Πολιτική

Ανδρουλάκης: Εξασφαλίζει «ψήφο εμπιστοσύνης» από τα κεντρικά στελέχη και τους συνέδρους του ΠΑΣΟΚ

  • Φώφη Γιωτάκη


Kοινή επεποίθηση τόσο της ομιλίας του ίδιου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, όσο και εκείνων που έλαβαν το λόγο είναι ότι πλέον έχει διαμορφωθεί ικανή συνθήκη για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών

«Ψήφο εμπιστοσύνης» από τα κεντρικά στελέχη και τους Συνέδρους του ΠΑΣΟΚ εξασφαλίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως φαίνεται από τους βασικούς «τίτλους» των ομιλητών στο Συνέδριο του κόμματος στο Τάε Κβον Ντο.

Το «απόσταγμα», τόσο της ομιλίας του ίδιου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, όσο και εκείνων που έλαβαν το λόγο φανερώνει την κοινή εκτίμηση και πεποίθησή τους ότι έχει πλέον διαμορφωθεί η ικανή και αναγκαία συνθήκη για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Παρότι αρκετοί ομιλητές έβαλαν κάποιους «αστερίσκους» στην περιγραφή της «διαδρομής» που ακολουθείται, η συντριπτική πλειονότητα εμφανίστηκε με την βεβαιότητα ότι στις προσεχείς εκλογές «το ΠΑΣΟΚ μπορεί και πρέπει να βρεθεί στην πλευρά των νικητών».

Η τελευταία φράση, που αξιοποιεί στις δηλώσεις του ο Νίκος Ανδρουλάκης, αποτελεί άλλωστε και το στοίχημα της Χαριλάου Τρικούπη για τον κρίσιμο σταθμό της πρώτης Κυριακής των εθνικών εκλογών. Μετά τις διαχωριστικές γραμμές που όρισε για τη «μάχη του συγκεκριμένου» με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ανδρουλάκης, κορυφαία στελέχη, όπως οι δύο πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος πήραν καθαρή θέση για το πως οφείλει το κόμμα τους να «βλέπει» τα διλήμματα περί κυβερνητικών συνεργασιών.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε από την αρχή της ομιλίας του ότι το δικό τους «στοίχημα, δεν είναι με ποιους θα διαχειριστούμε τις υπάρχουσες δομές εξουσίας, είναι να ανατρέψουμε το πολιτικό σκηνικό». Εκτίμησε ότι «η ώρα για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, είναι τώρα» και επιτέθηκε σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας τα δύο κόμματα «συντηρητικό δίπολο». Μάλιστα συνέχισε την επίθεση προς τα δύο κόμματα λέγοντας ότι: «Κανείς από τους δύο δεν έδωσε το παραμικρό δείγμα ότι μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα».

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε «όχι» και στις «επιδιώξεις της δεξιάς, που ουδέποτε συναντήθηκαν με τις αξίες της Παράταξής μας» και προς το ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι «οι δρόμοι μας δεν μπορούν να συναντηθούν με τη συντήρηση όποιο χρώμα και να έχει».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι κόμματα οφείλουν και δικαιούνται να έχουν τις εκλογικές τους φιλοδοξίες και στοχεύσεις. «Αυτό προφανώς ισχύει για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που δικαιούται το καλύτερο. Κανένα κόμμα δεν έχει υποχρέωση να διευκολύνει τα αλλά», εξήγησε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας επί της ουσίας και στον αρχηγό του κόμματος ο οποίος ανάφερε χθες ότι το κόμμα δεν θα έχει ξανά ρόλο κομπάρσου:

«Ενδέχεται όμως η υπεύθυνη στάση, από ένα σημείο κόπωσης και ωριμότητας της κοινωνίας και μετά, να λειτουργεί ως πλεονέκτημα ιδίως όταν το ειδικό εκλογικό ακροατήριο, όπως αυτό του κέντρου και της κεντροαριστεράς, είναι πιο απαιτητικό».

Ανοίγοντας δε την «ταμπακιέρα» ενδεχόμενων κυβερνητικών συνεργασιών ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι: «Η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα κάνει τις σταθμίσεις της και θα συνθέσει το αφήγημα της Παράταξης που θα προταθεί ως το εθνικό αφήγημα της επόμενης περιόδου». Έτερο σημείο της ομιλίας του που ήταν ίσως αιχμή προς όσους θεωρούν λάθος απόφαση την σύμπλευση με τη ΝΔ το 2012, είναι το εξής:

«Η δημοκρατία κινείται πάντα μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας. Τα πράγματα κρίνονται καταρχάς εκλογικά. Αργότερα όμως κρίνονται ιστορικά. Η δημοκρατική προοδευτική παράταξη είχε πολλές εκλογικές επιτυχίες και πολλές εκλογικές αποτυχίες στο επίπεδο της συγκυρίας. Περήφανη όμως είναι σήμερα για τη θετική αξιολόγηση της εισφοράς της στο επίπεδο της Ιστορίας.

Βέβαια κάθε γενιά ζει τη δική της συγκυρία και θέλει μέσα σε αυτήν τα καλύτερα αποτελέσματα, άμεσα και χειροπιαστά. Ιδίως όταν έχει ταλαιπωρηθεί . Είναι απολύτως εύλογο και φυσικό. Κάθε γενιά γράφει όμως και το δικό της κεφάλαιο στην Ιστορία του τόπου. Και εκεί σίγουρα όλοι θέλουμε η αυστηρή κρίση της Ιστορίας να είναι θετική. Εύχομαι λοιπόν στην Παράταξη να κερδίσει και τη μάχη της συγκυρίας και τον πόλεμο της Ιστορίας .

Ο Ανδρέας Λοβέρδος συνέβαλε με την ομιλία του στο κλίμα ενότητας υπενθυμίζοντας, απευθυνόμενος στους συνέδρους ότι: «Έλεγα πριν λίγους μήνες πως μπορούμε να υπερδιπλασιάσουμε την εκλογική μας δύναμη. Είμαστε κοντά. Στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις. Από το ίδιο το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου, όταν βγήκε το αποτέλεσμα. Όπως το έκανα όλα αυτά τα χρόνια. Στηρίζω στο κόμμα, στα ΜΜΕ, στην Βουλή».

Ο Α. Λοβέρδος επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του «για την πατρίδα, για την ανάπτυξη, για την κοινωνική πολιτική, για τη Δημοκρατία, για τα Πρωτεία της Δημοκρατίας και τους εχθρούς της» είπε ωστόσο ότι «δεν κάνει βήμα πίσω, ούτε και για το παραμικρό σημείο τους. Αρκετά άλλωστε από αυτά έχουν ήδη επαληθευτεί». Για την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ, που είχε υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή είπε: «ΠΑΣΟΚ λοιπόν και όλοι στον κοινό αγώνα για την αναγέννησή του. Για ένα κόμμα πατριωτικό, μεταρρυθμιστικό, προοδευτικό, ένα κόμμα του κέντρου και της κεντροαριστεράς, της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας».

Γιάννης Πανούσης και Κώστας Χρυσόγονος έδωσαν την εικόνα της διεύρυνσης του ΠΑΣΟΚ και με τις παρεμβάσεις τους τόνισαν ότι δεν έρχονται για τις καρέκλες.

-Θέση για την πορεία και την «επόμενη μέρα» του ΠΑΣΟΚ έλαβαν ουκ ολίγοι ομιλητές, σήμερα, δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, όπως οι:

Μιχάλης Κατρίνης:

Οι επιλογές της Νέας Δημοκρατίας και του Σύριζα δοκιμάστηκαν και απέτυχαν, τονίζοντας ότι αξίζει στους Έλληνες πολίτες μια καλύτερη μοίρα, ένας καλύτερος και πιο όμορφος δρόμος.

Το δρόμο αυτό θα τον ανοίξουμε και θα τον περπατήσουμε μαζί με τον κόσμο της εργασίας, τους νέους ανθρώπους, τις νέες και ζωντανές δυνάμεις της επιχειρηματικότητας, τους αγρότες, τους μη προνομιούχους που πλέον γίνονται ολοένα και περισσότεροι από ένα άδικο, πελατειακό και κομματικό κράτος.

Γιάννης Πανούσης

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει ένας πολιτικός γαλαξίας. Όποτε κι αν κυβερνήσει πρέπει να έχει καθαρότητα πολιτικού λόγου. Να έχει προσωπική εντιμότητα και να στοχεύει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Η μεγάλη πρόκληση του ΠΑΣΟΚ είναι να διαχειριστεί τις κρίσεις με σχέδιο, πρόγραμμα και συμμαχίες.

Κώστας Χρυσόγονος:

Η χώρα δεν χρειάζεται νέες αυταπάτες, χρειάζεται ρεαλισμό με κυβερνητικό πρόγραμμα για να προωθηθεί ο εκσυγχρονισμός της πολιτείας. Δεν βλέπω τον εαυτό μου ως επαγγελματία πολιτικό. Με αφορά το μέλλον της χώρας κι είμαι έτοιμος να βοηθήσω την νέα προσπάθεια του προέδρου που γνωρίζω προσωπικά από τα χρόνια της ευρωβουλής.

Νίκος Αλιβιζάτος

Η χθεσινή μέρα ήταν η μέρα του Νίκου Ανδρουλάκη, να βάλουμε ως προτεραιότητα την ηλικιακή ανανέωση.

Ανδρέας Λοβέρδος

Είμαστε μπροστά στην αναγέννηση της παράταξης μας, εμείς το ΠΑΣΟΚ της δημοκρατικής παράταξης. Δεν θα αφήσουμε να χαθεί κι αυτή η ευκαιρία . Θα δώσουμε τη μάχη με αυταπάρνηση. Στις επόμενες εκλογές θα κριθούν όλα. Στο χέρι μας είναι οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων να γίνουν εκλογική δύναμη. Προσωπικά στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις το κόμμα μας τον πρόεδρο, το έκανα από το ίδιο βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου.

ΠΑΣΟΚ λοιπόν και όλοι στον κοινό αγώνα για την αναγέννηση του για ένα κόμμα πατριωτικό, μεταρρυθμιστικό, προοδευτικό του κέντρου και της κεντροαριστεράς, της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, βάζοντας κατά μέρος όλα τα προσωπικά, όλες τις φιλοδοξίες. Πάνω από όλα κι όλους η πατρίδα.

Μανώλης Χριστοδουλάκης

Χρωστάμε στη Φώφη που μας κράτησε ενωμένους και μας έμαθε τον αγώνα με ηθική και πίστη στις αρχές μας.

Λίτσα Λιακούλη:

ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, γιατί δεν συσσωρεύουμε προβλήματα, αλλά λύνουμε τα προβλήματα με ρεαλιστικές και υπολογισμένες στο κόστος τους προτάσεις, που φέρνουν καινούρια πράγματα στο πολιτικό τοπίο, όπως την κοινωνική κατοικία, το πλαφόν στη λιανική τιμή ρεύματος, το ψηφιακό κόμμα.

Διαβάστε ακόμη

Η επιχειρηματίας πίσω από την ελληνική γραβάτα του κυρίου Μπαϊντεν-όπουλου

Αγορά ενέργειας: «Παρέλαση» funds και επενδυτών για super deals στην Ελλάδα

Λέον Αβιγκάδ (Brown Hotels): «H πλατεία Ομονοίας θα γίνει το νέο Soho» (pics)