Τράπεζες

Τράπεζα Πειραιώς: Σε τροχιά υλοποίησης οι πωλήσεις NPEs €19 δισ. – Το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης

  • Αγγελική Βελεσιώτη


Αρνητικό αποτέλεσμα €358 εκατ. λόγω προβλέψεων €800 εκατ.

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται οι πωλήσεις, τόσο εντός, όσο και εκτός «Ηρακλή», «κόκκινων» δανείων, ύψους 19 δισ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς, με την διοίκηση να ολοκληρώνει έως τα τέλη του 2021 τις προσπάθειες εξυγίανσης του ενεργητικού της, υποστηριζόμενες από την ενισχυμένη πορεία των κεφαλαίων του Ομίλου.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Χρήστο Μεγάλου, οι τιτλοποιήσεις, ύψους επτά δισ. ευρώ, Phoenix και Vega αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος τριμήνου, ενώ οι Sunrise 1 & 2, ύψους 11 δισ. ευρώ και οι πρόσθετες πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων 1,5 δισ. ευρώ θα έχουν κλείσει μέχρι τέλη του 2021.

«Το σχέδιο μείωσης αποθέματος NPEs είναι σε τροχιά επίτευξης, με τις τιτλοποιήσεις NPEs Phoenix-Vega, ύψους επτά δισ. ευρώ να αναμένεται να αποαναγνωρισθούν από τον ισολογισμό του Ομίλου στο τρέχον τρίμηνο. Η τιτλοποίηση NPEs Sunrise 1, ύψους επτά δισ. ευρώ, βρίσκεται στη φάση δεσμευτικών προσφορών και αναμένουμε το κλείσιμο της συναλλαγής μέχρι το τέλος του έτους. Επίσης, επιταχύνουμε την υλοποίηση συναλλαγών που θα συντελέσουν καθοριστικά στην εξυγίανση του ισολογισμού και την επίτευξη μονοψήφιου δείκτη NPE στους επόμενους 12 μήνες, όπως η τιτλοποίηση NPEs Sunrise 2, ύψους τεσσάρων δισ. ευρώ και η πώληση χαρτοφυλακίων NPEs, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία δεν εντάσσονται στο Σχέδιο Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων ‘HAPS 2’», τόνισε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, με αφορμή τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου του 2021, υπογραμμίζοντας πως όσον αφορά στις τελευταίες, η πώληση των δανείων leasing θεωρείται ως η πιο προχωρημένη.

Τι ειπώθηκε για την αύξηση κεφαλαίου 

«Είναι η πρώτη τηλεδιάσκεψη μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 1,4 δισ. ευρώ». Με τον τρόπο αυτό ξεκίνησε την παρουσίαση των αποτελεσμάτων ο κ. Μεγάλου, σημειώνοντας πως σε εξέλιξη βρίσκονται δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, ύψους ενός δισ. ευρώ, με τα 800 εκατ. ευρώ να έχουν ήδη εξασφαλισθεί και τα 200 εκατ. ευρώ να είναι προς ολοκλήρωση έως το δ’ τρίμηνο του 2021. «Πλέον η Τράπεζα Πειραιώς αντιμετωπίζει το μέλλον με ισχυρά κεφάλαια», σχολίασε.

Η εκτίμηση για τα «μορατόρια»

Στο 20% εκτιμά η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς πως θα κινηθεί το ποσοστό των δανείων σε αναστολή που θα «κοκκινίσουν».

Ειδικότερα, παρακολουθώντας την εξέλιξη των επίμαχων δανείων που «αγγίζουν» τα πέντε δισ. ευρώ – τόσο των ενεργών, όσο και όσων έχουν λήξει – το 9% (σ.σ. δάνεια, ύψους 400 εκατ. ευρώ) έχει ήδη «κοκκινίσει», ενώ ακόμη ένα 10%, ήτοι περί τα 600 εκατ. ευρώ δάνεια αναμένεται να καταστούν μη εξυπηρετούμενα προσεχώς. Στον αντίποδα, ποσοστό 40% – 2,1 δισ. ευρώ δάνεια – αναμένεται να επιστρέψει σε κανονικές πληρωμές, ενώ ένα 30% είτε θα χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα step up της τράπεζας ή θα λάβει υποστήριξη από τη «Γέφυρα ΙΙ».

Όσον αφορά στο πρόγραμμα «Γέφυρα 1» που χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για την υποστήριξη δανειοληπτών στεγαστικών δανείων, αυτό, σύμφωνα με τους επικεφαλής, βρίσκεται στη φάση υλοποίησης, με την Τράπεζα Πειραιώς να υλοποιεί αιτήσεις, ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Χρηματοδοτήσεις

Νέα δάνεια, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, δόθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς τους πρώτους πέντε μήνες του 2021, εκ των οποίων 1,2 δισ. ευρώ το α τρίμηνο. Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, η πρόβλεψη για όλο το χρόνο είναι οι χορηγήσεις να «αγγίξουν» τα 5,7 δισ. ευρώ, ενώ έως το 2024 αυτές να κυμανθούν στα 10 δισ. ευρώ. «Η Τράπεζα Πειραιώς έχει τα εχέγγυα να ηγηθεί της προσπάθειας του ‘Ελλάδα 2.0’», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμα:

Πτωχευτικός Νόμος: Επιδότηση έως και 210 ευρώ στους ευάλωτους μέχρι να λειτουργήσει ο Φορέας

ΑΣΕΠ: Έρχονται 22.350 προσλήψεις και διορισμοί στο Δημόσιο

Έκδοση οικοδομικής άδειας: Νέες λειτουργίες στο e-adeies – Τι αλλάζει