Τα σχέδιά του για την Viva που προσφάτως κατάφερε να «σηκώσει» χρηματοδότηση, ύψους 80 εκατ. δολαρίων, από την Tencent, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Breyer Capital, ανέλυσε ο founder και CEO της εταιρείας, κ. Χάρης Καρώνης, εστιάζοντας και στον ανταγωνισμό που συνάντησε, όχι μόνον από το ελληνικό, αλλά και το πανευρωπαικό τραπεζικό σύστημα.

«Η επένδυση των 80 εκατ. δολαρίων είναι μόνο ένα μέρος από ένα καινούργιο ταξίδι. Μέχρι πέρυσι συνολικά στην εταιρεία επενδύθηκαν 115 εκατ. ευρώ και με αυτά καταφέραμε αυτή να έχει παρουσία σε 23 χώρες, τρεις άδειες, εκ των οποίων δύο ιδρύματος ηλεκτρονικού χρήματος – μία εδώ και μία στην Αγγλία – και, επίσης, να έχει ολοκληρώσει την εξαγορά μιας τράπεζας», ανέφερε χαρακτηριστικά στο clubhouse event «Χτίζοντας τη Neobank του 2025», για να προσθέσει: «Έχοντας χρήματα, σηκώσαμε 20 εκατ. ευρώ από προηγούμενους γύρους, άλλα 67 εκατ. ευρώ, σκοπός μας ήταν να προετοιμάσουμε το νέο ταξίδι με μία συνολική επένδυση, ύψους 850 εκατ. ευρώ (500 εκατ. ευρώ από το SPV και 300 εκατ. ευρώ πάνω στο equity)».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος του είναι η Viva να κλείσει την τρέχουσα χρονιά με τριπλάσιο τζίρο σε σχέση με το 2020, με την Ελλάδα να συμμετέχει στα συνολικά έσοδα σε ποσοστό κάτω του 10% μέχρι τον προσεχή Δεκέμβρη – σήμερα το εξωτερικό καταλαμβάνει ποσοστό 62% – ενώ στο «χαρτοφυλάκιό» της να περιλαμβάνονται έξι χώρες που θα «αγγίζουν» τα όρια της Ελλάδος (Αγγλία, Γαλλία, Βρυξέλλες, Πορτογαλία κ.ο.κ.).

«Η Viva ξεκίνησε ένα ταξίδι ανάπτυξης στο εξωτερικό από το β’ εξάμηνο του 2019. Ανοίγαμε ένα υποκατάστημα κάθε 45 με 50 ημέρες σε διαφορετική χώρα. Το 2020 ήταν μία χρονιά υποδομής, ενώ το 2021 θα θερίσουμε τους καρπούς των προηγούμενων ετών. Αυτή τη στιγμή ‘παίζει’ με 2,5 φορές πάνω τα έσοδά της σε σχέση με πέρυσι, παρά το γεγονός ότι οι χώρες είναι σε ημί-lockdown κατάσταση», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Το τραπεζικό σύστημα δεν είναι στρωμένο με ροδοπέταλα»

«Το τραπεζικό σύστημα δεν είναι στρωμένο με ροδοπέταλα. Κάποιοι, ωστόσο, κατάφεραν να πηδήξουν το… μαντράκι, όπως η Viva», σημείωσε ο κ. Καρώνης, προσθέτοντας πως η εταιρεία δεν ζήτησε την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας.

«Αντίστοιχο case είχαμε και στην Πορτογαλία. Από τις 23 χώρες έχουμε ενεργοποιήσει υπηρεσίες στις 19. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι το μόνο που μπορεί να πετάει πέτρες. Σε κάποιες, λοιπόν, είχαμε θέματα ανταγωνισμού», τόνισε και συνέχισε:

«Η Επιτροπή θα πρέπει να βγάλει μία απόφαση, σε έξι μήνες, σε έναν χρόνο. Εάν, ταυτόχρονα, εμείς έχουμε καταθέσει μηνύσεις επί προσώπων γιατί ο αθέμιτος ανταγωνισμός είναι ποινικό αδίκημα εάν το διαπράττεις ως άνθρωπος, κάποιος εισαγγελέας θα έχει τις υποθέσεις μας και θα πρέπει να περιμένει την συγκεκριμένη απόφαση».

Όσον αφορά στην κόντρα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), με αφορμή τις χρεώσεις στις άμεσες πληρωμές, ο ίδιος τοποθετήθηκε ως εξής: «Δεν μπορείς να φτιάξεις με τα ίδια χαλασμένα υλικά ένα διαφορετικό φαγητό. Η ΕΕΤ θα έπρεπε να είναι όλων των ιδρυμάτων και όχι μόνο των συστημικών τραπεζών».

Υπενθυμίζεται πως οι παραδοσιακές τράπεζες εμφανίζονταν να επιμένουν στις χρεώσεις έως και τρία ευρώ στα εισερχόμενα εμβάσματα. Τέλος, ερωτηθείς για τον μονόκερο που ανέβασε στα social media, ο κ. Καρώνης σχολίασε χαρακτηριστικά: «Εάν η Viva ήταν απλά ένας μονόκερος δεν θα είχα με τι να ασχοληθώ. Δεν μπορεί να είναι απλά ένας μονόκερος. Είναι πολύ μικρός για αυτή την εταιρεία. Έχουμε κάνει μία συναλλαγή όπου τρεις επενδυτές έχουν δώσει ένα ομόλογο, οπότε το επόμενο διάστημα θα γραφτεί μία συναλλαγή γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ».

Λάριος: «Η Viva που είναι πανευρωπαϊκή, αλλά με τοπικά χαρακτηριστικά»

Στη Viva δεν έχουμε υποκαταστήματα με την έννοια που έχει μία τράπεζα, όπου κάποιος πηγαίνει σε ένα γκισέ. Αυτό έχει τελειώσει. Ανοίγουμε ένα φυσικό γραφείο σε κάθε χώρα, για να γίνουμε μέλος του χρηματοπιστωτικού συστήματος αυτής. Έτσι, μπορούμε και υποστηρίζουμε εκκαθάριση στο νόμισμα της κάθε χώρας, παρέχοντας υπηρεσίες όπως τις θέλει ο πελάτης. Στη συνέχεια, δίνουμε τοπικό iban, αλλά και μία κάρτα, η οποία συνδέεται με τον επίμαχο λογαριασμό. Έχουμε χτίσει μία υποδομή από πάνω προς τα κάτω. Μία Viva που είναι πανευρωπαϊκή, αλλά με τοπικά χαρακτηριστικά». Αυτό τόνισε από την πλευρά του, ο VP Strategy & Business Development της Viva, κ. Γιάννης Λάριος.

Όπως εξήγησε, οι πληρωμές είναι προσοδοφόρο πεδίο εάν τις συνδυάσεις με άλλες υπηρεσίες. «Εάν είχαμε μόνο το acquiring το έσοδο είναι συγκεκριμένο. Εμείς, όμως, έχουμε έσοδα και από τη χρήση του λογαριασμού, από την έκδοση των καρτών, ενώ έχουμε ξεκινήσει και δίνουμε δάνεια δηλαδή, μικροκεφάλαιο κίνησης, το οποίο, επίσης, σου παρέχει έσοδο. Το κομβικό είναι πως όταν μπορείς να ελέγχεις το iban μπορείς να συνδυάσεις άλλες υπηρεσίες», ανέφερε.

Όσον αφορά στη χορήγηση δανείων, ο ίδιος υπογράμμισε πως στην Ευρώπη η δανειοδότηση λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο εδώ και 20 με 30 χρόνια. «Οι τράπεζες, δηλαδή, δίνουν δάνεια μέσω των καταθέσεων. Στο εξής η Viva θα δίνει δάνεια, αλλά δεν θα χρειάζεται να πάρει καταθέσεις, ούτε από το κοινό ούτε από τις επιχειρήσεις. Τα κεφάλαια θα τα βρει από τα SPVs που είναι οι δανειστές προς τις μικρές επιχειρήσεις. Η τράπεζα παίζει τον ρόλο του ενδιάμεσου: εντοπίζει τον πελάτη, του διαθέτει το working capital κι εφόσον συμφωνήσει συνάπτει το δάνειο και μετά το πουλά back to back στο SPV. Η Viva θα μοχλεύσει περίπου 500 εκατ. ευρώ για αρχή που θα κατευθυνθούν σε μικρές επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη:

Εθελούσιες έξοδοι: Ποιες τράπεζες θα «ανοίξουν» νέο κύκλο αποχώρησης προσωπικού και πότε

Ο «χρυσός» κανόνας του 50-30-20 για να κουμαντάρετε τα οικονομικά σας

Τα… λαγωνικά της ΑΑΔΕ «μυρίστηκαν» τα παράνομα δολάρια και ευρώ