Αλέξανδρος Κασιμάτης

Στην ικανότητα και εμπειρία της Ιntrum να διαχειριστεί αποτελεσματικά και γρήγορα τα κόκκινα δάνεια θα κριθεί η επιτυχής ή μη έκβαση της μεγάλης συμφωνίας που έκλεισε με την Τράπεζα Πειραιώς. Μια συμφωνία που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, καθώς προβλέπει απόσχιση του Τμήματος Καθυστερήσεων που διαχειρίζεται τα κόκκινα δάνεια στην Πειραιώς και δημιουργία από την Intrum ειδικής εταιρείας η οποία θα αναλάβει καθολικά τη διαχείρισή τους. Η σουηδική εταιρεία διατηρεί αντίστοιχες συμφωνίες διαχείρισης κόκκινων δανείων με μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες όπως η Santander και η Intesa.

Η Πειραιώς, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλός της Χρήστος Μεγάλου, διατηρεί στα βιβλία της την κυριότητα των δανείων και αναθέτει για δέκα χρόνια στην Intrum προς διαχείριση χαρτοφυλάκιο ύψους 26,9 δισ. ευρώ. Στην πλατφόρμα της Intrum η Πειραιώς διατηρεί συμμετοχή 20% ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα ελέγχεται από τη σουηδική εταιρεία. Η Πειραιώς κάθε χρόνο θα καταβάλει σταθερή αμοιβή στην Intrum και επιπλέον αμοιβή αν επιτυγχάνονται οι στόχοι. Ταυτόχρονα, η τράπεζα μειώνει το κόστος λειτουργίας της καθώς στην πλατφόρμα θα απασχοληθούν 1.250 εργαζόμενοι που σήμερα είναι στο μισθολόγιό της. Πηγές της τράπεζας ανέφεραν ότι η σταθερή ετήσια αμοιβή της Intrum για τη διαχείριση των δανείων είναι μικρότερη από το λειτουργικό κόστος που καλύπτει σήμερα η τράπεζα για τη μονάδα των καθυστερήσεων και ανέρχεται περίπου στα 50 εκατ. ευρώ.

Η αξία της πλατφόρμας αποτιμήθηκε στα 410 εκατ. ευρώ. Για το 80% η Intrum θα πληρώσει 328 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 296 εκατ. άμεσα και τα υπόλοιπα σε βάθος χρόνου. Ο κίνδυνος που αναλαμβάνει η Intrum με τη συμφωνία είναι να μην ανταποκριθεί στους στόχους διαχείρισης, καθώς το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα, παρά τις βελτιώσεις που κατά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί, εξακολουθεί να παρουσιάζει χρονικές καθυστερήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα funds που αγοράζουν από τις ελληνικές τράπεζες κόκκινα δάνεια, ενώ υπολόγιζαν τις αποδόσεις τους με βάση ότι θα έχουν εκκαθαρίσει τα προβληματικά χαρτοφυλάκια σε μια τριετία, έχοντας εξοικειωθεί με την ελληνική πραγματικότητα αρχίζουν να σχεδιάζουν τώρα με πενταετή ορίζοντα.

Για να μετριαστεί ο κίνδυνος και να κινηθεί η διαχείριση εντός των στόχων έγινε κατάλληλη επιλογή στο μείγμα των 26,9 δισ. δανείων που θα διαχειριστεί η σουηδική εταιρεία. Από αυτά τα 17,9 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά δάνεια, τα 6,2 δισ. στεγαστικά και τα υπόλοιπα καταναλωτικά. Το σημαντικό όμως είναι ότι δεν πρόκειται για δάνεια που είναι σε πολύ μεγάλη καθυστέρηση, καθώς καταγγελμένα είναι μόνον τα 14 δισ. ευρώ. Για να υπάρχει σημαντική δυνατότητα ανάκτησης, περίπου 7 δισ. είναι ρυθμισμένα εξυπηρετούμενα, περίπου 3 δισ. είναι δάνεια σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών και τα υπόλοιπα σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες.

Η Intrum στις αντίστοιχες συνεργασίες της παρουσιάζει μέσο όρο αποδόσεων 11%. Αν υποθέσουμε ότι θα παρουσιάσει απόδοση 10%, όπως υπολογίζει η Πειραιώς, τότε στην πρώτη χρήση θα υπάρξει θετική επίδραση με 80-85 μονάδες βάσης στα κεφάλαια της τράπεζας. Δεδομένου ότι ο στόχος είναι η πλατφόρμα να είναι πλήρως λειτουργική τον Οκτώβριο, η εξέλιξη και τα αποτελέσματα της συμφωνίας με την Ιntrum θα φανούν στο τέλος του 2020.

Γενικότερα με τη συμφωνία:

■ Η αποτίμηση των 410 εκατ. της μονάδας των κόκκινων δανείων έχει άμεση θετική επίδραση στα κεφάλαια της Tράπεζας Πειραιώς και διαμορφώνει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET-1 στο 14,5%.
■ Το 20% συμμετοχής της τράπεζας στην πλατφόρμα αφήνει περιθώριο για επιπλέον κέρδη στο μέλλον μέσω της ανάπτυξης εργασιών και κατ’ επέκταση της αύξησης της αξίας του servicer.
■ H Πειραιώς θα συνεργαστεί με έναν οργανισμό με τεράστια εμπειρία, know-how και επιτυχημένο ιστορικό στη διαχείριση NPE, το οποίο θα συμβάλει στην επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης των δικών της NPE.
■ H καθαρή παρούσα αξία της επίπτωσης της συναλλαγής για την Πειραιώς στη δεκαετία που θα είναι σε ισχύ το συμβόλαιο με την Intrum, υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ.
■ Τα καθαρά κέρδη προ φόρων και προβλέψεων της τράπεζας αναμένεται να ενισχυθούν σωρευτικά κατά 115 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021.