«Λαβωμένη» από τις βόμβες του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά… ζωντανή, προκειμένου να αντιμετωπίσει και τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις, τόσο σε ενεργειακό, όσο και εν γένει σε πληθωριστικό επίπεδο, θα βγει η ελληνική οικονομία, με τις τράπεζες να προσδιορίζουν τους λόγους εκείνους που συνηγορούν υπέρ της διατήρησης ενός θετικού αφηγήματος για τη χώρα μας.

1ον) Οι ισχυρές επιδόσεις του 2021: Με ρυθμό 8,3% «έτρεξε» η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας πέρυσι, με το ΑΕΠ να αυξάνεται στα 181 δισ. ευρώ από 167,1 δισ. ευρώ το 2020. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ακόμη και εάν ο πήχης για εφέτος τεθεί χαμηλότερα – οι αναθεωρημένες προβλέψεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη πέριξ του 4% με 5% – αυτός ο «αέρας» δίνει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να απορροφήσει ευκολότερα, σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, τις όποιες συνέπειες από το νέο παγκόσμιο σοκ.

2ον) Η ανθεκτικότητα του τουρισμού: «Είναι τέτοια η διάθεση του κόσμου να ταξιδέψει μετά την πανδημία που θα δούμε θετικά πράγματα. Μπορεί να μην φτάσουμε ενδεχομένως στα επίπεδα, τα οποία θέλαμε ή προσδοκούσαμε με βάση τις προκρατήσεις που βλέπαμε, αλλά είναι βέβαιο πως έχουμε μία καλή χρονιά μπροστά μας». Η πρόσφατη δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Alpha Bank, κ. Βασίλη Ψάλτη, επιβεβαιώνει την… ψήφο εμπιστοσύνης που συνεχίζουν να δίνουν οι τράπεζες στον τουριστικό κλάδο, εκτιμώντας πως η επίδραση από τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία θα είναι μικρή. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Εθνικής Τράπεζας, άλλωστε, το 2019 ήρθαν στην Ελλάδα 580.000 Ρώσοι, με τα έσοδα να «αγγίζουν» τα 433 εκατ ευρώ, ενώ εξίσου χαμηλές – αν και με ανοδική τάση – είναι και οι αφίξεις τουριστών από την Ουκρανία, αντιπροσωπεύοντας το 0,4% του συνόλου. Αξίζει να αναφερθεί πως η κυβέρνηση προετοιμάζεται για επιδόσεις αντίστοιχες με εκείνες του 2019, με τον υπουργό τουρισμού, κ. Βασίλη Κικίλια, να διαπιστώνει… μάχη των αεροπορικών εταιρειών, για να βρουν slots στα ελληνικά αεροδρόμια, τόσο στα νησιά, όσο και στην Αθήνα. «Η British Airways, η Ryanair, η EasyJet και η Jet2 αναζητούν περισσότερες πτήσεις από ό, τι το 2019 και οι Air France και Transavia επιδεικνύουν ισχυρή παρουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

3ον) Οι σωρευμένες καταθέσεις: «Ανάχωμα» στις νέες προκλήσεις που αναδύονται, τόσο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όσο και από την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και τον πληθωρισμό, μπορούν να βάλουν οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ύψους σχεδόν 36 δισ. ευρώ, που σωρεύτηκαν τη διετία της πανδημίας λόγω αδυναμίας κατανάλωσης. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), από τον Φεβρουάριο του 2020 έως και τον περασμένο Ιανουάριο οι ιδιωτικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 35,58 δισ. ευρώ (18,44 δισ. ευρώ των νοικοκυριών και 17,14 δισ. ευρώ των επιχειρήσεων), λόγω της μείωσης της κατανάλωσης και των κρατικών ενισχύσεων που καταβλήθηκαν. «Η ελληνική κυβέρνηση ήταν από τις κυβερνήσεις εκείνες που έδωσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα μεγαλύτερα ποσά στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Ως ένα βαθμό, αυτό αντανακλάται σήμερα σε πολύ μεγάλο ποσοστό αποταμιεύσεων. Άρα, ένας σημαντικός αριθμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν αποθεματικά, όπως έχει και το ελληνικό κράτος αποθεματικά σημαντικά, για να αντιμετωπίσει έκτακτα περιστατικά», ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας.

4ον) Οι εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης: Το δικό του λιθαράκι στην ανασύνταξη της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων αναμένεται να βάλει το Ταμείο Ανάκαμψης, οι εκταμιεύσεις για το οποίο θα ξεκινήσουν άμεσα. «Παραμένουν ακόμη ανοιχτά θέματα, όπως ο Οδηγός Επιλεξιμότητας και το Μητρώο Αξιολογητών, εκτιμώ, όμως, ότι η κυβέρνηση θα τα κλείσει και σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα», ανέφερε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, σημειώνοντας πως παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες λόγω του μακροοικονομικού περιβάλλοντος υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για χρηματοδότηση επιλέξιμων έργων μέσω των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και ειδικά για τα μεγάλα projects άνω των 10 εκατ. ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις και 100 εκατ. ευρώ. Η Alpha Bank από την πλευρά της, έχει εντοπίσει περίπου 1.000 επιχειρήσεις που τους ταιριάζει το RRF, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έχει ένα καλό pipeline έργων που δουλεύει ή έχει προς έγκριση και αισιοδοξεί ότι μέχρι το 2026 θα έχει απορροφήσει όλους τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. «Οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν πολύ μεγαλύτερη ωριμότητα στον σχεδιασμό τους, ξέρουν τι θέλουν και πού στοχεύουν και έρχονται με επεξεργασμένες προτάσεις. Αντίθετα, η εικόνα στις μικρότερες και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν είναι εξίσου θετική και χρειάζονται και τη βοήθεια των τραπεζών. Όμως, χρειάζεται και περισσότερη προσαρμοστικότητα στις συνθήκες από τους επιχειρηματίες – καλές είναι οι οικογενειακές, ελεγχόμενες επιχειρήσεις, αλλά έχουν πεπερασμένο ορίζοντα», τόνισε με τη σειρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας.

Διαβάστε ακόμη:

Οι Έλληνες εφοπλιστές θα μεταφέρουν το LNG από τις ΗΠΑ

Επίδομα ανεργίας έως 1.200 ευρώ – Τι προβλέπει πιλοτικό σχέδιο

Κομισιόν προς κράτη μέλη: Καταργήστε τα προγράμματα «χρυσών διαβατηρίων»