Τράπεζες

Ψάλτης: «Στην πανδημία λειτουργήσαμε γρήγορα και οι τρεις βασικοί stakeholders: κυβέρνηση, επόπτης και τράπεζες»

  • Αγγελική Βελεσιώτη


«Καλύφθηκε η συνολική ενεργή ζήτηση και απόδειξη αυτού είναι ότι στις επιχειρήσεις είχαμε μία αύξηση καταθέσεων κατά 10 δισ. ευρώ, ήτοι υπερπενταπλάσια ροή σε σύγκριση με εκείνη του 2019», τόνισε ο επικεφαλής της Alpha Bank – Ο ρόλος των τραπεζών στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης

Την άποψη πως στην πανδημία μπόρεσαν να λειτουργήσουν γρήγορα, αλλά και σε απόλυτη συνεννόηση και οι τρεις βασικοί stakeholders, ήτοι η ελληνική κυβέρνηση, η εποπτεία και το τραπεζικό σύστημα, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ψάλτης.

«Μπαίνοντας στην πανδημία οι τράπεζες έπρεπε να κινηθούν εντός ενός συγκεκριμένου πλαισίου, το οποίο όριζε από την μία πλευρά, ο θεσμικός μας ρόλος, διότι έπρεπε να κρατήσουμε ανοιχτό το συναλλακτικό κύκλωμα και από την άλλη πλευρά, οι ευελιξίες που μας έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αλλά και η ευθυγράμμιση που έπρεπε να έχουμε με το πλάνο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας», τόνισε χαρακτηριστικά, σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσαν η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank) και το  Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE), με θέμα «Τάσεις και προοπτικές στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία».

Πιο αναλυτικά, το σχέδιο δράσης που πολύ γρήγορα ανέπτυξε ο κλάδος είχε πολύ σημαντικά αποτελέσματα ως προς τα εξής:

  • Οι πληρωμές όχι μόνον έγιναν απρόσκοπτα, με το δίκτυο να παραμένει ανοικτό καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας, αλλά το κυριότερο είναι ότι κατάφεραν να δουλέψουν μαζί με τους πελάτες τους στη σημαντική μετάβασή τους στα ψηφιακά κανάλια. «Αυτή τη στιγμή, πάνω από το 95% των πληρωμών γίνεται μέσα από αυτά τα κανάλια», σχολίασε ο κ. Ψάλτης.
  • Οι τράπεζες έδωσαν νέες εκταμιεύσεις 21,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε πιστωτική επέκταση επτά δισ. ευρώ. Από αυτές, τα 15 δισ. ευρώ αφορούσαν σε προγράμματα πιστωτικής επέκτασης και τα υπόλοιπα στη συνεργασία που είχαν με την κυβέρνηση για προγράμματα μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ). Έτσι, μπόρεσαν να δώσουν κυρίως σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις ρευστότητα σε περίπου 31.000 οικονομικές οντότητες.
  • Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προχώρησε σε απευθείας πιστώσεις, ύψους 7,3 δισ. ευρώ, σε εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικές οντότητες, κυρίως πάρα πολύ μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες υπό την μορφή της επιστρεπτέας ή μη προκαταβολής.

«Είναι προφανής η διαφοροποίηση των δύο προγραμμάτων. Οι τράπεζες χορήγησαν δάνεια, εφαρμόζοντας πιστωτικούς κανόνες, οι οποίοι εκπορεύονται από την ΕΚΤ, ενώ τα υπόλοιπα είχαν την στόχευση της βοήθειας, με πάρα πολύ μικρά επιτόκια. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε πεπεισμένοι πως καλύφθηκε η συνολική ενεργή ζήτηση. Και απόδειξη αυτού είναι ότι στις επιχειρήσεις είχαμε μία αύξηση καταθέσεων κατά 10 δισ. ευρώ, ήτοι υπερπενταπλάσια ροή σε σύγκριση με εκείνη του 2019», συνέχισε ο επικεφαλής της Alpha Bank.

Παράλληλα, οι τράπεζες προχώρησαν σε αναστολές καταβολής δόσεων δανείων, ύψους 30 δισ. ευρώ – 400.000 δανειολήπτες – εκ των οποίων 19 δισ. ευρώ ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια εξυπηρετούμενα, ενώ η κυβέρνηση από την πλευρά της, έλαβε μία εξαιρετική πρωτοβουλία για μία ομαλή μετάβαση στην κανονικότητα, στοχεύοντας σε δύο περιοχές: μέσω του «Γέφυρα Ι» σε στεγαστικά, με το όφελος να… ακουμπά περίπου 75.000 δανειολήπτες και μέσω του «Γέφυρα ΙΙ» σε επιχειρηματικά δάνεια, αφορώντας ένα πουλ δανειοληπτών που ενδεχομένως να φτάσει και τους 100.000.

Καθοριστικός ο ρόλος των τραπεζών στο πλαίσιο του RRF

Καθοριστικό χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank τον ρόλο των τραπεζών στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης (RRF). Όπως τόνισε, αυτό θα δώσει 31 δισ. ευρώ μέχρι και το 2026 (18 δισ. ευρώ από επιδοτήσεις και 13 δισ. ευρώ από δάνεια), όμως, η συνολική επένδυση που θα κινητοποιηθεί είναι της τάξεως των 57 δισ. ευρώ.

«Συνεπώς, εάν λάβουμε υπόψη επιπλέον και τα 41 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ, τότε μιλάμε για 72 δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις είναι πως, σε επίπεδο ΑΕΠ – εφόσον αυτό το ποσό απορροφηθεί – θα έχουμε την δυνατότητα κάθε χρόνο να αυξάνουμε οριακά κατά μία με 1,2 μονάδες, ενώ θα δημιουργηθούν και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας», ανέφερε, για να προσθέσει:

«Ο ρόλος τον τραπεζών είναι καθοριστικός, καθώς η έγκριση των δανείων θα γίνεται μέσω των τραπεζών. Άρα, θα υπάρχει μία εξέταση των προτεραιοτήτων του προγράμματος, όπως η πράσινη οικονομία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η εξωστρέφεια, η καινοτομία, καθώς και η μεγέθυνση της κρίσιμης μάζας των επιχειρήσεων, αλλά η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων θα γίνεται με εφαρμογή πιστωτικών κριτηρίων και η αναλογία θα είναι 20% ίδια κεφάλαια, οι τράπεζες θα δίνουν το 30% με 40% και το υπολειπόμενο θα έρχεται από το Ταμείο. Οι υπολογισμοί μας είναι ότι οι τράπεζες για τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να προσφέρουν πιστώσεις στην οικονομία σαν πιστωτική επέκταση 33 δισ. ευρώ».

Πέρα από αυτό, ο ρόλος των τραπεζών θα είναι σημαντικός και ως προς τα εξής:

  • Την παροχή συμβουλών προς τις επιχειρήσεις, διότι από το να υπάρξει μία ιδέα, μέχρι να μπορέσει να πάρει σάρκα και οστά οι τράπεζες μπορούν να προσφέρουν την τεχνογνωσία τους.
  • Την κινητοποίηση κεφαλαίων, μιας και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν ενισχυμένα κεφάλαια.

Όσον αφορά στον βαθμό ετοιμότητας, 1/3 πρόκειται για ώριμα επενδυτικά σχέδια, τα οποία θα ενεργοποιηθούν γρηγορότερα ως απόρροια της καλύτερης τιμολόγησης, 1/3 πρόκειται για ιδέες που βρίσκονται σε κάποιο σημείο, αλλά χρειάζεται ακόμη δουλειά μέχρι να ωριμάσουν και να ενταχθούν στο πρόγραμμα και για το τελευταίο 1/3 θα πρέπει να δουλέψουμε.

Διαβάστε ακόμα:

Ανατροπή στις συναλλαγές μας με όλες τις τράπεζες – Τι αλλάζει

Αποζημίωση για κλειστές επιχειρήσεις: Έως 4.000 ευρώ – Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

Με τη σφραγίδα της Lamda Development τα έργα στις εγκαταστάσεις υγρού στίβου στο ΟΑΚΑ (video)

Απόρρητο Απόρρητο