Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, στο πλαίσιο του εορτασμού των 95 ετών από την ίδρυσή της, διοργάνωσε σήμερα ημερίδα, με προσκεκλημένους ομιλητές και συντονιστές από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (ΕΤΟ), και τις εθνικές Τραπεζικές Ενώσεις των χωρών της Ν. Ευρώπης (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Κύπρο).

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, που τόνισε: «Ο τραπεζικός τομέας αποτελεί βασικό εταίρο της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.

Προσφέροντας ανταγωνιστικά χρηματοοικονομικά προϊόντα σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, ο τραπεζικός τομέας μπορεί να τις βοηθήσει να εκσυγχρονίσουν και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές στην παγκόσμια αγορά.

Αυτό πρέπει να συνδυαστεί με τη διάθεση ελκυστικών ευκαιριών χρηματοδότησης για τα ελληνικά νοικοκυριά. Είναι αυτονόητο ότι βασική προϋπόθεση για να μπορέσει ο τραπεζικός τομέας να παράσχει αποτελεσματική στήριξη στην ελληνική οικονομία είναι να είναι υγιής και ανταγωνιστικός».

Ακολούθησαν με τη μορφή διαλογικής συζήτησης οι τοποθετήσεις του προέδρου του ΔΣ της ΕΕΤ, κ. Βασίλη Ράπανου, και του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΟ, κ. Wim Mijs. Το βασικό μήνυμα του προέδρου της ΕΕΤ ήταν ότι: «Σήμερα, τόσο η ελληνική οικονομία, όσο και ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος, έχουν διαχειριστεί με επιτυχία τα προβλήματα του παρελθόντος.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον εύρωστες και μπορούν να σταθούν αρωγοί σε όλες τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, και να διασφαλίσουν σταθερότητα στους επενδυτές, στους καταθέτες και στις επιχειρήσεις. Είναι αξιοσημείωτο ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αξιολογήθηκε ιδιαίτερα θετικά στις φετινές ασκήσεις προσομοίωσης (stress tests) και προσαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία στις τρέχουσες προκλήσεις, κανονιστικές, αλλά και επιχειρηματικές».

Ο κ. Mijs συνεχάρη την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για την πρωτοβουλία της σημερινής διοργάνωσης και εξέφρασε τη βαθιά ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας για την ενεργό συμμετοχή της στον εορτασμό των 95 ετών της ΕΕΤ.

Όπως δήλωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχουμε στη συζήτηση για τη σημασία του ελληνικού και γενικότερα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, ιδίως στις τρέχουσες, γεμάτες προκλήσεις, συνθήκες. Σήμερα περισσότερο από ποτέ η Ευρώπη χρειάζεται ένα συμπαγές, ηχηρό και ανθεκτικό τραπεζικό σύστημα, για να αντιμετωπίσει όχι μόνο τις τρέχουσες, αλλά και τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις, με έμφαση στην παρούσα οικονομική συγκυρία, στην πράσινη μετάβαση και στον ψηφιακό μετασχηματισμό».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην ημερίδα συμμετείχαν Έλληνες και ξένοι ομιλητές, που κάλυψαν με τις τοποθετήσεις τους τις κυρίαρχες για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα προκλήσεις της εποπτικής σταθερότητας, της βιώσιμης ανάπτυξης, της αντιμετώπισης φαινομένων διαφθοράς και την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού σε περιβάλλον ασφαλές για τους συναλλασσόμενους.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι διοικήσεις και τα στελέχη των τραπεζών μελών της ΕΕΤ και πολλοί προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων ο υποδιοικητής της ΤτΕ, κ. Θ. Πελαγίδης, και η γενική γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. κ. Θ. Αλαμπάση, επιβεβαιώνοντας με την παρουσία τους το επίκαιρο επετειακό λογότυπο της ΕΕΤ, για 95 χρόνια δράσης με αποδέκτες την κοινωνία, την οικονομία και τα μέλη της.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Έσπασαν» όλες οι στηρίξεις – 6η σερί εβδομάδα απωλειών

«Έκρηξη» στις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ – Φόβοι για περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια

Μελέτη Accenture: Η ανησυχία των CEO για την κυβερνοασφάλεια και ο μύθος του κόστους (pic + πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ