Με τη δέσμευση ότι το ΠΑΣΟΚ θα ασκήσει στιβαρή, υπεύθυνη και αξιόπιστη αντιπολίτευση, έκλεισε την παρθενική του ομιλία στη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος αξιοποιώντας τον «καμβά» των προγραμματικών δηλώσεων επιχείρησε να περιγράψει τις κατευθυντήριες γραμμές του «πράσινου» σχεδίου για τη νέα πολιτική περίοδο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε το αφήγημά του με την επισήμανση ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός πρέπει να απορρέει από την αξιολόγηση του διεθνούς πλαισίου με τις διαρκείς και σύνθετες εξελίξεις και να βασίζεται σε ένα εθνικό πλάνο για «τη θωράκιση της χώρας με μια παραγωγική, ανθεκτική οικονομία, ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς και αξιόπιστη αποτρεπτική δύναμη».

Συνέχισε εξηγώντας ότι το ΠΑΣΟΚ επιλέγει το ρόλο του γνήσιου αντιπάλου του ανορθολογισμού και της συντήρησης, ως η φωνή της λογικής και της προόδου. «Χωρίς τοξικότητα, χωρίς εύκολες λύσεις, χωρίς την πολιτική της ατάκας και του ανέξοδου εντυπωσιασμού, που τον πλήρωσε όμως ακριβά ο ελληνικός λαός.

Πυξίδα των συναινέσεων και των αντιπαραθέσεων μας είναι το συμφέρον του λαού και της πατρίδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης, αφήνοντας αιχμές εναντίον της πολιτικής ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα, αλλά και της κυβερνητικής παράταξης που «όσo και αν αυτοπροβάλλεται ως φορέας εκσυγχρονισμού, είναι μια δύναμη βαθιά υπερσυγκεντρωτική και πελατειακή».

Από την πρώτη στιγμή της ομιλίας φάνηκε η προσπάθεια του κ. Ανδρουλάκη να εμφανιστεί ως ο εκφραστής της κεντροαριστεράς στη Βουλή, παρουσιάζοντας πλήρες σχέδιο για τα μείζονα ζητήματα της συγκυρίας, στη βάση του σοσιαλδημοκρατικού μοντέλου. Προανήγγειλε καθημερινές μάχες του ΠΑΣΟΚ για να μεγαλώσει με κορμό τη Χαριλάου Τρικούπη «η δημοκρατική προοδευτική παράταξη» και να αποκτήσει ξανά η χώρα «μία πραγματικά προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης».

Αναφέρθηκε στην ανάγκη για την οικοδόμηση ενός πλειοψηφικού προοδευτικού κοινωνικού ρεύματος, μαζί με τη νεολαία, τις δημιουργικές δυνάμεις, τα κινήματα και όσους βρίσκονται εκτός των τειχών. Υπάρχει -είπε- η ευκαιρία τώρα, και έχουμε χρέος να τραβήξουμε μπροστά, απαρέγκλιτα, με σχέδιο δημιουργικό, αισιοδοξία και πίστη στις αρχές και τις αξίες μας. Απευθύνθηκε δε, προσωπικά στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για να ασκήσει σκληρή κριτική για τα πεπραγμένα της περασμένης τετραετίας:

«Ο πρωθυπουργός παρουσίασε μία εξωραϊσμένη εικόνα της οικονομίας. Έδωσε υποσχέσεις που δεν θα υλοποιηθούν και απέκρυψε όσα έρχονται. Η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης επέτρεψε στην κυβέρνηση να μοιράσει πάνω από 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Όμως, αντί τα χρήματα αυτά να επενδυθούν με στόχο την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και την ανθεκτικότητα της οικονομίας, αξιοποιήθηκαν χωρίς στόχευση και κριτήρια», σημείωσε όσον αφορά στην οικονομία, προσθέτοντας ότι στηρίζει προφανώς την όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ -ανακοίνωσε κατόπιν- έχει έτοιμες και θα επαναφέρει τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη ρύθμιση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, τους κανόνες διαφάνειας στη λειτουργία των funds και τις 120 δόσεις για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Η πρώτη, επίσης, επίκαιρη επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα είναι για τα προβλήματα της λειτουργίας του ΕΚΑΒ.

Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε εκτενή αναφορά στα ζητήματα της Παιδείας και της Υγείας, επανέλαβε τις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ και υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Για εμάς είναι προτεραιότητα η αναγέννηση του ΕΣΥ και μία ριζική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Με την καθιέρωση του εθνικού απολυτηρίου στα πρότυπα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να γίνει ξανά το σχολείο το κέντρο βάρους και όχι η παραπαιδεία. Με την ενισχυτική διδασκαλία που μειώνει τις ανισότητες.

Την ουσιαστική ψυχολογική υποστήριξη των μαθητών και την ενίσχυση της ειδικής αγωγής για ένα πραγματικό σχολείο της συμπερίληψης. Για την αξιολόγηση, υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνεται, αλλά: «Όχι από μετακλητούς υπαλλήλους και τους κολλητούς των υπουργών σας. Αυτό κ. Μητσοτάκη δεν είναι αξιοκρατία είναι κομματοκρατία».

Ειδική αναφορά έκανε στις δυνατότητες αξιοποίησης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενίσχυσης των θεσμών και αναχαίτισης της ακροδεξιάς -«δεν ψαρέψαμε εμείς σε θολά νερά», θύμισε αναφερόμενος στην πρόσφατη ρύθμιση την οποία ψήφισε το κόμμα του «απέναντι» στο κόμμα Κασιδιάρη. Ο κ. Ανδρουλάκης έδωσε έμφαση στα της εξωτερικής πολιτικής, ξεκαθαρίζοντας ότι:

«Το ΠΑΣΟΚ στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής τοποθετείται πάντα με ιστορική και εθνική ευθύνη. Για εμάς τα εθνικά θέματα πρέπει να είναι πεδίο συναινέσεων. Αυτό όμως προϋποθέτει σεβασμό στον θεσμικό ρόλο της Βουλής και συναντίληψη.

Άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ το απέδειξε με την ψήφο του στην πράξη. Στηρίξαμε όλες τις συμφωνίες για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δίνουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για ένα μακροπρόθεσμο ράλι εξοπλισμών. Ούτε θα δεχθούμε υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Τέλος, ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε εκ νέου τις θέσεις του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το μεταναστευτικό, ενώ έκλεισε την ομιλία του με την «υπόσχεση» προς τον πρωθυπουργό ότι θα συναντιούνται πλέον συχνά στην Ολομέλεια: «Και επειδή εδώ και ενάμιση χρόνο παραπονιέστε που δεν συναντηθήκαμε, ορίστε! Συναντηθήκαμε και θα τα λέμε τακτικά στη Βουλή των Ελλήνων. Να είστε βέβαιος για αυτό».

Διαβάστε ακόμη

H πιο ακριβή περιοχή του Παρισιού – Εχει μόνο 100 σπίτια, πύλη εισόδου και φυλάσσεται 24 ώρες

Άλεξ Μπάλντοκ (Currys): «Αν δεν πετύχουμε καλή τιμή δεν θα πουλήσουμε τον Κωτσόβολο» (πίνακας)

Τριντό: Ζήτησε από την Τέιλορ Σουίφτ να συμπεριλάβει τον Καναδά στην παγκόσμια περιοδεία της (tweet + pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ