Αμετάβλητο διατήρησε τον Έκτακτο Μηχανισμό Στήριξης (ELA), η ΕΚΤ, με το διοικητικό συμβούλιό της να τονίζει ότι το όλο θέμα θα επανεξεταστεί τη Δευτέρα.
Η εξέλιξη αυτή ήταν απόλυτα αναμενόμενη, με δεδομένο ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ξεκαθάρισε κατά τη χθεσινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης ότι η ευρωτράπεζα δεν προτίθεται να «κόψει τη γραμμή ζωής» των ελληνικών τραπεζών έως και την Κυριακή.
Οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, τις οποίες θα μάθουμε τη Δευτέρα, θα εξαρτηθούν αποκλειστικά από το εάν θα υπάρξει τελικά συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών. Σαφώς σε περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν κατορθώσουν να βρουν ένα κοινό σημείο και επέλθει το Grexit, αυτομάτως ο ELA θα σταματήσει να βρίσκεται σε ισχύ.
Η διατήρηση αμετάβλητου του ELA είχε «προαναγγελθεί» από τον Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας. Ο κ. Νοβότνι τόνισε σήμερα, πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, ότι «ως Διοικητικό Συμβούλιο, θα πρέπει να συζητήσουμε σήμερα σε ποια έκταση μπορούμε να ανανεώσουμε ξανά αυτή την πίστωση. Δεν θα υπάρχει, σίγουρα, επιθυμία για την αύξησή της. Πολύ ειλικρινά, δύσκολα μπορώ να το φανταστώ αυτό».
Υπενθυμίζεται ότι τα κεφάλαια του ELA διαμορφώνονται στο επίπεδο των 88,6 δισ. ευρώ, ενώ τη Δευτέρα 6 Ιουλίου η διοίκηση της ΕΚΤ αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση του «κουρέματος» της αξίας των ενεχύρων που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να δανειστούν από τον μηχανισμό.

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.