Ως το τέλος του α΄ εξαμήνου του 2026 οι τράπεζες καλούνται από τον SSM να έχουν πλήρως ξεκαθαρίσει τα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και είτε να έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις και ανακτήσεις είτε θα πρέπει να λάβουν περαιτέρω προβλέψεις ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Τα δάνεια με Εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου που χορηγήθηκαν περίπου πριν από 15 χρόνια, κυρίως σε ευπαθείς ομάδες και μικρές επιχειρήσεις, και αντιμετωπίζουν σήμερα σημαντικά προβλήματα αποπληρωμής και διαχείρισης.

Πρόκειται για δάνεια που δόθηκαν πριν το 2009 σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με κρατική εγγύηση, στο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής, όπως σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές, παλιννοστούντες, Ρομά και αγρότες. Οι εγγυήσεις αυτές κάλυπταν μέρος ή το σύνολο του δανείου, με την προϋπόθεση ότι, σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής από τον δανειολήπτη, το Δημόσιο θα κάλυπτε το ποσό.

Ο χάρτης των δανείων με Εγγύηση του Δημοσίου

Το συνολικό ύψος των δανείων αυτών εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ, με τις απλήρωτες απαιτήσεις να διαμορφώνονται στα 1,5 δισ. ευρώ. Το 75% αυτών των απαιτήσεων αφορούν ιδιώτες και το υπόλοιπο 25% αφορούν επιχειρήσεις.

Οι τράπεζες, κατόπιν πίεσης του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), έχουν αρχίσει να σχηματίζουν προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με κρατική εγγύηση. Οι προβλέψεις που έχουν σχηματίσει ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ.

Το Δημόσιο, υπό την πίεση του SSM, έχει επιταχύνει την εξέταση των φακέλλων των δανείων αυτών και όπου καθίσταται εφικτό προχωράει σε καταβολή των εγγυήσεων κυρίως για στεγαστικά δάνεια που έχουν σε φυσικά πρόσωπα.

Οι ανοιχτές προκλήσεις

Οι προκλήσεις ωστόσο που υφίστανται σε σχέση με τα δάνεια αυτά είναι κυρίως νομικής φύσεως καθώς οι τράπεζες καλούνται να αποδείξουν ότι έχουν εξαντλήσει τις διαδικασίες είσπραξης από τους οφειλέτες χωρίς αποτέλεσμα. Πολλές υποθέσεις έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, ενώ ορισμένες έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη ή έχουν διαγραφεί μέσω του ίδιου νομικού πλαισίου. Η εκδίκαση μιας τέτοια υπόθεσης απαιτεί 5-10 έτη.

Σε κάθε περίπτωση όμως η παλαιότητα των δανείων αλλά και οι ευπαθείς ομάδες στις οποίες χορηγήθηκαν τα δάνεια αυτά πριν μια 15ετία έχουν ως αποτέλεσμα να διαπιστώνονται σήμερα ελλείψεις στους φακέλλους που δημουργούν προβλήματα στη διεκδίκηση τόσο τη δικαστική όσο και απέναντι στο Δημόσιο. Αλλωστε το Δημόσιο απαιτεί να έχουν εξαντληθεί όλα τα μέσα εκείνα που επιβάλλονται για να χορηγηθούν οι εγγυήσεις.

Η διαχείριση των δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου παραμένει ένα σύνθετο ζήτημα με σημαντικές επιπτώσεις για τις τράπεζες και το Δημόσιο.

Τα παραπάνω προβλήματα όπως επίσης και οι αρχές διαδικασίες εκδίκασης των υποθέσεων προκειμένου το Δημόσιο να καταβάλει τις εγγυήσεις στις τράπεζες οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι τράπεζες δύσκολα θα κλείσουν τις υποθέσεις τους ως τα μέσα του 2026 και έτσι τα πιστωτικά ιδρύματα θα αναγκαστούν να προχωρήσουν στη λήψη προβλέψεων οι οποίες θα αντιστραφούν μελλοντικά όταν λάβουν χώρα οι ανακτήσεις.

Διαβάστε ακόμη 

Διπλό «λίφτινγκ» στην 3ετή φοροαπαλλαγή για κλειστά ακίνητα που περνούν σε ενοικίαση

Λαγκάρντ: Η ΕΕ δεν μπορεί να κάθεται με σταυρωμένα χέρια – Να εμπλακούμε σε διάλογο με τις ΗΠΑ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα