Με αργά – βήματα και δυσκολίες προχωρά το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στην Εθνική Τράπεζα, γι αυτό και, όπως θα δούμε, η Εθνική Τράπεζα έχει προχωρήσει σε μια πρόταση προς την κυβέρνηση, εν όψει του νέου ασφαλιστικού.

Η Εθνική Τράπεζα εν όψει του ψηφιακού μετασχηματισμού που πραγματοποιεί μαζί με την εθελούσια έξοδο προγραμματίζει παράλληλα και το κλείσιμο καταστημάτων ενώ ενεργοποιούνται και παλαιότερες διατάξεις όπου όταν οι υπάλληλοι δεν αποδέχονται το πρόγραμμα προτείνονται μετακινήσεις.

Οι δυσκολίες μη αποδοχής των προγραμμάτων προέρχονται από το γεγονός ότι, οι υπάλληλοι σταθμίζουν τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν όταν εξέλθουν από την Τράπεζα τόσο για τον βιοπορισμό τους, όσο και για την αποπληρωμή δανείων που ήδη έχουν λάβει.

Από τους περίπου 1000 εργαζομένους που σχεδίαζε η Εθνική να αποχωρήσουν, έχουν δηλώσει ενδιαφέρον μόνο… 100. Η διοίκηση της Εθνικής ενημέρωσε το προσωπικό ότι παρατείνει το τρέχον πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, προειδοποιώντας ότι είναι η τελευταία με ευνοικούς όρους και η επόμενη θα έχει «αισθητά δυσμενέστερους».

Πέρα από το γεγονός ότι ακόμα και τα τωρινά προγράμματα είναι πιο φτωχά από τα προηγούμενα, οι κύριοι λόγοι της μη αποδοχής των προγραμμάτων είναι 1) : πολλοί από τους εργαζόμενους έχουν 3-4 χρόνια εργασίας μέχρι να λάβουν την σύνταξη τους. Εάν αποδεχθούν την εθελούσια έξοδο τώρα θα πρέπει με τα χρήματα του προγράμματος να αντιμετωπίσουν τα έξοδα τους μέχρι την συνταξιοδότηση η οποία καθυστερεί κι έναν χρόνο. Άρα με το ποσό της εθελουσίας υπολογίζουν ότι θα πρέπει να έχουν τα έξοδα τους για πέντε χρόνια. Τα χρήματα κατά μέσο όρο κινούνται μεταξύ 100- 110 χιλιάδων ευρώ ενώ για διευθυντές φθάνουν τις 140 χιλιάδες ευρώ.

Συνεπώς, μια μεγάλη πλειοψηφία υπαλλήλων υπολογίζει ότι, είναι καλύτερα να παραμένουν ενεργοί λαμβάνοντας 1500- 1700 ευρώ μηνιαίως, παρά να περιμένουν την σύνταξη η οποία δεν θα ξεπερνά τα 1300 ευρώ κατά μέσο όρο.

2) ο δεύτερος λόγος είναι ότι αρκετοί υπάλληλοι διαθέτουν στεγαστικά δάνεια και άρα εξερχόμενοι της τράπεζας φοβούνται ότι δεν θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση που θα είχαν εάν παρέμεναν εντός της τράπεζας.

Πρόταση του κ. Μυλωνά

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλος Μυλωνάς έχει προτείνει να ενσωματωθεί στο νέο ασφαλιστικό, ότι όσοι συμπληρώνουν 35 χρόνια υπηρεσίας στην Εθνική Τράπεζα να συνταξιοδοτούνται. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστό ποια είναι η θέση της κυβέρνησης γι αυτό το θέμα ωστόσο, οι αποχωρήσεις μειώνουν τα κόστη, άρα υπάρχει πιθανότητα αποδοχής της πρότασης ώστε η τράπεζα να αρχίσει να χρηματοδοτεί με περισσότερα κεφάλαια την οικονομία.