«Σήμερα όταν κάποιος ασφαλιστεί για την υγεία του ιδιωτικά έχει μόνον αντικίνητρα. Πληρώνει υποχρεωτικά κοινωνική ασφάλιση και το ασφάλιστρο όχι μόνον δεν εκπίπτει, αλλά έχει και φόρο. Αυτό σημαίνει πως το κράτος δίνει μία ξεκάθαρη κατεύθυνση προς τα πού πρέπει να πάνε τα πράγματα. Με αυτά τα αντικίνητρα, 15% των συμπολιτών μας ασφαλίζονται και έχουν ιδιωτικό πρόγραμμα υγείας.  Οι μελέτες δείχνουν ότι το πρώτο σε ζήτηση προϊόν είναι της υγείας». Αυτό τόνισε, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, στο συνέδριο που διοργάνωσαν το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» και το ιατρικό site ygeiamou.gr, με θέμα «Το Σύστημα Υγείας στην COVID-19 και στη μετά-COVID-19 εποχή».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα σταθερά και διαχρονικά και με διαφορετικών αποχρώσεων κυβερνήσεις, μόνη ανάμεσα σε πολλές χώρες στη συντριπτική πλειοψηφία του ΟΟΣΑ, επιλέγει την λύση του κράτους. «Ακούω το… χαριτωμένο ‘η ιδιωτική ασφάλιση είναι για τους πλούσιους’. Μα πλούσιοι είναι αυτοί που δεν ασφαλίζονται», σχολίασε ο κ. Σαρρηγεωργίου, υπενθυμίζοντας πως με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2019 επί συνόλου 14,4 δισ. ευρώ δαπανών υγείας στην χώρα οι ίδιοι οι πολίτες χρηματοδοτούν το 40%, δηλαδή, σχεδόν έξι δισ. ευρώ (5,7 δισ. ευρώ για την ακρίβεια), με άμεσες ιδιωτικές πληρωμές, αλλά και μέσω της ιδιωτικής τους ασφάλισης. «Σαν ποσοστό η άμεση, κατευθείαν από το πορτοφόλι τους, συμμετοχή των Ελλήνων στη χρηματοδότηση των συνολικών δαπανών υγείας της χώρας μας είναι διπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αυτό συμβαίνει επειδή ως λαός παραμένουμε στην πραγματικότητα επικίνδυνα ανασφάλιστοι και στην υγεία.

Λέμε αυτό, καθώς από το ποσό των περίπου έξι δισ. ευρώ που προαναφέραμε μόλις 672 εκατ. ευρώ (δηλαδή περίπου το 12% της ιδιωτικής χρηματοδότησης και το 4,7% της συνολικής δαπάνης της χώρας) πληρώνονται μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης, ενώ όλη η λοιπή ιδιωτική χρηματοδότηση, στην οποία περιλαμβάνονται και άτυπες πληρωμές, εκταμιεύεται, άμεσα, από τα ίδια τα νοικοκυριά», εξήγησε χαρακτηριστικά, για να καταλήξει: «Πρέπει, λοιπόν, να αναρωτηθούμε εάν το μείγμα που έχουμε επιλέξει μόνοι εμείς ανάμεσα σε τόσες χώρες είναι το σωστό ή, ίσως, πρέπει να δοθούν και κάποια κίνητρα στον Έλληνα να μην διπλασφαλίζεται και συμπληρωματικά να λειτουργούν τα δύο συστήματα».

Διαβάστε ακόμη:

Κούρεμα δυο ταχυτήτων στα ενοίκια του Ιουνίου και…. «τέλος»!

Πρεμιέρα για τον νέο Πτωχευτικό με ηχηρά «σφυριά» για επωνύμους (pics)

Euroxx: Πώς αποτιμά τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών