Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Στην ισχυρή πιστωτική ανάπτυξη και στη δυνατότητα της Τράπεζας Πειραιώς να διατηρεί υψηλή κερδοφορία παρά την αποκλιμάκωση των επιτοκίων εστιάζει η Jefferies, η οποία διατηρεί σύσταση αγοράς για τη μετοχή και αυξάνει οριακά την τιμή στόχο στα €10,35 από €10,30.

Η έκθεση χαρακτηρίζει ιδιαίτερα θετική την εκκίνηση του 2026, σημειώνοντας ότι η τράπεζα έχει ήδη καλύψει σχεδόν το 50% του ετήσιου στόχου πιστωτικής επέκτασης από το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Η καθαρή αύξηση δανείων έφτασε τα €1,3 δισ., κυρίως από επιχειρηματικά χαρτοφυλάκια, ενώ και η στεγαστική πίστη εμφανίζει σαφή σημάδια επανεκκίνησης.

Ο οίκος εκτιμά ότι η πορεία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία σε ένα περιβάλλον όπου οι ευρωπαϊκές τράπεζες καλούνται να αντισταθμίσουν την πίεση από τη μείωση των επιτοκίων μέσω αύξησης όγκων και μεγαλύτερης παραγωγής εργασιών. Στην περίπτωση της Πειραιώς, η Jefferies θεωρεί ότι η τράπεζα καταφέρνει να διατηρεί την ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και αποδοτικότητας, καθώς η απόδοση επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων κινείται κοντά στο 15%, επίπεδο που παραμένει από τα υψηλότερα στην ελληνική αγορά.

Ένα ακόμη σημείο που ξεχωρίζει στην ανάλυση είναι η ενίσχυση του χαρτοφυλακίου ομολόγων. Η Πειραιώς αύξησε τις τοποθετήσεις σε τίτλους σταθερού εισοδήματος κατά €2,1 δισ. μέσα στο πρώτο τρίμηνο, έναντι προσδοκιών για πολύ χαμηλότερη άνοδο. Η εξέλιξη αυτή βοήθησε στη στήριξη των καθαρών εσόδων από τόκους και οδήγησε την απόδοση του χαρτοφυλακίου ομολόγων στο 3,1%.

Η Jefferies θεωρεί επίσης ότι η πίεση στα περιθώρια επιτοκίου παραμένει διαχειρίσιμη. Παρά τη συνολική αποκλιμάκωση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη, η μείωση του περιθωρίου ήταν περιορισμένη στο πρώτο τρίμηνο, ενώ η τράπεζα διατηρεί σημαντική ευαισθησία στην πορεία των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τον οίκο, κάθε μεταβολή 25 μονάδων βάσης στα επιτόκια μπορεί να επηρεάζει τα καθαρά έσοδα από τόκους κατά περίπου €40 εκατ.

Τέλος, στις νέες εκτιμήσεις της, η Jefferies προβλέπει κέρδη ανά μετοχή €0,91 για το 2026 και €1,11 για το 2028, ενώ αναμένει σταδιακή ενίσχυση των διανομών προς τους μετόχους τα επόμενα χρόνια. Παρά τη μεγάλη άνοδο της μετοχής την τελευταία διετία, ο οίκος θεωρεί ότι η αποτίμηση εξακολουθεί να παραμένει ελκυστική σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία περίπου 1,1 φορές και δείκτη κερδών περίπου 7 φορές για το 2028.

Διαβάστε ακόμη

Στο κλειστό club του $1 τρισ. η Samsung: Πώς εκτινάχθηκε η αξία της (γραφήματα)

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ΑΑΔΕ στο κυνήγι των «καρουζέλ» που κάνουν πάρτι με τον ΦΠΑ

Στην Κίνα ο ΥΠΕΞ του Ιράν λίγο πριν την άφιξη Τραμπ – Γιατί είναι κρίσιμη η συγκυρία της επίσκεψης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα