Με τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές να έχουν υποχωρήσει 30% χθες και 40% απ’ την περασμένη εβδομάδα η Morgan Stanley σε πρωινό της σχόλιο επαναλαμβάνει ότι βλέπει μακροχρόνια αξία σε αυτές.
“Πέραν του σεναρίου για Grexit το βασικό σενάριο παραμένει ελκυστικό, όπου θεωρούμε ότι η ανάκαμψη της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων θα καθυστερήσει και τις ελληνικές τράπεζες να μπορούν να έχει επιστροφές κοντά στο κόστος των κεφαλαίων ως το 2017”, σημειώνουν οι αναλυτές.
Κάπως έτσι θεωρούμε ότι δίκαιη τιμή για τις τράπεζες στο βασικό σενάριο είναι να διαπραγματεύονται 0,9 φορές τη λογιστική τους αξία από 0,3 – 0,4 φορές που είναι τώρα.
Η Morgan Stanley υπογραμμίζει πως ο κίνδυνος “κλειδί” για το πτωτικό σενάριο παραμένει η συμπεριφορά των καταθετών σημειώνοντας πως απ’ τις αρχές Δεκεμβρίου οι εκροές έφθασαν τα 11 δισ ευρώ, περίπου το 7% του συνόλου.
Όπως τονίζει πάντως οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντλήσουν συνολικά 22 δισ ευρώ απ’ τους μηχανισμούς του ELA. Κάτι που τους προσφέρει μία ασφάλεια έναντι των εκροών.
Τέλος οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν πως το αποτέλεσμα πολιτικά μπορεί να μην είναι τόσο κακό όσο περιμένουν κάποιοι. “Παρατηρούμε ότι οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονταν 0,2 με 0,3 φορές τη λογιστική τους αξία τη διετία 2011 – 12 και άρχισαν να ανεβαίνουν καθώς οι πολιτικοί κίνδυνοι ξεθώριαζαν. Υπό αυτές τις συνθήκες βλέπουμε ενίσχυση 100% των πιθανοτήτων του βασικού σεναρίου, που προβλέπει μια σχετικά ήπια πολιτική έκβαση.
Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα τηρεί σύσταση overweight για την Εθνική και Equalweight για τις Alpha, Πειραιώς και Eurobank.

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.