Μια εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρώνονται σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να βάλουν σε μια σειρά τη συζήτηση για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα. Σε αυτή τη συζήτηση που μοιάζει να μπαίνει σε μια… σειρά, κεντρικό ρόλο θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς μαζί με τον Πολωνό ομόλογο του Ντόναλντ Τουσκ θα είναι οι δύο διαπραγματευτές του ΕΛΚ, με δεδομένο ότι ήταν και οι δύο ηγέτες κομμάτων που στήριξαν την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν.

Μετά την καθαρή νίκη του ΕΛΚ στις ευρωεκλογές και το γεγονός ότι παραμένει η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή δύναμη, στις Βρυξέλλες θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι η Γερμανίδα πολιτικός θα έχει μια δεύτερη θητεία. Η πολιτική συμφωνία γι’ αυτό μπορεί να διαπιστωθεί ακόμα και σήμερα, στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών, ενώ έχουν προηγηθεί παρασκηνιακές συζητήσεις εδώ και μέρες. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η κυρία Φον ντερ Λάιεν θα μπορούσε να «περάσει» από το Ευρωκοινοβούλιο στις 17 Ιουλίου, προκειμένου η εκκρεμότητα να κλείσει πριν το θέρος.

Το μεγάλο παζάρι

Και μπορεί το αποτέλεσμα της κάλπης να αποδραματοποίησε τη συζήτηση για τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τορπιλίζοντας τα σχέδια του Εμμανουέλ Μακρόν για ένα άλλο πρόσωπο, εντούτοις ο διάβολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες. Και σε αυτές θα επικεντρωθεί ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα ξεκινήσει σήμερα το πρόγραμμα του από τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ που θα προηγηθεί της άτυπης ευρωπαϊκής Συνόδου. Η εν λόγω κομματική σύναξη δεν είναι διεκπεραιωτική, καθώς τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Τουσκ πρέπει να συζητήσουν και πολιτικές προτεραιότητες της επόμενης πενταετίας με την κυρία Φον ντερ Λάιεν π.χ. για την κατανομή των πόρων της ΚΑΠ, την ευρωπαϊκή άμυνα και το μέλλον του Ταμείου Ανάκαμψης.

Από εκεί και μετά, υπάρχουν και άλλες λεπτομέρειες επί τάπητος. Φερ ειπείν, το ΕΛΚ επιδιώκει να ελέγξει την Κομισιόν και την πλειοψηφία των καίριων χαρτοφυλακίων. Παράλληλα, παίρνουν και την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου με τη Μαλτέζα Ρομπέρτα Μέτσολα να βαίνει προς ανανέωση θητείας. Σε αυτή την εξίσωση, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να προστεθεί και ένας Έλληνας αντιπρόεδρος από τη ΝΔ, με πιθανότερο όνομα αυτό του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, καθώς τα ηνία της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ανέλαβε η Ελίζα Βόζενμπεργκ.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr