Τράπεζες

Εθνική: «Τρέχει» για δείκτη ΜΕΑ 6% το 2022 – Μυλωνάς: Μόλις το 3% των δανείων από moratoria δεν εξυπηρετείται

  • newsroom


Η συναλλαγή Frontier, αλλά και η ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής τον Νοέμβριο, θα ενισχύσουν σημαντικά τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας - Τι είπε η Διοίκηση σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές

Ιδιαίτερα θετικό μήνυμα για τα νέα κόκκινα δάνεια από την πανδημική κρίση, στέλνει η Εθνική Τράπεζα. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου στους αναλυτές, ο CEO της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι η κατάσταση πληρωμών των ενήμερων πελατών που είχαν ενταχθεί σε moratoria στα εν λόγω προγράμματα παραμένει σημαντικά καλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες της Τράπεζας.

Η Τράπεζα υπολόγιζε ότι περίπου το 20% των δανείων αυτών θα γινόταν ξανά μη ενήμερο (η πρόβλεψη αυτή, πάντως, εξακολουθεί να ισχύει καθώς η Τράπεζα παραμένει επιφυλακτική λόγω της μετάλλαξης Delta). Στην πράξη, μέχρι σήμερα, μόλις το 3% των δανείων από moratoria που έληξαν παρουσιάζει καθυστέρηση πληρωμών άνω των 90 ημερών, ενώ μόλις 1% είναι το ποσοστό των δανείων με μικρή καθυστέρηση άνω των 30 ημερών.

Όπως είπε ο κ. Μυλωνάς, στις 31/12/2020 όλοι οι πελάτες της ΕΤΕ βγήκαν από τα moratoria και 60% αυτών δεν έλαβε καμία περαιτέρω διευκόλυνση. Όσον αφορά τα κρατικά προγράμματα στήριξης «Γέφυρα Ι» και «Γέφυρα ΙΙ», η ΕΤΕ έχει εντάξει στο μεν πρώτο, στεγαστικά δάνεια 1,4 δις. ευρώ (σχεδόν το 40% αυτών ήταν προηγουμένως σε μορατόριουμ), στο δε δεύτερο, δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων περίπου 1,3 δις. ευρώ (το 30% ήταν προηγουμένως σε μορατόριουμ).

Στο πρόγραμμα διευκόλυνσης εξυπηρέτησης δανείων «ΕθνοΓέφυρα» που προσφέρει σε πελάτες λιανικής μείωση 50% στην καταβολή δόσης, έχουν ενταχθεί οφειλές 110 εκατ. ευρώ. Ποσό 200 εκατ. ευρώ αφορά προγράμματα διευκόλυνσης αποπληρωμής οφειλών προς επιχειρήσεις κυρίως των κλάδων τουρισμού και ψυχαγωγίας.

Η ΕΤΕ έχει τα χαμηλότερα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στον κλάδο, τα οποία μετά τις προβλέψεις διαμορφώνονται σε μόλις 1,4 δις. ευρώ. Συνυπολογιζομένων των προβλέψεων (ο δείκτης κάλυψης από προβλέψεις ανέρχεται σε 66,4%), τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Τράπεζας ανέρχονται σε 4 δις. ευρώ και ο δείκτης ΜΕΑ στο 12,8%. Από το ποσό των 4 δις. ευρώ, το 35%, δηλ. δάνεια 1,4 δις. ευρώ είναι ρυθμισμένα και έχουν μεγάλες πιθανότητες ίασης.

Αναφερόμενος στην προοπτική της περαιτέρω μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι η ΕΤΕ οδεύει σε δείκτη ΜΕΑ 6% το 2022 (μη εξυπηρετούμενα δάνεια 1,8 δις. ευρώ). Εκτίμησε ότι ο σχηματισμός νέων κόκκινων δανείων το 2021 – 2022 θα ανέλθει σε 1,4 δις. ευρώ, εκ των οποίων η μάξιμουμ επίπτωση από τα moratoria λόγω Covid έχει υπολογιστεί σε 600 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα, τα δάνεια που θα θεραπευτούν και θα βγουν από το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων υπολογίζονται σε 2,2 δις. ευρώ.

Στη μείωση των ΜΕΑ μέχρι το 2022 θα συμβάλουν και τιτλοποιήσεις/πωλήσεις 1,5 δις. ευρώ. Ερωτώμενος για την τιλοποίηση Frontier, ύψους 6 δις. ευρώ, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι είναι θέμα εβδομάδων να οριστικοποιηθεί η συναλλαγή.

Η συναλλαγή Frontier, αλλά και η ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής που αναμένεται τον Νοέμβριο, θα ενισχύσουν σημαντικά τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της ΕΤΕ (+ 170 μ.β. στο 18,8%). Όπως αναφέρθηκε, η ΕΤΕ έχει ήδη τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Στο α΄ εξάμηνο 2021 ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της ΕΤΕ ανήλθε σε 17% και ο δείκτης βασικών εποπτικών κεφαλαίων (CET1) στο 16% (fully loaded 13,8%).

 

Διαβάστε ακόμα:

ΑΔΜΗΕ: Κίνδυνος για διακοπές ρεύματος στην Αττική από τη φωτιά στο Κρυονέρι

10 μέτρα στήριξης: Πώς και πόσοι πυρόπληκτοι θα πάρουν χρήματα – Αναλυτικός οδηγός

CVC: Eπενδύει 2,7 δισ. ευρώ στο ισπανικό πρωτάθλημα και τον Μέσι