Στους επισπεύδοντες τους πλειστηριασμούς, ήτοι τράπεζες και servicers, εξακολουθούν να καταλήγουν επτά στα 10 ακίνητα που βγαίνουν στο «σφυρί», με την ενεργή διαχείρισή τους να αποτελεί πλέον το μεγάλο στοίχημα της επόμενης ημέρας.

Σύμφωνα με την 13η Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών, στο πλαίσιο του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας, από τους 23.073 πλειστηριασμούς που είχαν προγραμματιστεί για το 2021 οι 11.318 (49%) ολοκληρώθηκαν επιτυχώς, ενώ οι 11.658 (50,5%) ανεστάλησαν. «Ένας πολύ μικρός αριθμός εξ αυτών ακυρώθηκε», τονίζεται στην Έκθεση και προστίθεται: «Στην περίπτωση των επιτυχημένων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών η πλειονότητα των ακινήτων εξακολουθεί να καταλήγει στα χαρτοφυλάκια τραπεζών και servicers, παρά τις ενδείξεις αυξημένου ενδιαφέροντος από τρίτους».

«Ακόμα και σήμερα το 70% των assets που βγαίνουν σε πλειστηριασμό αγοράζονται από αυτούς που επισπεύδουν τον πλειστηριασμό», παραδέχθηκε η γενική διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων Εταιρικής & Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, κυρία Φωτεινή Ιωάννου, εστιάζοντας στις ευκαιρίες που προσφέρει για τις τράπεζες η δευτερογενής αγορά που δημιουργείται (Τράπεζες: «Ξεφορτώθηκαν» δάνεια 70 δισ. ευρώ μέσα σε τρία χρόνια – Η ευκαιρία της δευτερογενούς αγοράς).

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι γιατί μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει μεγάλη προσέλευση τρίτων στους πλειστηριασμούς, προκειμένου να μειωθεί η συμμετοχή των τραπεζών στη διαδικασία», ανέφερε σε πρόσφατη παρέμβασή του ο ανώτερος γενικός διευθυντής, επικεφαλής του Group Real Estate της Τράπεζας Πειραιώς και διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Real Estate, κ. Γιώργος Κορμάς, σημειώνοντας, ωστόσο, πως και αυτές πλέον δεν αγοράζουν αβλεπεί ό, τι ακίνητο εμφανίζεται στους πλειστηριασμούς, αλλά αυτά που ταιριάζουν στην επόμενη ημέρα και στον σχεδιασμό real estate. «Το real estate δεν μπορεί να θεωρηθεί core business ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Αυτή η λογική δεν ίσχυε στο παρελθόν. Υπήρχαν, δηλαδή, περιπτώσεις ευρωπαϊκών τραπεζών που καταποντίστηκαν στην προσπάθειά τους να παίξουν έναν ρόλο που δεν γνώριζαν. Και εκεί έρχεται η ειδοποιός διαφορά του τότε με το σήμερα και δη, στις ελληνικές τράπεζες. Το μεγαλύτερο μέρος των δανείων είναι ασφαλισμένα με real estate. Όταν, λοιπόν, φτάσαμε ένα στα δύο δάνεια να είναι μη εξυπηρετούμενο νομοτελειακά μέρος αυτών των δανείων θα καταλήξει, μέσω της διαδικασίας πλειστηριασμού ή εθελοντικής παράδοσης, στις τράπεζες», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τράπεζα Πειραιώς υλοποιεί το project Terra που αφορά στην πώληση περίπου 2.000 ακινήτων, ύψους περίπου ενός δισ. ευρώ. «Οι δυνητικοί επενδυτές έχουν εκφράσει ενδιαφέρον και ουσιαστικά, γίνεται η διαδικασία του due diligence από την πλευρά τους. Βρισκόμαστε, δηλαδή, στο μισό της όλης διαδικασίας», εξήγησε ο κ. Κορμάς.

Στα 4 δισ. ευρώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα την τελευταία τριετία

«Η επένδυση σε ακίνητα από τις τράπεζες δεν ήταν επιλογή, αλλά ανάγκη», σχολίασε από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Alpha Real Estate Management and Investments, κ. Γιάννης Γκάνος, υπογραμμίζοντας πως τα επίμαχα χαρτοφυλάκια προήλθαν σε μικρότερο βαθμό από συγχωνεύσεις του παρελθόντος και στην πλειονότητά τους από πλειστηριασμούς. Ήρθαν δε, σε μία περίοδο, όπου η αγορά δεν είχε ρευστότητα, άρα πολλά από αυτά τα ακίνητα πέρασαν σε τράπεζες. «Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Στους πλειστηριασμούς κατεβαίνουν ολοένα και περισσότεροι τρίτοι, ιδιώτες Έλληνες και ξένοι επενδυτές, με τις άμεσες επενδύσεις να «αγγίζουν» τα τέσσερα δισ. ευρώ την τελευταία τριετία. Παράλληλα, έχουμε τους servicers με τις REOCOs. Αγοράζουν και αυτοί γιατί στο τέλος της ημέρας τα δάνεια έχουν φύγει από τους ισολογισμούς των τραπεζών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το κομμάτι της αγοράς ακινήτων, άλλωστε, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη διαχείριση των δανείων, με την αγορά να εκτιμά πως οι servicers θα πρέπει να διαχειριστούν περίπου 800.000 με ένα εκατομμύριο ακίνητα, τα οποία θα πρέπει να τα διαθέσουν στην αγορά με έναν τρόπο αποδοτικό και χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα.

Υπενθυμίζεται πως η Alpha Bank «τρέχει» το project Skyline που προβλέπει τη δημιουργία επενδυτικής πλατφόρμας ακινήτων, με σκοπό την προσέλκυση στρατηγικού εταίρου για την αξιοποίηση επενδύσεων στην ελληνική αγορά ακινήτων και περιλαμβάνει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας άνω των 500 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της στρατηγικής επιλογής του Ομίλου για την καλύτερη αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαθέτει.

Διαβάστε ακόμα:

Πώς ο πόλεμος των 13 ημερών ξαναγράφει τον ενεργειακό χάρτη της χώρας

Ουκρανία: Πλησιάζει η μεγάλη επίθεση στο Κίεβο – Χτυπήθηκε και δεύτερη πυρηνική εγκατάσταση

Η διπλή «τσιμπίδα» του νέου ΕΝΦΙΑ – Ποιοι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν