Την έξοδο στις διεθνείς αγορές αμέσως μετά τη «ραστώνη» του Αυγούστου δρομολογούν οι τράπεζες, αναζητώντας το «παράθυρο» εκείνο που θα τις επιτρέψει να προβούν σε εκδόσεις ομολόγων με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, υποστηρικτικά προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργούν, τόσο τα θετικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου του 2023 που επιβεβαιώνουν το ολικό comeback των τραπεζών σε συνθήκες κανονικότητας, όσο και η επικείμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις των R&I και Scope να αναβαθμίσουν το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου. Υπενθυμίζεται πως κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2023 τρεις συστημικοί Όμιλοι προχώρησαν στην έκδοση ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, συνολικού ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων και την ευκαιρία που δημιούργησε η εκλογή σταθερής κυβέρνησης.

Η έξοδος στις αγορές εδράζεται στο πλαίσιο της στρατηγικής των τραπεζών για την ενίσχυση των ελάχιστων απαιτήσεων για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL). Η θέσπιση των ενδιάμεσων στόχων MREL από το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB), η οποία τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022, αποσκοπεί στη διασφάλιση επαρκών ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων στις τράπεζες για την εγγύηση της ικανότητάς τους να απορροφούν ζημιές σε δυσμενή σενάρια, διασφαλίζοντας έτσι, τη συνέχεια της δραστηριότητάς τους. Για τις ελληνικές τράπεζες οι στόχοι MREL έχουν τεθεί σύμφωνα με μία μεταβατική περίοδο, ώστε ο τελικός δεσμευτικός στόχος να τοποθετείται χρονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Eurobank

Πλήρη κάλυψη του στόχου MREL, τόσο για το 2023, όσο και για το 2024, έχει επιτύχει η Eurobank, η διοίκηση της οποίας, ωστόσο, συνεχίζει να αναζητά ευκαιρία για έξοδο στις αγορές.

Πιο αναλυτικά, στα τέλη του περασμένου Ιουνίου ο σχετικός δείκτης σε ενοποιημένη βάση ανήλθε σε 23,17% του σταθμισμένου ενεργητικού, υπερβαίνοντας τους ενδιάμεσους μη δεσμευτικούς στόχους για το δείκτη MREL, ύψους 20,53% και 22,93%, που ισχύουν από τον Ιανουάριο του 2023 και τον Ιανουάριο του 2024 αντίστοιχα.

Αξίζει να αναφερθεί πως με βάση την τελευταία οδηγία του SRB προς την τράπεζα, η πλήρης απαίτηση MREL (τελικός στόχος) που θα πρέπει να επιτευχθεί έως το τέλος του 2025 καθορίζεται σε 27,50% του συνόλου του σταθμισμένου ενεργητικού (Risk weighted assets – RWA), συμπεριλαμβανομένης της συνδυασμένης απαίτησης αποθέματος ασφαλείας (Combined buffer requirement – CBR) σε πλήρη εφαρμογή (fully loaded), ύψους 3,93%.

Στο πλαίσιο αυτό, η τράπεζα παρακολουθεί τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές, προκειμένου να προβεί σε ακόμη μία έκδοση προς το τέλος του τρέχοντος έτους – αρχές του 2024. Σημειώνεται πως τον Ιανουάριο η Eurobank ολοκλήρωσε την έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ονομαστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ, που λήγει τον Ιανουάριο του 2029, με δυνατότητα ανάκλησης στην ονομαστική αξία τον Ιανουάριο του 2028, προσφέροντας ετήσιο τοκομερίδιο 7%.

Εθνική Τράπεζα

Στο 22,5% διαμορφώθηκε το α’ μισό του 2023 ο δείκτης MREL της Εθνικής Τράπεζας, προσεγγίζοντας την ελάχιστη απαίτηση του Ιανουαρίου του 2024, ύψους 22,7%.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, δεδομένου ότι ο στόχος για τον δείκτη MREL είναι 27% για το τέλος του 2025, θεωρείται πιθανό και εφόσον το επιστρέψουν οι συνθήκες να προχωρήσει σε νέα έκδοση εντός του β’ εξαμήνου του τρέχοντος έτους. Αξίζει να αναφερθεί πως η ΕΤΕ προχώρησε πέρυσι σε δύο εκδόσεις ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας: μία πενταετούς διάρκειας, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με τοκομερίδιο 7,25% και μία διάρκειας 4,5 ετών, ύψους 200 εκατ. λιρών Αγγλίας, με τοκομερίδιο 8,75% (τελικό κόστος για την ΕΤΕ 6,97% μετά από συναλλαγές ανταλλαγής νομισμάτων).

Τράπεζα Πειραιώς

Σε 21,6% αυξήθηκε το α’ εξάμηνο του 2023 ο pro forma MREL δείκτης της Τράπεζας Πειραιώς, με τον Όμιλο να βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης του ενδιάμεσου στόχου της 1ης Ιανουαρίου 2024, ύψους 21,8%.

Τον περασμένο Ιούλιο η τράπεζα ολοκλήρωσε επιτυχώς την έκδοση νέου ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με κουπόνι 7,25%, προσελκύοντας το ενδιαφέρον σημαντικού αριθμού θεσμικών επενδυτών. Το ομόλογο είναι πενταετούς διάρκειας και με δικαίωμα ανάκλησης στα τέσσερα έτη.

Alpha Bank

Σε 21,28% ανήλθε τον προηγούμενο Μάρτιο ο δείκτης MREL της Alpha Bank, ξεπερνώντας τον ενδιάμεσο στόχο για 19,92% το 2023.

Σύμφωνα με την τράπεζα, ο δείκτης αυτός περιλαμβάνει το κέρδος για τη χρήση, ενσωματώνοντας πρόβλεψη για διανομή μερίσματος. Εξαιρουμένης αυτής, ο δείκτης υπήρξε βελτιωμένος κατά περίπου επτά μ.β., στο 21.35%. Προσφάτως η Alpha Bank κατάφερε να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ μέσα από την έκδοση senior preferred ομολόγου, ανεβάζοντας σε δύο τον αριθμό των εκδόσεων για το τρέχον έτος (σ.σ. είχε ακολουθήσει τον περασμένο Φεβρουάριο η έκδοση ενός τίτλου Additional Tier 1, ύψους 400 εκατ. ευρώ). Από την 1η Ιανουαρίου 2026 η τράπεζα θα πρέπει να ικανοποιεί, σε ενοποιηµένη βάση, ελάχιστες απαιτήσεις MREL ύψους 23,60% των σταθµισµένων βάσει κινδύνου στοιχείων ενεργητικού και 5,91% του δείκτη µόχλευσης.

Διαβάστε ακόμη

Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για να μειωθούν έως 50% οι οφειλέτες του Δημοσίου

Φυσικό αέριο: Επανέρχεται η αβεβαιότητα στην ενεργειακή αγορά – Σενάρια για νέο ράλι τιμών

Πώς ο κολοσσός Cargill μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμά του

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ