ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Optima bank: Στα €150,9 εκατ. τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από την ΑΜΚ – Η ανακοίνωση της τράπεζας (upd)

Ολοκληρώθηκε το IPO - Στα 548 εκατ. ευρώ οι προσφορές με υπερκάλυψη κατά 3,7 φορές - Στις 4 Οκτωβρίου η πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής

Εντυπωσιακή αποδείχτηκε η ζήτηση των επενδυτών για την Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) της Optima Bank, η οποία ετοιμάζεται για την πρώτη τραπεζική εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών έπειτα από 17 χρόνια.

Όπως ανακοινώθηκε, στο κλείσιμο του βιβλίου προσφορών, οι συνολικές προσφορές υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό των 151 εκατ. ευρώ κατά 3,7 φορές, φθάνοντας έτσι στα 548,6 εκατ. ευρώ.

Η τελική τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε στα 7,2 ευρώ ανά μετοχή, με τη διάθεση να αφορά σε 21.000.000 νέες μετοχές που αποτελούν το 28,5% επί του μετοχικού κεφαλαίου. Το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που αντλήθηκαν έφτασε τα 150,9 εκατ. ευρώ.  

Όπως είχε γράψει το newmoney, πέραν της Ireon Investments Ltd -πραγματικός δικαιούχος (beneficial owner) της οποίας είναι η Motor Oil- η οποία θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ, αποκτώντας μετοχές συνολικής αξίας 10 εκατ. ευρώ, οι cornerstone επενδυτές συμφώνησαν να αγοράσουν μετοχές:

  • 21 εκατ. ευρώ η Reggeborgh, αποκτώντας ποσοστό πέριξ του 4%
  • 15 εκατ. ευρώ το Fiera Capital, με κεφάλαια υπό διαχείριση 1,3 τρις δολάρια και
  • 5 εκατ. ευρώ ο Karim Hamdoun, αποκτώντας ποσοστό 0,942%.

Η έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών είναι προγραμματισμένη για τις 4 Οκτωβρίου.

Πρόσφατα, η Optima bank ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου του 2023, παρουσιάζοντας κέρδη 44,1 εκατ. ευρώ σε επίπεδο Ομίλου, ποσό που υπερβαίνει τα κέρδη ολόκληρης της περσινής χρονιάς.

Το σύνολο του ενεργητικού καθορίστηκε σε 3,2 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 601 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022, ενώ οι καταθέσεις ξεπέρασαν τα 2,8 δισ. ευρώ. Ως προς τα δάνεια, υπερέβησαν τα δύο δισ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 351 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2022.

Η ανακοίνωση της Optima

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Optima bank μέσω δημόσιας προσφοράς για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η ζήτηση αποτυπώθηκε με εμφαντικό τρόπο, φθάνοντας τα 548,6 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τις συνολικές νέες μετοχές κατά 3,7 φορές. Η τελική τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε στα 7,2 ευρώ ανά μετοχή και το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που αντλήθηκαν διαμορφώθηκε στα 150,9 εκατ. ευρώ.

Διατέθηκαν συνολικά 21.000.000 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της τράπεζας. Εξαιρουμένων των μετοχών που αντιστοιχούν στη ζήτηση του κυρίου μετόχου Ireon Investments Ltd, και των Cornerstone επενδυτών, οι προς διάθεση νέες μετοχές υπερκαλύφθηκαν 5,1 φορές.

Ο τελικός αριθμός μετοχών που θα λάβουν οι ιδιώτες επενδυτές θα καθοριστεί από το ποσοστό υπερκάλυψης της ζήτησής τους μετά την κατανομή των νέων μετοχών σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές και θα ανακοινωθεί την Τρίτη 3 Οκτωβρίου.

Η είσοδος της τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η πρώτη μετά από 17 χρόνια, θα της δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσει απρόσκοπτα την επέκταση του δανειακού της χαρτοφυλακίου, χρηματοδοτώντας υγιείς επιχειρήσεις για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων, ενισχύοντας περαιτέρω την ελληνική οικονομία και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Η επιτυχής αρχική δημόσια εγγραφή της Optima bank, είναι η μεγαλύτερη από άποψη συγκέντρωσης κεφαλαίων από το 2010, αλλά και αυτή με τη μεγαλύτερη υπερκάλυψη. Αποτελεί δε, τον προπομπό για τις δημόσιες εγγραφές κι άλλων εταιρειών, το επόμενο διάστημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η επόμενη ημέρα ορόσημο για την τράπεζα είναι η 4η Οκτωβρίου, η οποία θα είναι και η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ο Πρόεδρος της Optima bank κ. Γεώργιος Τανισκίδης, σημείωσε σχετικά: “Σήμερα ολοκληρώνεται η αρχή μόνο, ενός μεγάλου ταξιδιού που ξεκίνησε 4 χρόνια πριν, όταν όλο το εγχείρημα της Optima bank ήταν στη σκέψη μας και στα χαρτιά. Νιώθω ιδιαίτερα συγκινημένος που βλέπω το όραμά μας για την τράπεζα να ξεδιπλώνεται μπροστά μας και παράλληλα το επενδυτικό κοινό να μας εμπιστεύεται και να αγκαλιάζει τη φιλοσοφία της Optima bank. Πλέον πιο ισχυροί, ακόμη πιο έμπειροι και πάντα με τη σπίθα της επίτευξης νέων στόχων, ξεκινάμε από αύριο για νέους επιχειρηματικούς προορισμούς, με σεβασμό στους μετόχους, τα στελέχη και τους πελάτες μας. Ευχαριστώ όλους αυτούς που μας πίστεψαν όταν ακόμα όλο αυτό το εγχείρημα ήταν στα όνειρά μας. Και πρέπει να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους ανθρώπους της Optima bank. Που περπατούν κάθε μέρα τον δρόμο της τράπεζας με αφοσίωση, με πίστη, με ελπίδα. ‘’Αν να ονειρεύεσαι μπορείς και να μη γίνεσαι δούλος των ονείρων…”

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Optima bank κ. Δημήτρης Κυπαρίσσης, δήλωσε: “Η ανταπόκριση του επενδυτικού κοινού τις ημέρες της δημόσιας προσφοράς, ήταν πραγματικά εντυπωσιακή και ευχαριστούμε πολύ όλους όσους πίστεψαν στην Optima bank. Η τράπεζά μας θα συνεχίσει να πορεύεται με τόλμη, αποφασιστικότητα και χρηστή διαχείριση, χαρακτηριστικά που συντέλεσαν στο να είναι σήμερα η Optima bank, τράπεζα αναφοράς στην ελληνική αγορά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη σύμβουλο μας και συντονιστή κύριο ανάδοχο της έκδοσης Alpha Bank, τη συντονιστή κύριο ανάδοχο Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, την κύρια ανάδοχο Eurobank, και τις αναδόχους χρηματιστηριακές εταιρίες Παντελάκης, Euroxx και Βeta, το δικηγορικό γραφείο Ποταμίτης Βεκρής, τον οικονομικό μας σύμβουλο Deloitte Greece, καθώς και όλους τους ανθρώπους της Optima bank που συνέβαλαν σε αυτή μας την επιτυχία.”

Διαβάστε ακόμα

Η (μόνη) καλή είδηση και η αρβύλα της ημέρας, ο Στέφανος (στο Ναυτικό;), τα αδειάσματα σε Καιρίδη και Θεοχάρη και ο καυγάς Δαυίδ-Λεβέντη για το σπίτι

Σπάει το «φράγμα» του €1 δισ. η Μασούτης φέτος – Αναζητά ευκαιρίες εξαγορών

Lamda: Επιταχύνουμε τον βηματισμό στο Ελληνικό – Πάνω από τις προσδοκίες πωλήσεις κατοικιών και μισθώσεις στα malls

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""