Με ένα απόθεμα «κόκκινων» δανείων περί τα οκτώ δισ. ευρώ βρίσκονται το α’ μισό του 2023 οι τράπεζες, δρομολογώντας – είτε από κοινού είτε κατά μόνας – συναλλαγές που θα τις επιτρέψουν να μειώσουν περαιτέρω το σχετικό δείκτη, έτσι ώστε σε βάθος τριετίας αυτός να έχει ευθυγραμμιστεί με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (περίπου 3%).

Ειδικότερα, μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, ύψους 1,7 δισ. ευρώ ή μόλις 300 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις, «μετρά» στα τέλη του περασμένου Ιουνίου η Εθνική Τράπεζα, με τον δείκτη NPE να διαμορφώνεται το επίμαχο διάστημα στο 5,3% και την κάλυψη από σωρευμένες προβλέψεις να ξεπερνά το 82%.

Η αύξηση – κατά 20 μονάδες βάσης – των «κόκκινων» δανείων το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους δεν ανατρέπει τις προβλέψεις για νέα NPEs, ύψους 350 εκατ. ευρώ, για το σύνολο του 2023.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΤΕ δρομολογεί τις εξής συναλλαγές, η ολοκλήρωση των οποίων θα συμβάλλουν στη μείωση του «κόκκινου» αποθέματος:

Frontier II: Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της συναλλαγής Frontier, ύψους περίπου ενός δισ. ευρώ, στην περίμετρο του οποίου εντάσσονται δάνεια όλων των κατηγοριών: στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά. Η ΕΤΕ έχει αιτηθεί την παροχή εγγύησης από το ελληνικό δημόσιο για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ύψους έως 460 εκατ. ευρώ, με τη διαδικασία, ωστόσο, να έχει… κολλήσει, ως απόρροια αφενός, του «μπλόκο» της Eurostat και αφετέρου, της διεξαγωγής των εκλογών που καθυστέρησαν τη θεσμοθέτηση του νέου «Ηρακλή».

Πρόσφατα δε, φέρεται να υπήρξε νέα εμπλοκή, με τους θεσμούς να ζητούν επανατιμολόγηση όλων των εκκρεμών τιτλοποιήσεων. Η τράπεζα, πάντως, έχει ήδη έρθει σε οριστική συμφωνία με επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση της Bracebridge Capital, LLC για την πώληση του 95% των mezzanine και junior ομολόγων, εκτιμώντας πως η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2023.

Pronto: Εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η πώληση του project Pronto, με την ΕΤΕ να έχει ήδη έρθει σε τελική συμφωνία με επενδυτή (σ.σ. πληροφορίες που, όμως, μένουν να επιβεβαιωθούν, θέλουν το χαρτοφυλάκιο να έχει καταλήξει κατόπιν σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας στην Arena Investors).

Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων χρηματοδοτικών μισθώσεων, συμπεριλαμβανομένων: της πώλησης της συμμετοχής στη Probank Leasing A.E., της πώλησης χαρτοφυλακίου χρηματοδοτικών μισθώσεων της τράπεζας (πρώην FBB) και της πώλησης του χαρτοφυλακίου χρηματοδοτικών μισθώσεων της NBG Leasing S.A.. Στα τέλη του περασμένου Ιουνίου η λογιστική αξία προ προβλέψεων των χαρτοφυλακίων μισθώσεων της τράπεζας και της NBG Leasing ανήλθαν σε 33 εκατ. ευρώ.

Τράπεζα Πειραιώς

Στα δύο δισ. ευρώ υποχώρησε το α’ μισό του 2023 το «κόκκινο» απόθεμα της Τράπεζας Πειραιώς, με τον δείκτη NPE πλέον να διαμορφώνεται στο 5,5% από 6,6% στο προηγούμενο τρίμηνο. Η τράπεζα, μάλιστα, που προσδοκά μείωση του δείκτη NPE κάτω του 5% έως το τέλος του 2023, συνεχίζει τις πωλήσεις/τιτλοποιήσεις, δρομολογώντας τις εξής συναλλαγές:

Delta: Πρόκειται για ένα ρουμανικό χαρτοφυλάκιο, ύψους 140 εκατ. ευρώ, αποτελούμενο από επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους, με την επίπτωση στην κατάσταση αποτελεσμάτων για το β’ τρίμηνο να εκτιμάται στα 31 εκατ. ευρώ.

Sunshine: Στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου η τράπεζα ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με την Bain Capital Credit για την πώληση του 100% της leasing θυγατρικής του Ομίλου Sunshine Leases, συμπεριλαμβανομένου χαρτοφυλακίου ΜΕΑ, 500 εκατ. ευρώ προ προβλέψεων. Το συνολικό τίμημα αντιστοιχεί σε περίπου 26% της λογιστικής αξίας προ προβλέψεων, με τη συναλλαγή να υπόκειται στην έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Sunrise III: Περιλαμβάνει περίπου 37.000 δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων, συνολικής λογιστικής αξίας προ προβλέψεων 500 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή που «τρέχει» η Τράπεζα Πειραιώς υπόκειται στην έγκριση της ελληνικής δημοκρατίας, αναφορικά με την παροχή εγγύησης για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ύψους 160 εκατ. ευρώ, καθώς και στη συναίνεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Eurobank

«Κόκκινα» δάνεια, ύψους 2,2 δισ. ευρώ ή 600 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις διέθετε στα τέλη του περασμένου Ιουνίου η Eurobank, με τον σχετικό δείκτη να «αγγίζει» το 5,2% και την κάλυψη από τις σωρευτικές προβλέψεις να ενισχύεται από 72,6% το α’ εξάμηνο του 2022 σε 73,2% το αντίστοιχο φετινό α’ εξάμηνο.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Eurobank, ο στόχος για το τέλος του 2023 είναι η διατήρηση χαμηλών δεικτών NPE με υψηλά επίπεδα κάλυψης σε όλες τις βασικές αγορές, στις οποίες έχει παρουσία (Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία), οι οποίοι, ωστόσο, ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά λόγω των επιπτώσεων των υψηλότερων επιτοκίων και των πληθωριστικών πιέσεων στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και στα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων.

Όπως προκύπτει δε, από τις εξαμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις, ο σχηματισμός των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE formation) του Ομίλου κατά την διάρκεια της περιόδου ήταν θετικός κατά 140 εκατ. ευρώ (β’ τρίμηνο 2023: 133 εκατ. ευρώ θετικός, εκ των οποίων 119 εκατ. ευρώ αφορούν σε έναν εταιρικό πελάτη).
Στο πλαίσιο της στρατηγικής διαχείρισης των NPEs, πάντως, η Eurobank έχει σχεδιάσει μία νέα τιτλοποίηση.

Πρόκειται για το project Solar, που είναι μέρος μιας κοινής πρωτοβουλίας των τεσσάρων συστημικών Ομίλων, η οποία έχει ξεκινήσει από το 2018. «Στόχος είναι η εποπτική και λογιστική αποαναγνώριση του υποκείμενου επιχειρηματικού δανειακού χαρτοφυλακίου από τον ισολογισμό μέσω της επίτευξης της μεταφοράς σημαντικού κινδύνου (SRT) και της ένταξης της τιτλοποίησης Solar στον «Ηρακλή», προκειμένου να ληφθεί η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για τον τίτλο υψηλής διαβάθμισης», σημειώνεται χαρακτηριστικά και προστίθεται:

«Η διοίκηση παραμένει προσηλωμένη στο σχέδιό της για την ολοκλήρωση της ανωτέρω συναλλαγής και έχει ξεκινήσει ενέργειες, μαζί με τις υπόλοιπες συμμετέχουσες τράπεζες, για την πώληση της πλειοψηφίας των τίτλων ενδιάμεσης (mezzanine) και χαμηλής (junior) διαβάθμισης που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της προαναφερθείσας τιτλοποίησης».

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, παρά το γεγονός ότι οι «4» έχουν ήδη λάβει τις δεσμευτικές προσφορές (σ.σ. τα ονόματα που «ακούγονται» είναι, μεταξύ άλλων, αυτά των Water Will και Brace Bridge), εντούτοις είναι πολύ [πιθανό η όλη διαδικασία να «τρέξει» εκ νέου, εφόσον υπάρξουν αλλαγές στους όρους του υπό θεσμοθέτηση «Ηρακλή».

Alpha Bank

Στα τρία δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια του Ομίλου της Alpha Bank στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, με την τράπεζα – η οποία κλείνει στις 9 Αυγούστου το «χορό» των αποτελεσμάτων 6μήνου 2023 – να στοχεύει σε μείωση (άνω του ενός δισ. ευρώ) του προβληματικού της «στοκ» σε βάθος τριετίας, κυρίως μέσω οργανικής απομόχλευσης.

Ειδικότερα, το α’ τρίμηνο του 2023 ο δείκτης NPE βρέθηκε στο 7,6%, μειωμένος κατά 20 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα των μειωμένων εισροών, της βελτίωσης της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου και της επαναφοράς των ρυθμισμένων πιστοδοτήσεων σε ενήμερη κατάσταση που έχει ήδη δρομολογηθεί. Ο δείκτης κάλυψης ανήλθε σε 40%.

Μέχρι το 2025 η τράπεζα προσδοκά περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη ΜΕΑ σε περίπου 4% και σε βελτίωση του δείκτη κάλυψης σε περίπου 60%. Όπως προκύπτει από τις τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις δε, η Alpha Bank δρομολογεί την πώληση µεµονωµένων δανείων που δεν ανήκουν σε κάποια συναλλαγή. Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο αποτελείται από δάνεια λογιστικής αξίας 18.080 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Market Pass: Eυκαιρία για διορθώσεις και για παλαιούς δικαιούχους

«Σαντίπ»: Νέο σφυρί και με «έκπτωση» για την εταιρεία του Β. Κέρτσικωφ 

ΔΕΗ: Καμπανάκι οι εκπομπές CO2 εξαμήνου για τις ρήτρες βιωσιμότητας του ομολογιακού ύψους €500 εκατ. 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ