του Δημήτρη Παφίλα

Ένα ισχυρό μπλόκ βασικών μετόχων και επενδυτών έχει σχηματιστεί στην μετοχή Eurobank καθώς το συνολικό ποσοστό φθάνει το 41,89%. Συγκεκριμένα, ο βασικός μέτοχoς Fairfax ( κ.κ Prem Watsa ) θα κατέχει μετά την συγχώνευση ποσοστό 32,93%.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος είναι το Αμερικανικό Fund RWC Advisors το οποίο κατέχει το 5,36% για λογαριασμό Αμερικανών επενδυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επενδυτές αυτοί δεν είναι hedge funds, αλλά funds αναδυόμενων αγορών τα οποία θέλουν να επωφεληθούν απο την ανάκμαψη των ελληνικών τραπεζικών μετοχών.

Επιπρόσθετα, προχθές η Ελβετική Τράπεζα Julius Baer ανακοίνωσε ότι, κατέχει – για λογαριασμό πελατών της- το 7,83% των μετοχών της Grivalia, άρα την Πέμπτη όταν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών θα κατέχει το 3,6% των νέων μετοχών. Η ελβετική Τράπεζα private banking με ιστορία απο το 1890 δεν επενδύει για την ίδια, αλλά για λογαριασμό ισχυρών επενδυτών.

Τέλος τις δυο τελευταίες ημέρες του 2018, μια θυγατρική του Farirfax, αντασφαλιστική Οdyssdey Reinsurance ανακοίνωσε την αγορά 3,6 εκατ. μετοχών.

Εισαγωγή των νέων μετοχών

Την Πέμπτη θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές της Eurobank ( 1,7 δισ τεμάχια ) και με βάση την σημερινή τιμή εκκίνησης ( 0,716 ευρώ) η
συνολική κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας θα ανέλθει σε 2,6 δισ. ευρώ που είναι και η υψηλότερη των ελληνικών τραπεζών.

Mε την συγχώνευση, όμως, της Grivalia και το εμπροσθοβαρές σχέδιο μείωσης των προβληματικών δανείων, η Eurobank θα πωλήσει την εταιρεία FPS ( 24 δισ. ευρώ ) και το πακέτο Cairo σ έναν επενδυτή, ενω σ άλλον επενδυτή θα πωληθεί το πακέτο δανείων Pillar.

Mε βάση το δείκτη τιμή / προς λογιστική αξία, η Eurobank διαπραγματεύεται 0,31 φορές την λογιστική της αξία και για κάποιους θεωρείται ακριβή( σ. σ η Eurobank πωλήθηκε το 2015 στα 1 ευρώ, δηλαδή 0,30 φορές την λογιστική της αξία δίχως να έχει ξεκινήσει η εξυγίανση του ισολογισμού απο τα προβληματικά δάνεια).

Επίσης, η τράπεζα δεν είναι ίδια καθώς εντός του 2019 θα έχει βγάλει απο τον ισολογισμό της, ένα σημαντικό κομμάτι των προβληματικών δανείων, ενω ταυτόχρονα και το ελληνικό κομμάτι και το διεθνές αποδίδουν κέρδη και ξεκίνησαν ήδη τις δαινειοδοτήσεις.