Σχέδιο θωράκισης των πόλεων απέναντι στους νέους κλιματικούς κινδύνους προτείνει ο Χάρης Δούκας δίνοντας έμφαση στο στάδιο της πρόληψης για την αναχαίτιση καταστροφικών πυρκαγιών.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων και καθηγητής ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, υποστηρίζει ότι ενώ οι εξειδικευμένες μελέτες δείχνουν ότι οι πυρκαγιές αντιμετωπίζονται «από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη», η χώρα μας δαπανά για την πρόληψη μόλις το 1/5 και για την καταστολή τα 4/5 του σχετικού προϋπολογισμού.

Ο κ. Δούκας τονίζει ότι κίνητρο του σχεδιασμού πρέπει να είναι η παραδοχή ότι «προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών» και ταυτόχρονα η επισήμανση ότι οι πυρκαγιές δεν μπαίνουν πλέον μόνο μέσα στο δάσος και στον περιαστικό ιστό, αλλά και μέσα στις πόλεις.

Για τα δάση ειδικότερα, εξηγεί ότι ένα από τα προβλήματα είναι ότι έχουν χάσει του παραδοσιακούς τους φύλακες, δηλαδή ανθρώπους που έχουν απομακρυνθεί από εκεί, καθώς το επάγγελμά τους δεν παρουσιάζει πλέον οικονομικό ενδιαφέρον. Αυτό που εισηγείται δηλαδή είναι η «επιστροφή» βάσει σχεδίου στα δάση μελισσοκόμων, αγροτών, βοσκών, ρητινοπαραγωγών κα. Καθοριστικής σημασίας βέβαια θεωρεί τον εκσυγχρονισμό των δασικών υπηρεσιών.

«Πρέπει να εξοπλιστούν με έξυπνα συστήματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συστήματα πρόβλεψης, τεχνητή νοημοσύνη, θερμοκάμερες, για να μπορούμε και να προλάβουμε αλλά και να χειριστούμε με αποτελεσματικότητα τα πρώτα κρίσιμα λεπτά μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δούκας για την αποτροπή πυρκαγιών στα δάση με αφορμή την περιγραφή των προτάσεών του για τη θωράκιση των πόλεων.

Σύμφωνα με τον υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του ΟΗΕ παραπέμπει στην πυξίδα που δείχνει ότι πρέπει να δίνεται το 50% των χρημάτων για την πρόληψη, το 35% για την καταστολή και το 20% για την αποκατάσταση». Εστιάζοντας δε στη ζωή των πόλεων, όπως είναι η Αθήνα, επαναλαμβάνει ότι οι φωτιές έχουν μεγάλη επίπτωση και την ποιότητα του αέρα που αναπνέουν οι κάτοικοι- και κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς και αργότερα.

«Συγκεκριμένα, σήμερα, Τετάρτη 23 Αυγούστου, η συγκέντρωση των μικροσωματιδίων στα δυτικά προάστια ανέρχεται σε 90 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (μgr/m3), όταν το όριο για να θεωρείται καλή η ποιότητα του αέρα είναι στα 10 και η μέση τιμή στην Αθήνα σε όλο τον χρόνο είναι στα 13. Στην Κολοκυνθού ξεπερνάει σήμερα τα 70 μικρογραμμάρια και στο Θησείο φτάνει τα 40», λέει στο newmoney.gr ο Χάρης Δούκας και προσθέτει:

«Ακόμα και όταν θα σβήσουν οι φωτιές, το πρόβλημα για την Αθήνα με τα 13 μικρογραμμάρια θα παραμένει. Για αυτό και βασικός στόχος της πολιτικής μας για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα είναι να μειωθεί κατά 25% η συγκέντρωση μικροσωματιδίων, επιτυγχάνοντας μεσοσταθμικά το όριο των 10 μικρογραμμαρίων».

Κατά τον κ. Δούκα οι προειδοποιήσεις προς τους αρμοδίους δεν έχει ακόμη τα προσδοκώμενα αποτελέσματα ενώ πληθώρα μελετών συνδέει την ατμοσφαιρική ρύπανση με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, κακή ψυχική υγεία, μέχρι και αρνητική επίδραση στην γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. «3.433 θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί στην Αθήνα, αν η πόλη συμμορφωνόταν με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ποιότητα του αέρα, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσιευμένη μελέτη», καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη:

Φωτιές: Mάχη με τις φλόγες στην Πάρνηθα – Τρία τα ενεργά μέτωπα στον Έβρο, εκκενώσεις οικισμών στη Ροδόπη (vids)

Βασίλης Κικίλιας για τις φωτιές: Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση στην Πάρνηθα (vid) (upd)

Η καθίζηση του PMI στην Ευρωζώνη και το δίλημμα της ΕΚΤ για τα επιτόκια (γραφήματα) (upd)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ