ελβετικής κυβέρνησης.

Οι μέτοχοι της Credit Suisse θα λάβουν μία μετοχή της UBS για κάθε 22,48 μετοχές της Credit Suisse, οι οποίες αξίζουν σε 0,76 φράγκο/μετοχή. Το συνολικό κόστος του deal, επομένως, αποτιμάται στα 3 δισ. φράγκα.

Διαβάστε ακόμα

Ο Μητσοτάκης, η συγκυβέρνηση και το πρέσινγκ στον Ανδρουλάκη, το ραντεβού Σταϊκούρα-τραπεζιτών, η κατεδάφιση στο Ελληνικό και η ώρα της ΔΕΗ

Ωδή στο ελληνικό street food: Τα 5 κορυφαία στο είδος τους σουβλάκια της Αθήνας – Τα συστατικά, η γεύση και τα κρυφά τους ατού

Η Αλβανία θέλει να γίνει το νέο Ελ Ντοράντο για επενδύσεις σε ακίνητα και τουρισμό (pics)