Στις μέρες μας, αναφέρει ο Μάιλς Τζόνσον σε σημερινό του άρθρο στους Financial Times, υπάρχουν σημάδια ότι ίσως αυτή η συγκυρία να είναι διαφορετική από ό,τι ήταν πριν 4 χρόνια για τον δισεκατομμυριούχο Τζον Πόλσον, που πείστηκε ότι μια τραπεζική ανάκαμψη στην Ελλάδα θα ήταν το μεγάλο του κερδοφόρο στοίχημα. Δυστυχώς για τα funds (και τους επενδυτές τους) αυτό που έμοιαζε πολύ καλή ιδέα εκτροχιάστηκε από την ανανέωση της πολιτικής και οικονομικής αναταραχής και τα στοιχήματα οδήγησαν σε άσχημες απώλειες.

Σήμερα μπορεί η κατάσταση να είναι διαφορετική, για κάποιον τολμηρό ή αρκετά τρελό για να στοιχηματίσει στους ταλαιπωρημένους ελληνικούς ομίλους. Αυτή τη χρονιά, η ελληνική οικονομία μπορεί να αρχίζει να στρίβει. Η πλέον πρόσφατη μέτρηση της Markit για τη μεταποίηση είναι η υψηλότερη από τον Αύγουστο του 2008, ενώ η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι η υψηλότερη τα τελευταία 17 χρόνια. Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να εκδώσει χρέος τον Ιούλιο για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς τίτλου μειώθηκαν από το 7,1% στις αρχές της χρονιάς στο 5,6% αυτό τον μήνα.

Όπως σημειώνει στο άρθρο του ο Τζόνσον, όταν μια χώρα αναδύεται από μια παρατεταμένη ύφεση, ένας από τους κυρίως ωφελημένους θα είναι οι οικονομικά ευαίσθητοι κλάδοι, όπως οι τράπεζες. Κι όμως, σήμερα, κατά κύριο λόγο αγνοημένες από τους εδώ και καιρό αναχωρήσαντες αναλυτές και αντιμετωπιζόμενες με καχυποψία από τους διεθνούς επενδυτές που παλαιότερα «κάηκαν», οι ελληνικές τράπεζες δεν αντέδρασαν ακόμα στα καλά νέα. Και καταλήγει: Υπάρχουν όμως λόγοι να ξαναδούμε μια συναλλαγή που μπορεί να ήρθε τέσσερα χρόνια πιο νωρίς απ’ ό,τι έπρεπε…