Με τιτλοποιήσεις, πωλήσεις, αλλά και οργανικές δράσεις από κοινού με την Cepal και με «όπλο» την υψηλή κεφαλαιακή της επάρκεια σχεδιάζει η Alpha Bank να μειώσει το προβληματικό χαρτοφυλάκιο – υφιστάμενο, αλλά και νέο.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ψάλτης, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020, η Alpha Bank αναμένεται να προχωρήσει στις εξής ενέργειες που έχουν ως στόχο τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό και των ανοιγμάτων κατά περίπου 30%.

Τιτλοποίηση, με την κωδική ονομασία Cosmos, ύψους δύο δισ. ευρώ, με την συναλλαγή να ολοκληρώνεται το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Αποτελείται από δάνεια κατά 50% στεγαστικά, 23% μικρών επιχειρήσεων, 22% καταναλωτικά και 5% μεγάλων επιχειρήσεων.

Πώληση χαρτοφυλακίου, με την ονομασία Orbit, ύψους 900 εκατ. ευρώ. Αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και αποτελείται κατά 91% από καταναλωτικά, 6% μικρά επιχειρηματικά και 3% στεγαστικά δάνεια.

Πώληση χαρτοφυλακίου στην Κύπρο (project Sky), ύψους 400 εκατ. ευρώ. Αποτελείται κατά το ήμισυ από στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια.

Όσον αφορά στα «κόκκινα» δάνεια της πανδημίας, ο κ. Ψάλτης εκτίμησε πως αυτά θα διαμορφωθούν σε περίπου ένα δισ. ευρώ, υπενθυμίζοντας πως η τράπεζα είχε προχωρήσει σε αναστολές πληρωμών σε δάνεια, ύψους 5,5 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, το 1,2 δισ. ευρώ έληξε το γ’ τρίμηνο του 2020 και τα 4,3 δισ. ευρώ το δ’ τρίμηνο, με την πρώτη κατηγορία να έχει επανέλθει σε ομαλή εξυπηρέτηση της δόσης σε ποσοστό 84% και την δεύτερη σε ποσοστό 87%. Σε κάθε περίπτωση, οι καθαρές νέες εισροές από τα moratoria θα περιοριστούν σε 300 εκατ. ευρώ, καθώς πρόθεση της διοίκησης είναι να προχωρήσει – από κοινού με την Cepal – σε οργανικές δράσεις, οι οποίες θα συμπεριλαμβάνουν και «κούρεμα» χρέους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, όπως σημείωσε η διοίκηση της Alpha Bank στους αναλυτές, η τράπεζα διατηρεί ηγετική θέση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών στο θέμα της αντιμετώπισης των συσσωρευμένων «κόκκινων» δανείων, αφού τα τελευταία τρία χρόνια τα έχει μειώσει κατά 65% – έναντι αντίστοιχης μείωσης 45% κατά μέσο όρο από τις υπόλοιπες τράπεζες – ενώ, ταυτόχρονα, έχει μειώσει δραστικά και τα καταγγελθέντα δάνεια, σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (κατά 71% έναντι μέσου όρου 42% των ανταγωνιστών της).

Τιτλοποίηση Galaxy

Στο τελικό της στάδιο εισέρχεται η τιτλοποίηση Galaxy, με την συναλλαγή να ολοκληρώνεται το β’ τρίμηνο του 2021 και το Hive-Down (απόσχιση κλάδου) έως τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Όσον αφορά στη διανομή των ομολόγων τιτλοποίησης στους μετόχους, αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του β’ εξαμήνου του 2021.

Πιο αναλυτικά, η τράπεζα ανακοίνωσε στις 22 Φεβρουαρίου 2021 την επίτευξη δεσμευτικών συμφωνιών με εταιρείες που διαχειρίζεται και συμβουλεύει η Davidson Kempner Capital Management LP, αναφορικά με την πώληση του 80% της θυγατρικής της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις Cepal και την πώληση του 51% των ομολογιών τιτλοποίησης μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας του χαρτοφυλακίου.

Επιπλέον, η Alpha Bank θα καταρτίσει με τη νέα Cepal πολυετή σύμβαση για τη διαχείριση σε αποκλειστική βάση των υφιστάμενων «κόκκινων» ανοιγμάτων λιανικής και επιχειρήσεων της τράπεζας στην Ελλάδα, ύψους 8,9 δισ. ευρώ, καθώς και αντίστοιχων μελλοντικών ροών. Η Σύμβαση Διαχείρισης έχει διάρκεια 13 έτη, με δικαίωμα παράτασης. Επιπλέον, η νέα Cepal θα διαχειρίζεται και χαρτοφυλάκια τρίτων επενδυτών, ύψους 4,61 δισ. ευρώ, γεγονός που την καθιστά την μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο δείκτης καθυστερήσεων στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 13%, ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 24%. Σε επίπεδο Ομίλου, οι δείκτες διαμορφώνονται σε 16% και 26,5 αντίστοιχα. Η επίπτωση του Project Galaxy στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Alpha Bank είναι εντός του αναμενόμενου ορίου, δηλαδή στις περίπου 280 μονάδες βάσης.

Διαβάστε ακόμη

Ξεπέρασε τα 242 δισ. το «ιδιωτικό» χρέος προς το Δημόσιο και τις τράπεζες

Μιχαλόπουλος (Microsoft): Ενεργοποιείται η μεγάλη επένδυση στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων

Ο Πόλσον που έγινε… κακός και τα ζόρια με την Τράπεζα Πειραιώς, το κορεατικό δράμα του mr Kontomerkos και τα διόδια που (δεν) θα περάσει η Ελλάκτωρ