Με κέρδη που υπερβαίνουν τα 5 δισ. ευρώ και, κατά πολλούς, αναμένεται να πλησιάσουν ακόμη και τα 6 δισ. ευρώ για το 2025, οι συστημικές τράπεζες εισέρχονται πλέον στη φάση των συζητήσεων με τον SSM για την τελική έγκριση των διανομών τους. Τα μερίσματα αυτά εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν συνολικά τα 3 δισ. ευρώ, έναντι 1 δισ. ευρώ το 2023 και 2 δισ. ευρώ το 2024, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή και εντυπωσιακή άνοδο της κερδοφορίας και της δυνατότητας διανομών.
Διανομές κατά τα ιταλικά πρότυπα
Οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται ότι κινούνται πλέον σε αντίστοιχες ράγες με τις ιταλικές, οι οποίες διανέμουν μερίσματα που κυμαίνονται στο 70% έως 90% των κερδών τους, ενώ δεν λείπουν και οι αναφορές σε ποσοστά που μπορεί να φθάσουν ακόμη και το 100% την επόμενη χρονιά.
Τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, από κάθε άποψη, έχουν διανύσει μια τεράστια διαδρομή, αν σκεφθεί κανείς ότι ξεκίνησαν τις διανομές με 1 δισ. ευρώ το 2023 και συνέχισαν με 2 δισ. ευρώ το 2024, για να βρεθούν σήμερα να συζητούν για επίπεδα κοντά στα 3 δισ. ευρώ.
Στην τελική ευθεία του έτους, οι τράπεζες πραγματοποιούν τις μεγαλύτερες δυνατές εκταμιεύσεις δανείων, προκειμένου να καταγράψουν σημαντικά έσοδα και κέρδη, ώστε να μην υπάρξει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης από τον SSM για οποιαδήποτε από τις προθέσεις τους αναφορικά με τις διανομές. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί ένα ιδιαίτερα ισχυρό πρώτο εξάμηνο, ενώ η γενικότερη τάση δείχνει ότι πολλοί από τους σχεδιασμούς του 2026 επισπεύδονται και έρχονται χρονικά πιο μπροστά.
Τι περιλαμβάνουν οι αναθεωρήσεις των business plans
Στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, οι τράπεζες θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα του 2025, μιας εξαιρετικής γι’ αυτές χρονιάς, ενώ ταυτόχρονα θα παρουσιάσουν και τις αναθεωρήσεις του επιχειρησιακού τους σχεδιασμού. Η ανάγκη αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι όλες έχουν προχωρήσει σε σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις, οι οποίες διαφοροποιούν ουσιαστικά τα δεδομένα τους. Ορισμένες από αυτές τις ενέργειες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από το τρίτο τρίμηνο του έτους.
Νέες εξαγορές και συγχωνεύσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, η αντικατάσταση των πόρων του RRF, καθώς και η αναθεώρηση των συνολικών τους μεγεθών αποτελούν μερικά μόνο από τα στοιχεία που οι τράπεζες θα παρουσιάσουν στους αναλυτές και τους μετόχους τους κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων και της επικαιροποίησης των business plans.
Οι σχεδιασμοί των τραπεζών
Η Eurobank έχει μιλήσει για μέρισμα υψηλότερο του 60%, χωρίς ωστόσο να έχει προσδιορίσει με ακρίβεια το τελικό ποσοστό. Η Alpha Bank έχει ήδη αναθεωρήσει τον στόχο της για διανομή υψηλότερη του 50% των κερδών, ενώ σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα, η οποία έχει επισήμως μιλήσει για διανομή μεγαλύτερη του 60%, η αγορά τοποθετεί τον πήχη μεταξύ 70% έως 80%. Δεν λείπουν, μάλιστα, οι οίκοι που εκτιμούν πως η συγκεκριμένη τράπεζα λόγω του υψηλότατου CET 1 που διαθέτει, ότι το 2026 θα μπορούσε να φθάσει ακόμη και σε διανομή του 100% των κερδών της. Η διανομή της Τράπεζας Πειραιώς, από την άλλη πλευρά, δεν έχει αναθεωρηθεί και αναμένεται να παραμείνει στο 50% επί των κερδών του 2025.
Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους στρατηγικές κινήσεις, εκτιμάται ότι η Εθνική θα έχει προχωρήσει εντός του πρώτου τριμήνου σε συμφωνία για την αντικατάσταση της συμφωνίας bancassurance που διατηρούσε έως σήμερα με την Εθνική Ασφαλιστική. Η Alpha Bank εμφανίζει σαφή στροφή προς το εξωτερικό, η Eurobank έχει ανοίξει σταθερά τα φτερά της σε Κύπρο, Μέση Ανατολή και Ινδία, ενώ αναζητά και τρόπους περαιτέρω επέκτασης στη Βουλγαρία, η οποία εισέρχεται στη ζώνη του ευρώ. Όσον αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, σχεδιάζει με προσοχή τη διαφοροποίηση των εσόδων της, ενώ μετά την Εθνική Ασφαλιστική που σχεδιάζεται να είναι ένα success story, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει περαιτέρω το asset management και το investment banking.
Το βλέμμα στο 2026
Εν κατακλείδι, το 2026 διαγράφεται ως μια ακόμη πολύ ισχυρή χρονιά για τις τράπεζες, με σημαντικά έσοδα από τόκους, καθώς –τουλάχιστον προς το παρόν– δεν αναμένεται μείωση των επιτοκίων. Tουναντίον παρατηρούν τραπεζικοί κύκλοι. Το γεγονός αυτό δικαιώνει τους αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούν ότι ακόμη και στα σημερινά επίπεδα αποτιμήσεων οι τραπεζικές μετοχές μπορούν να προσφέρουν αξιόλογες χρηματιστηριακές αποδόσεις.

Διαβάστε ακόμη
Προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για τον νέο φορέα προστασίας κύριας κατοικίας
Ελεγχόμενες ναυπηγήσεις με έντονες διαφοροποιήσεις ανά κλάδο
Αγρια Δύση: Η ταξιδιωτική εμπειρία της χαμένης αυθεντικότητας επιστρέφει
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.