Του Αλέξανδρου Κασιμάτη

Το βλέμμα στρέφεται στην ΕΚΤ που αποφασίζει για το ELA στις ελληνικές τράπεζες αλλά και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, την ώρα που οι πιέσεις στα γκισέ από τις εκροές καταθέσεων παίρνουν συνεχώς και μεγαλύτερες διαστάσεις. Η διαδικασία συζήτησης στην ΕΚΤ του αιτήματος ένταξης στον ΕLA των ελληνικών τραπεζών έχει ξεκινήσει και έγκυρες πηγές ανέφεραν ότι αναμένουν να εγκριθεί αύριο η ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών με έκτακτη ρευστότητα. Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν πως η ΕΚΤ στο εξής θα εγκρίνει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών σε εβδομαδιαία βάση.

Δηλαδή κάθε εβδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδος θα υποβάλει αιτήσεις και θα περιμένει έγκριση για τα ποσά που πρέπει να δοθούν για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών. Ουσιαστικά οι τράπεζες θα είναι απολύτως εξαρτημένες από τη ρευστότητα της ΕΚΤ καθώς το ΔΣ της ΕΚΤ θα μπορεί να διακόψει ανά πάσα στιγμή τη χρηματοδότηση αν κρίνει ότι παρακωλύει τους σκοπούς και τα καθήκοντα του ευρωσυστήματος.

Η αγορά ομολόγων

Κρίσιμη είναι και η απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ που θα ανακοινωθεί αύριο, με την οποία αναμένεται να εγκριθεί πρόγραμμα αγορών κρατικών και σε δεύτερη φάση εταιρικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης συναντά την αντίρρηση των γερμανών. Η αίσθηση που επικρατεί στην Αθήνα είναι ότι η ΕΚΤ δεν θα αποκλείσει ευθέως από το πρόγραμμα αγορών τα ελληνικών ομόλογα, αλλά θα θέσει ως όρο η Ελλάδα να είναι σε πρόγραμμα.

Δεδομένου ότι για τη χώρα έχει παραταθεί το πρόγραμμα ως τις 28 Φεβρουαρίου και οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο, ουσιαστικά η Ελλάδα αποκλείεται με το πρόγραμμα. Αν επιβεβαιωθεί ένα τέτοιο σενάριο θα είναι μια προσωρινή αλλά ουσιαστική εξαίρεση. Η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχθεί παράταση του προγράμματος, αποδοχή των δεσμεύσεων προς τους δανειστές κλπ προκειμένου να περιληφθεί στο πρόγραμμα της ΕΚΤ.

Ο αποκλεισμός της χώρας θα είναι ένα σκληρό μήνυμα της ΕΕ προς την Ελλάδα, καθώς ουσιαστικά η ΕΚΤ με μια τέτοια κίνηση αμφισβητεί το αξιόχρεο των ελληνικών ομολόγων.

Οι δυσκολίες του ELA

Ο ELA δεν είναι μια απλή διαδικασία. Η ΤτΕ για να δώσει χρηματοδότηση θα πρέπει να αναφέρει τον αντισυμβαλλόμενο προς τον Οποίο χορηγήθηκε ή πρόκειται να χορηγηθεί έκτακτη ρευστότητα, την Ημερομηνία έναρξης και την ημερομηνία λήξης της έκτακτης ρευστότητας, Το ποσό, το νόμισμα, τις εξασφαλίσεις –εγγυήσεις, Την αποτίμηση των Παρεχόμενων εξασφαλίσεων και τυχόν περικοπές αποτίμησης που εφαρμόζονται σε αυτές και όπου κρίνεται σκόπιμο λεπτομερή στοιχεία Σχετικά με τις παρεχόμενες εγγυήσεις, το επιτόκιο που θα καταβληθεί από Τον αντισυμβαλλόμενο, τους ειδικούς λόγους για τους οποίους χορηγήθηκε Ή πρόκειται να χορηγηθεί έκτακτη ενίσχυση, τη βραχυμεσοπρόθεσμη Αξιολόγηση εκ μέρους του φορέα προληπτικής εποπτείας σχετικά με Την κατάσταση ρευστότητας και τον βαθμό φερεγγυότητας του πιστωτικού ιδρύματος που λαμβάνει την έκτακτη ρευστότητα, αξιολόγηση των διασυνοριακών προεκτάσεων ή και των πιθανών συστημικών επιδράσεων.