Στα γερά θεμέλια της Alpha Bank που της επιτρέπουν να απορροφά τα παντός τύπου εξωγενή σοκ εστίασε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Βασίλης Ψάλτης, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων για το 9μήνο του 2022.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η Alpha Bank έχει πλέον:

Καλύτερο προφίλ ποιότητας ενεργητικού: Ο δείκτης NPE μειώθηκε στο 8% από 44,8% το 2019, καταγράφοντας μείωση κατά 36,8 μονάδες, με την πρόοδο στο γ’ τρίμηνο να είναι αποτέλεσμα της ισχυρής πιστωτικής επέκτασης.

Στόχος της τράπεζας είναι ο επίμαχος δείκτης να πέσει κάτω από τα τρία δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Όσον αφορά στο κόστος ρίσκου, αυτό έπεσε από το 2,5% το 2019 στο 0,7% το 9μηνο του 2022 (μείωση κατά 1,8 μονάδες).

Σύμφωνα με τη διοικητική ομάδα της Alpha Bank, παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις και το αυξημένο ενεργειακό κόστος, η συνέπεια των πελατών στη διευθέτηση των οφειλών τους παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη. Στην κατεύθυνση αυτή, καθοριστικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι η τράπεζα ανέλαβε γρήγορα δράση, παίρνοντας έγκαιρα μέτρα, ήδη από το β’ τρίμηνο του έτους, καθώς ήρθε σε επαφή με τους πελάτες της προσφέροντας φιλικές προσφορές προϊόντων, προκειμένου να αποτραπούν νέες καθυστερήσεις.

«Τα μέτρα που λάβαμε έχουν ήδη φέρει σημαντικά αποτελέσματα, καθώς παρατηρούμε αποκλιμάκωση στις καθυστερήσεις αυτού του τριμήνου, ενώ τα ποσοστά ανταπόκρισης συνεχίζουν να είναι ενθαρρυντικά», σχολίασε ο κ. Ψάλτης, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι συνεχίζεται η προσεκτική εξέταση του χαρτοφυλακίου για πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια. «Το εταιρικό χαρτοφυλάκιο δανείων δείχνει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα.

Σε ό, τι αφορά στα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, το χαρτοφυλάκιο πελατών (back-book) παραμένει πλήρως αποδοτικό, έχοντας επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα». Τα στελέχη της τράπεζας χαρακτήρισαν διαχειρίσιμη των επιβάρυνση του κόστους των δανείων από την αύξηση των επιτοκίων.

Ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση: Ο δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1, με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ (FL CET1), ανέρχεται σε 12,1%, ενισχυμένος κατά 47 μονάδες βάσης. Η διοίκηση αναμένει δε, περαιτέρω ενίσχυση κατά 65 μονάδες βάσης των κεφαλαιακών δεικτών το 2023 από τις προγραμματισμένες συνθετικές τιτλοποιήσεις, επιτυγχάνοντας πλήρως τους στόχους για τη δημιουργία αξίας προς τους μετόχους της.

Μικρότερο αλλά πιο αποτελεσματικό δίκτυο: Η τράπεζα λειτουργεί 436 καταστήματα έναντι 580 το 2019 (μείωση 25%).

Περισσότερη κερδοφορία ως απόρροια και της αύξησης των επιτοκίων: Κατά το εννεάμηνο του έτους η Alpha Bank εμφάνισε κερδοφορία, ύψους 335 εκατ. ευρώ, επίδοση που της επιτρέπει να βελτιώσει τις εκτιμήσεις για απόδοση ιδίων κεφαλαίων σε 7% το 2022.

Αξίζει αν αναφερθεί πως σε επαναλαμβανόμενη βάση το Καθαρό Έσοδο Τόκων αυξήθηκε κατά 17% (στο 1,3 δισ. ευρώ) σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω της αύξησης των χορηγήσεων δανείων, των υψηλότερων εσόδων από το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων, καθώς και την θετική επίπτωση από την αύξηση των επιτοκίων, ενώ αναμένεται περαιτέρω αύξηση λόγω της δυναμικής του ισολογισμού και των μακροοικονομικών εξελίξεων. Στο πλαίσιο αυτό, η τράπεζα σχεδιάζει να διανείμει μέρισμα από τα κέρδη του 2023 που θα αντιπροσωπεύει το 20% – 30% των κερδών.

MREL

Σε ένα απαιτητικό οικονομικό κλίμα, η Τράπεζα ολοκλήρωσε τον Οκτώβριο με επιτυχία την έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ύψους 400 εκατ. ευρώ, τριετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης στο δεύτερο έτος με κουπόνι 7% και με τιμολόγηση συμβατή με το ισχύον επιτοκιακό περιβάλλον.

Συνυπολογιζόμενης της έκδοσης, ο δείκτης Ελαχίστων Απαιτήσεων Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL) διαμορφώνεται στο 19,5%. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η τράπεζα αναζητεί τυχόν «παράθυρα» στις αγορές που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει σε επιπλέον εκδόσεις.

Πιστωτική επέκταση

Καθαρή πιστωτική επέκταση, ύψους 500 εκατ. ευρώ, κατέγραψε το γ’ τρίμηνο του 2022 η Alpha Bank Ευρώ, εξασφαλίζοντας ότι ο στόχος που είχε τεθεί για το 2022 έχει επιτευχθεί ήδη από το εννεάμηνο. Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων έχει αυξηθεί κατά 2% σε τριμηνιαία βάση, στα 31,4 δισ. ευρώ (+ 10% σε ετήσια βάση), με τη διοίκηση να εκτιμά πως μέχρι τέλος του έτους τα καθαρά δάνεια (net loans) θα κινηθούν μεταξύ 2,4 και 2,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Ψάλτη, η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της τράπεζας πραγματοποιείται με βιώσιμο τρόπο, τόσο από πλευράς κινδύνου, όσο και από πλευράς κερδοφορίας, σημειώνοντας πως η εξυγίανση του ισολογισμού και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των λειτουργιών της τράπεζας, μεταφράζεται σε βελτιωμένα επίπεδα κερδοφορίας για τον Όμιλο και απόδοσης ιδίων κεφαλαίων της τάξη του 7%, ήδη από εφέτος.

Διαβάστε ακόμη:

Απόφαση Πιτσιλή: Αλλάζουν ΔΟΥ χιλιάδες περιοχές από 18 ως 21 Νοεμβρίου

Μητσοτάκης στην COP27: «Η Ελλάδα είναι ήδη πρωτοπόρος στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» (vid)

Πού επενδύουν οι μεγάλοι σταρ του αθλητισμού