Σημαντικές εξελίξεις που αφορούν, τόσο στη διανομή μερίσματος μετά από σχεδόν 16 χρόνια, όσο και στην αποεπένδυση του Δημοσίου από το μετοχικό τους κεφάλαιο, «ξεκλειδώνει» για τις τράπεζες η «δύση» του 2023. Κι αυτό γιατί, τόσο ο SSM, όσο και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), αναμένουν τη δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων των τραπεζών, προκειμένου να γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους γύρω από τα δύο αυτά κρίσιμα ζητήματα, τα οποία θα επιβεβαιώσουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο την επιστροφή του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος στην κανονικότητα.

Πιο αναλυτικά, μπορεί ο Ευρωπαίος επόπτης στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους τραπεζίτες να έχει δώσει το «πράσινο φως» για τη διανομή μερίσματος, αναγνωρίζοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε μία σειρά από ζητήματα, όπως η κερδοφορία, η κεφαλαιακή επάρκεια και η μείωση των «κόκκινων» δανείων, εντούτοις ο τελικός γύρος των συζητήσεων θα πραγματοποιηθεί μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2023 που είναι προγραμματισμένη για τις αρχές του 2024 και πριν από τις ετήσιες γενικές συνελεύσεις του ερχόμενου καλοκαιριού.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συστημικοί Όμιλοι έχουν ήδη εγγράψει προβλέψεις για το μέρισμα που στοχεύουν να διαθέσουν και το οποίο, όπως είχε γράψει το newmoney, θα κινηθεί μεταξύ 10% – 30% επί της μετά από φόρους κερδοφορίας του 2023.

Ειδικότερα:

Ποσοστό έως 30% που μεταφράζεται με ένα ποσό της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να διανείμει η Eurobank, ενώ μέρισμα 25% προγραμματίζει από την πλευρά της, η Εθνική Τράπεζα. Συμφωνία με τον SSM για διανομή 20% έχει επιτύχει η Alpha Bank, με την Τράπεζα Πειραιώς να έχει εγκρίνει τη διάθεση ενός συμβολικού ποσοστού – 10% – που, όμως, μέχρι το 2025 θα φτάσει στο 25%.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η δυνατότητα της ανταμοιβής των μετόχων είναι ζωτικής σημασίας για τον εγχώριο κλάδο που εξακολουθεί να αποτιμάται χαμηλά σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Μετά δε, τις διαρκείς αυξήσεις επιτοκίων που ενίσχυσαν τα καθαρά έσοδα από τόκους (σ.σ. έξι δισ. ευρώ στο 9μηνο του 2023, εκ των οποίων 1,64 δισ. ευρώ για Εθνική Τράπεζα, 1,6 δισ. ευρώ για Eurobank, 1,46 δισ. ευρώ για Τράπεζα Πειραιώς και 1,34 δισ. ευρώ για Alpha Bank), είναι αναμενόμενο οι μέτοχοί τους να περιμένουν να δουν υψηλότερες αποδόσεις στα κεφάλαια που έχουν επενδύσει.

Την ίδια στιγμή, την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων αναμένει και το ΤΧΣ, προκειμένου να εκκινήσει τη διαδικασία της διάθεσης του 27% που κατέχει στην Τράπεζα Πειραιώς. Ήδη, βέβαια, η διοίκηση του Ταμείου, σε συνεννόηση με τους συμβούλους, εργάζεται πυρετωδώς προς αυτή την κατεύθυνση, με στόχο το εγχείρημα να είναι εξίσου επιτυχημένο με αυτό της Εθνικής Τράπεζας. Υπενθυμίζεται πως στην τελευταία το ΤΧΣ συνεχίζει να διαθέτει ένα ποσοστό πέριξ του 18%, το οποίο εκτιμάται πως θα διατεθεί προς πώληση, επίσης, εντός του 2024. Με την ολοκλήρωση των δύο αυτών συναλλαγών ολοκληρώνεται και επισήμως η «έξοδος» του Δημοσίου από τις συστημικές τράπεζες (απομένει η συμμετοχή στην Attica Bank), κλείνοντας έτσι, έναν κύκλο που παραπέμπει σε άλλες, δύσκολες, εποχές, τόσο για τον κλάδο, όσο και εν γένει, την ελληνική οικονομία.

Διαβάστε ακόμη  

Τιμολόγια ρεύματος: To 2024 φέρνει νέα δεδομένα – Τι προσφέρουν οι 4 εναλλακτικές επιλογές

Έξι καθηγητές ετοιμάζουν κυτταρικό κρέας και στην Ελλάδα (pics)   

Οι δισεκατομμυριούχοι της χρονιάς – Ποιοι αύξησαν την περιουσία τους το 2023 (tweets)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ