Στη Βουλή μεταφέρεται σήμερα, Δευτέρα 8/4, η πολιτική κόντρα για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις τράπεζες, με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, να… σηκώνει το γάντι που πέταξε η αντιπολίτευση, προχωρώντας σε ενημέρωση για το θέμα των μελών των αρμόδιων επιτροπών. Το «παρών» στη συνεδρίαση δε, θα δώσουν, τόσο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, κ. Ηλίας Ξηρουχάκης.

Στην «καρδιά» της πολιτικής αντιπαράθεσης βρίσκεται, τόσο ο χρονισμός της αποεπένδυσης, όσο και ο «λογαριασμός» αυτής, με την κυβέρνηση, ωστόσο, να έχει απαντήσει και για τα δύο.

Πιο αναλυτικά, στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι η αποεπένδυση του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών επιφέρει ζημιά άνω των 40 δισ. ευρώ στο Δημόσιο η κυβέρνηση παρουσιάζει στοιχεία βάσει των οποίων το Δημόσιο έχει καταβάλει 30,9 δισ. ευρώ, με το όφελος να «μεταφράζεται» ως εξής:

  • 28,2 δισ. ευρώ από το «κούρεμα» ομολόγων (PSI) που κατείχαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.
  • 3,8 δισ. ευρώ από την εξαγορά των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos).
  • 2,8 δισ. ευρώ από τις αποεπενδύσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα (94 εκατ. ευρω για την επαναγορά του 1,4% της Εurobank, 294 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 9% της Alpha Bank από την UniCredit, 1,067 δισ. ευρώ από τη διάθεση του 22% της Εθνικής Τράπεζας και 1,35 δισ. ευρώ από το placement του 27% της Τράπεζας Πειραιώς). 

Από τα παραπάνω προκύπτει πως το Δημόσιο έδωσε 30,9 δισ. ευρώ και κέρδισε 34,8 δισ. ευρώ, με το όφελος να υπολογίζεται σε 3,9 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί και ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος σε παλαιότερη τοποθέτησή του για το θέμα είχε υπενθυμίσει αφενός, το κόστος που επωμίστηκαν οι τράπεζες από την υποχρεωτική συμμετοχή στο PSI και αφετέρου, τα έσοδα που έχει λάβει το Δημόσιο από τα μερίσματα λόγω ELA. «Υπάρχει μια παρεξήγηση. Πολλοί, λοιπόν, βγαίνουν και λένε ‘μα, κοιτάξτε, το Δημόσιο έδωσε 35, 50 δισ. ευρώ μέσω του ΤΧΣ στις τράπεζες και θα πάρουμε μόνο 10;’. Λάθος. Μεγάλο λάθος και ως διοικητής της κεντρικής τράπεζας οφείλω ν’ αποκαταστήσω την αλήθεια. Το Δημόσιο έδωσε γύρω στα 30 με 40 δισ. ευρώ, θα πάρει τώρα πέντε, 10 δισ. ευρώ, πόσα θα πάρει; Τι άλλο, όμως, έχει πάρει; Έχει πάρει τα χρήματα του PSI. Αυτά στοίχισαν στις τράπεζες. Αυτά είναι γύρω στα 50 δισ. ευρώ. Τι άλλο έχει πάρει που δεν το ξέρει ο κόσμος; Έχει πάρει τα τεράστια μερίσματα από την ΤτΕ που έχουν προκληθεί από το ELA. Άρα, λοιπόν, εάν βάλετε τη σούμα…», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά. 

Όσον αφορά στο ζήτημα του χρονισμού, ο αρμόδιος υπουργός είχε αιτιολογήσει γιατί η τρέχουσα περίοδος προσφέρεται για την αποεπένδυση.  

  • Πρώτον, η συγκυρία είναι ευνοϊκή, ύστερα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη θετική πορεία των περισσότερων βασικών μεγεθών της οικονομίας. 
  • Δεύτερον, διότι με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα εξασφαλίζει την κανονικότητα, επιτρέποντας στο τραπεζικό σύστημα να γίνει πιο ανταγωνιστικό και ανθεκτικό στις νέες προκλήσεις.  
  • Τρίτον, διότι η ίδια η διαδικασία της αποεπένδυσης επιδρά θετικά στο τραπεζικό σύστημα και στην οικονομία. 

«Λειτουργώντας αναπτυξιακά στέλνει θετικά μηνύματα στην οικονομία, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα σε σχέση με την ανάπτυξη και την κεφαλαιαγορά οπωσδήποτε. Επίσης, τώρα πρέπει να γίνει η αποεπένδυση, διότι με δεδομένους τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους και τη διεθνή ρευστότητα η αγνόηση της παρούσας θετικής συγκυρίας θα ήταν μια αδικαιολόγητη επιπολαιότητα», είχε εξηγήσει.  

Τα ποσοστά σε ΕΤΕ και Attica Bank και το μέλλον του ΤΧΣ 

 Ποσοστό 18,4% στην Εθνική Τράπεζα και 72% στη Attica Bank εξακολουθεί να διαθέτει το ΤΧΣ, με την κυβέρνηση να εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, αναφορικά με τη διάθεσή τους. 

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ δε, η συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας, με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να πραγματοποιείται τον Σεπτέμβριο, θα προηγηθεί της διάθεσης των υπολοίπων μετοχών του ΤΧΣ στην ΕΤΕ, η οποία υπολογίζεται για το δ’ τρίμηνο του 2023. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση, όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών, μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους θα έχει ολοκληρώσει οποιεσδήποτε κινήσεις αποεπένδυσης. «Βάσει της συμφωνίας που έχουμε με τους δανειστές μπορούμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία αποεπένδυσης μέχρι τα τέλη του 2025», τόνισε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας, ουσιαστικά, τη διάρκεια ζωής του ΤΧΣ, για να καταλήξει: «Διαπιστώνουμε ότι δεν έχουμε λόγο να καθυστερήσουμε. Είχαμε πολύ σημαντικό ενδιαφέρον να εκδηλώνεται από πολλούς επενδυτές και γι’ αυτό θέλουμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία έως τα τέλη του έτους». 

Διαβάστε ακόμη     

ΕΝΦΙΑ: Διορθώσεις -εκ των υστέρων- στα εκκαθαριστικά και πληρωμή με έως 24 δόσεις

«Αποκαλυπτήρια» για την ετήσια έκθεση της ΤτΕ – Τα εύσημα και τα «καμπανάκια» Στουρνάρα από το βήμα της γ.σ.

«Πράσινο» στα πλάνα για το πρώην κτίριο της ΝΔ στη Ρηγίλλης: Αντί για ξενοδοχείο 5*, τελικά κατοικία με πισίνα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ