Καταθέσεις, ύψους 189 δισ. ευρώ, «μετρούν» στα τέλη του α’ εξαμήνου του 2022 οι συστημικές τράπεζες, με το 72% να αφορά σε χρήματα ιδιωτών και το 28% σε επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα των «4»:

Οι καταθέσεις πελατών της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώθηκαν στα τέλη του περασμένου Ιουνίου σε 55,8 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2021. Όσον αφορά στο μείγμα, το 69% του επίμαχου ποσού προέρχεται από πελάτες λιανικής και το 31% από επιχειρήσεις. Συνολικά, οι καταθέσεις του Ομίλου «αγγίζουν» τα 56,1 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 9% σε ετήσια βάση (51,2 δισ. ευρώ) και κατά 2% σε τριμηνιαία βάση (54,9 δισ. ευρώ).

Η Εθνική Τράπεζα από την πλευρά της, εμφανίζει καταθέσεις, ύψους 52,6 δισ. ευρώ – ενισχυμένες κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο – με τις καταθέσεις όψεως και ταμιευτηρίου να αποτελούν πλέον το 87% των συνολικών καταθέσεων της τράπεζας (82% το β’ τρίμηνο του 2021). Συνολικά, οι καταθέσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 2% σε τριμηνιαία βάση, σε 54,3 δισ. ευρώ.

Αύξηση καταθέσεων κατά 1,6 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση καταγράφει το β’ τρίμηνο του 2022 η Alpha Bank, «αγγίζοντας» τα 48,5 δισ. ευρώ σε επίπεδο Ομίλου ως απόρροια των εισροών καταθέσεων πρώτης ζήτησης από επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Από αυτά τα 43,1 δισ. ευρώ αφορούν στις εγχώριες καταθέσεις.

Τέλος, οι καταθέσεις πελατών της Eurobank ενισχύθηκαν κατά 800 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2022, σε 54 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 37,4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα (+1,9 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση).

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ):

  • Το μεγαλύτερο μερίδιο στις καταθέσεις των φυσικών προσώπων στο τραπεζικό σύστημα έχει η κατηγορία υπολοίπου 5.000-50.000 ευρώ, η οποία αντιπροσωπεύει από το 2015 σχεδόν σταθερό ποσοστό –κυμαίνεται γύρω στο 41%-42%.
  • Η δεύτερη σε σημασία κατηγορία αφορά τους λογαριασμούς ύψους 100.000-500.000 ευρώ, με ποσοστό που κυμαίνεται γύρω στο 23-24%, και ακολουθεί η κατηγορία 50.000-100.000 ευρώ με 19%-20%.
  • H χαμηλότερη κατηγορία λογαριασμών, κάτω των 5.000 ευρώ, αντιπροσωπεύει το 9-10% του συνόλου των καταθέσεων των φυσικών προσώπων, ενώ οι κατηγορίες άνω των 500.000 ευρώ αντιπροσωπεύουν γύρω στο 6% του συνόλου.

Να σημειωθεί, ωστόσο, πως σύμφωνα με την ΤτΕ, «και μόνον επειδή ο τομέας των φυσικών προσώπων περιλαμβάνει, εκτός από τα νοικοκυριά, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις, εικάζεται ότι ένα τμήμα των εν λόγω καταθέσεων είναι δυνατόν να αφορά λογαριασμούς που χρησιμοποιούνται ως κεφάλαια κίνησης».

Αντιστάθμισμα στην ακρίβεια

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η αύξηση στα υπόλοιπα των καταθέσεων, σε συνδυασμό με τη συσσώρευση μετρητών που παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αντισταθμίζουν τις πιέσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών από την εκτίναξη του πληθωρισμού.

Μολονότι τα σχετικά στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα 8 Αυγούστου, εντούτοις διαφαίνεται πως ο πληθωρισμός στην χώρα μας θα παραμείνει στα ίδια υψηλά επίπεδα του 12% και τον Ιούλιο, γεγονός που θέτει τις διοικήσεις των τραπεζών σε επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν αθετήσεις στις πληρωμές των δανείων.

Αυτό ήταν, άλλωστε, το μήνυμα που θέλησαν να εκπέμψουν, με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων 6μήνου, επιβεβαιώνοντας ότι δεν κατεβάζουν τον πήχη των συντηρητικών προβλέψεων για τα εκτιμώμενα νέα «κόκκινα» δάνεια και το κόστος των προβλέψεων στο σύνολο του έτους. Παρόλα αυτά, τουλάχιστον προς ώρας, δεν βλέπουν ανησυχητικά σημάδια από τη συμπεριφορά των χαρτοφυλακίων.

Διαβάστε ακόμη:

Σούπερ μάρκετ: Οι μεγάλες αλυσίδες δίνουν τώρα τη «μάχη των νησιών»

ΡΑΕ: Κατευθυντήριες οδηγίες για τις Χρεώσεις Προμήθειας και την Κρατική Επιδότηση

Αλέξανδρος & Ελενα Αθανασούλα (Stirixis Group): Ένα success story εξαγωγής ελληνικού know-how