Αναδίπλωση ή μοχλός πίεσης έναντι των ενδιαφερομένων αγοραστών; Σε κάθε περίπτωση ο Όμιλος Currys αφήνει ανοικτό πλέον ακόμα και το ενδεχόμενο να μην πουλήσει τελικά την Κωτσόβολος, όπως προκύπτει απ’ την τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου κ. Αλεξ Μπάλντοκ ερωτηθείς σχετικά από αναλυτές κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2022.

«Δεν υπάρχει πίεση από πλευράς μας, αν δεν πετύχουμε καλή τιμή δεν θα πουλήσουμε. Θα ήμασταν εξίσου χαρούμενοι κι αν κρατούσαμε την Κωτσόβολος», τόνισε ο κ. Μπάλντοκ εξηγώντας ότι η μητρική έχει μπει στη διαδικασία αναθεώρησης της δραστηριότητάς της στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η Κωτσόβολος είναι η μόνη θυγατρική που κινείται ανοδικά, διότι έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα περιθώρια για τη βελτίωση των οικονομικών του Ομίλου. Κάτι όμως, που θα έρθει με το κατάλληλο αντίτιμο, ώστε να είναι συμφέρουσα μία αποεπένδυση. Ο ίδιος πάντως δεν προσδιόρισε ποιο θα ήταν εκείνο το αντίτιμο ώστε να θεωρηθεί περισσότερο συμφέρουσα η αποεπένδυση.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μία υγιή επιχείρηση σε μία υγιή οικονομία με σταθερή κυβέρνηση, που δημιουργεί τις συνθήκες ώστε να εξεταστούν τρόποι για μεγαλύτερες επιστροφές στον Όμιλο. Σημείωσε δε πως το γεγονός ότι η Κωτσόβολος δεν έχει σημαντικές συνέργειες με τον υπόλοιπο Όμιλο και το ότι ακολουθεί μία αυτόνομη πορεία διευκολύνει το ενδεχόμενο μίας πώλησης.

Τα αποτελέσματα

Σημειώνεται πως το πρωί ο Όμιλος Currys ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης που έληξε στο τέλος Απριλίου. Σύμφωνα με αυτά, τα έσοδα του Ομίλου μειώθηκαν σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται ο Όμιλος, εκτός της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα έσοδα του ομίλου μειώθηκαν κατά 7% (like for like basis).

Η Κωτσόβολος καταγράφει τζίρο 637 εκατ. λίρες, 15% υψηλότερα από την προηγούμενη χρήση. Παράλληλα τα προσαρμοσμένα EBIT καταγράφουν άνοδο 14% στα 18 εκατ. λίρες.

Στην Ελλάδα, ο συνδυασμός της ισχυρής οικονομίας και των κυβερνητικών επιδοτήσεων ανέβασε τις πωλήσεις, αλλά η αγορά δεν έχει «ανοσία» στον πληθωρισμό, στα κόστη αγαθών και τα κόστη λειτουργίας, που δεν αντισταθμίστηκαν πλήρως από την αύξηση στα έσοδα, σημειώνει ο βρετανικός όμιλος που ως γνωστόν έχει βάλει «πωλητήριο» στην Κωτσόβολος.

Χαρακτηριστικό της εικόνας των μεγεθών του ομίλου είναι ότι η Currys δήλωσε ότι δεν πληρώνει τελικό μέρισμα και θα είναι συνετή στον προγραμματισμό της, καθώς ανησυχεί για τις οικονομικές προοπτικές στις κύριες αγορές της.

Ο όμιλος ανέφερε πτώση 38% στα κέρδη ολόκληρου του έτους, πληγωμένος από την αδύναμη απόδοση της δραστηριότητάς του στις σκανδιναβικές χώρες. «Κοιτάζοντας το μέλλον, είμαστε επιφυλακτικοί όσον αφορά την αισιοδοξία σχετικά την με καταναλωτική δύναμη.

Ως εκ τούτου, είμαστε συνετοί στον προγραμματισμό μας και στην περαιτέρω ενίσχυση του ισολογισμού μας», δήλωσε ο κ. Μπάλντοκ.
τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 38% στα 119 εκατομμύρια λίρες (151 εκατομμύρια δολάρια) το έτος έως τον Απρίλιο 2023, ενώ τα έσοδα μειώθηκαν στα 9,5 δισ. λίρες.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Τι «βλέπει» για ανάπτυξη, επιτόκια και πληθωρισμό (γραφήματα)

Ρέστης vs Στέιβλι: Η άγρια κόντρα του Έλληνα εφοπλιστή με τη «λαίδη» του αγγλικού ποδοσφαίρου

Threads vs Twitter: Ξεκίνησε η «μάχη» Ζούκερμπεργκ – Μασκ (tweets)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ