Τράπεζες

HSBC: Τι προβλέπει για τη μετάλλαξη Δέλτα και τις επιπτώσεις στην ανάκαμψη σε Ελλάδα – Ευρώπη

  • Νίκος Μελαχροινός


Αυξάνονται οι ανησυχίες για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα – Γιατί θα μπορούσε να προκαλέσει καθυστερήσεις στην επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα

Οι συνολικοί αριθμοί των κρουσμάτων εξακολουθούν να μειώνονται στην Ευρώπη, αλλά η μετάλλαξη Δέλτα της Covid-19 βρίσκεται σε άνοδο και θα μπορούσε να προκαλέσει καθυστερήσεις στην επαναλειτουργία της οικονομίας επισημαίνει η βρετανική HSBC, ωστόσο θεωρεί ότι είναι απίθανο να καταστρέψει την ανάκαμψη, δεδομένων των εμβολίων και της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης. Για την Ελλάδα, η βρετανική τράπεζα επισημαίνει ότι τα κρούσματα παραμένουν σε πτωτική τροχιά.

Οι αριθμοί των κρουσμάτων Covid-19 συνεχίζουν να μειώνονται στο μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου, όπως και η πληρότητα στις μονάδες της εντατικής θεραπείας, ενώ η εξάπλωση των εμβολίων συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς, επισημαίνει η HSBC.

Οι χώρες της Ευρωζώνης συνεχίζουν να ακολουθούν τους οδικούς χάρτες επαναλειτουργίας τους, ενώ στη Γερμανία τα επίπεδα των κρουσμάτων είναι πλέον αρκετά χαμηλά ώστε να επιτραπεί η επανέναρξη της εστίασης σε εσωτερικούς χώρους. Τα νυχτερινά κέντρα στην Καταλονία άνοιξαν ξανά στις 21 Ιουνίου (αν και με απαγόρευση κυκλοφορίας στις 3.30 π.μ.) και από τις 28 Ιουνίου, η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους δεν θα απαιτείται πλέον στην Ιταλία, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα από την ερχόμενη Δευτέρα.

Ωστόσο την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι ανησυχίες για την εξάπλωση της μετάλλαξης – παραλλαγής Δέλτα. Μπορεί πλέον να ευθύνεται για σχεδόν όλα τα νέα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Πορτογαλία και για περίπου το ένα τέταρτο στην Ιταλία και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών έχει εκτιμήσει ότι η παραλλαγή αυτή θα αντιπροσωπεύει το 90% των ευρωπαϊκών κρουσμάτων μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσον αυτό θέτει σε κίνδυνο τα σχέδια για περαιτέρω οικονομική αναζωπύρωση. Η παραλλαγή Δέλτα δεν φαίνεται, ωστόσο, να απασχολεί τις επιχειρήσεις. Ο δείκτης PMI της ευρωζώνης σημείωσε υψηλό 15ετίας τον Ιούνιο, ενώ ο δείκτης του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησε ελαφρά μόνο. Έτσι, τυχόν σύντομες καθυστερήσεις στην οικονομική επαναλειτουργία δεν μπορεί να καταστρέψουν την ανάκαμψη.

Κορεσμός

Μία ανησυχία ακόμη είναι η επιτυχία στα εμβολιαστικά προγράμματα που δείχνουν κορεσμό, καθώς οι πληροφορίες από τη Γαλλία αναφέρουν ότι τα ραντεβού γεμίζουν με μεγαλύτερη δυσκολία, ενώ η συμμετοχή στους εμβολιασμούς εθνοτικών μειονοτήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι χαμηλή.

Συνολικά, ωστόσο, η HSBC δεν βλέπει η μετάλλαξη – παραλλαγή του ιού Δέλτα να προβληματίζει τις επιχειρήσεις καθώς ο δείκτης PMI της Ευρωζώνης άγγιξε υψηλό 15 ετών τον Ιούνιο και υποχώρησε μόνο ελαφρά στο Ηνωμένο Βασίλειο και συμπεραίνει ότι οι όποιες σύντομες καθυστερήσεις στο άνοιγμα των οικονομιών δεν αναμένεται να βυθίσουν την ανάκαμψη.

Διαβάστε ακόμη:

Ισχυρές «συμμαχίες» στον διαγωνισμό για την ψηφιοποίηση στα Yποθηκοφυλακεία (pics)

S&P Global: H Ελλάδα η πιο κερδισμένη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2021: Αυτά είναι τα 3 νέα προγράμματα τους επόμενους μήνες – Τι αλλάζει