Χαρακτηρίζεται η τελευταία ευκαιρία για να σωθεί ο πλανήτης. Η Σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα, COP26 που διεξάγεται στην Γλασκώβη είναι το μεγάλο γεγονός με την παρουσία 100 ηγετών  ανάμεσά τους ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν , η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, o πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι  καθώς και ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι απουσίες είναι ηχηρές ανάμεσά τους ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν. Χιλιάδες ακτιβιστές από όλο τον κόσμο βρίσκονται στην πόλη της Σκωτίας. 100.000 άνθρωποι θα διαδηλώσουν στις 5 Νοεμβρίου.

Οι προσδοκίες για μια ουσιαστική συμφωνία είναι χαμηλές. Δείγμα γραφής η G20 στη Ρώμη όπου οι ηγέτες των 20 πιο ισχυρών οικονομιών του κόσμου κατέληξαν σε συμφωνία ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα χωρίς ωστόσο να κάνουν θαρραλέα βήματα σε σχέση με την Συμφωνία του Παρισιού. Ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να ακούσουν «την κραυγή της Γης και την κραυγή των φτωχών» ενώ ο  Πρίγκιπας Κάρολος δήλωσε ότι η COP26 είναι κυριολεκτικά η τελευταία ευκαιρία για τη Γη προτρέποντας τους ηγέτες να ακούσουν τις απελπισμένες φωνές των νέων που σε βλέπουν ως διαχειριστές του πλανήτη».

Οι στόχοι της COP26

Mεταξύ των βασικών στόχων της 26ης Διάσκεψης για το Κλίμα είναι οι μηδενικές εκπομπές ρύπων μέχρι το 2050 και διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου καθώς και η υιοθέτηση πρακτικών που θα προστατεύουν τις κοινότητες και τα φυσικά οικοσυστήματα. Τα κράτη ενθαρρύνονται να επιταχύνουν τη σταδιακή εξάλειψη του άνθρακα, να σταματήσουν την αποψίλωση των δασών, να επιταχύνουν τη μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα και να ενισχύσουν τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως το πράσινο υδρογόνο.

Εκκρεμούν επίσης συζητήσεις για τα γκρίζα σημεία της Συμφωνίας του Παρισιού, για τα οποία τα μέρη δεν έχουν ακόμη φτάσει σε συμφωνία. Αυτά περιλαμβάνουν τους κανόνες για τους μηχανισμούς της αγοράς άνθρακα, οι οποίοι επιτρέπουν στις χώρες να αντισταθμίζουν τις εκπομπές τους αγοράζοντας πιστώσεις άνθρακα (μειώσεις εκπομπών) από άλλη χώρα. Για να αποφευχθεί η αποτυχία, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση να υπάρξει «συναίσθηση των ευθυνών» των κυβερνήσεων, ειδικά αυτών της G20. «Η μόλυνση μιας χούφτας χωρών έχει γονατίσει την ανθρωπότητα», επέμεινε, υπενθυμίζοντας πως η G20 ευθύνεται για το 80% των παγκόσμιων εκπομπών. Οι χώρες- μέλη της θα πρέπει «να ηγηθούν στις προσπάθειες» για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, σε διαφορετική περίπτωση «τα ανθρώπινα όντα θα υποστούν φοβερά δεινά», προειδοποίησε. Σημείωσε ωστόσο πως όλες οι χώρες πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί, ιδίως οι αναδυόμενες οικονομίες. Επέμεινε ειδικά στην ανάγκη εγκατάλειψης του άνθρακα ως το 2030 στις χώρες του ΟΟΣΑ (του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) και ως το 2040 για τις υπόλοιπες.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα, για να έχουμε μια πιθανότητα περιορισμού της υπερθέρμανσης στον 1,5 βαθμό, οι παγκόσμιες εκπομπές πρέπει να μειωθούν στο μισό έως το 2030 και να φτάσουν στο «καθαρό μηδέν» έως το 2050. Στο πλαίσιο αυτό η επιτυχία της Συνόδου στη Γλασκώβη θα κριθεί από το πόσες  κυβερνήσεις θα υποβάλουν νέες εκθέσεις με δεσμεύσεις ώστε, όλες αυτές μαζί να βάλουν τον κόσμο σε μια τροχιά για να πιάσει το στόχο για κάτω από  2 βαθμούς, υπερθέρμανση, κατά προτίμηση 1,5 βαθμό.

Από τον Σεπτέμβριο του 2021, 86 χώρες και η ΕΕ των 27 υπέβαλαν νέα ή ενημερωμένα NDC στην UNFCCC. Μερικές κυβερνήσεις, όπως η Κίνα και η Ιαπωνία, έχουν υποσχεθεί νέους στόχους για το 2030, αλλά δεν τους έχουν ακόμη υποβάλει επίσημα. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει, για παράδειγμα, δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές κατά 68% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 και 78% έως το 2035. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στοχεύει σε μείωση τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σχέση με επίπεδα του 1990 και ο στόχος των ΗΠΑ είναι «μείωση 50-52 %» σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005. Περίπου 70 χώρες δεν έχουν ακόμη κοινοποιήσει νέους ή ενημερώσεις στόχους. Και αρκετοί – η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Ινδονησία, το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία, η Ρωσία, η Σιγκαπούρη, η Ελβετία και το Βιετνάμ – υπέβαλαν υποψηφιότητα χωρίς να εγείρουν φιλοδοξίες.

Η εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Για την ελληνική κυβέρνηση, το COP26 αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την προβολή της Ελλάδας σαν υπόδειγμα ευαισθητοποίησης και ταχείας υιοθέτησης «πράσινων λύσεων». Ασκώντας τη λεγόμενη «οικολογική διπλωματία», ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου το μεσημέρι θα ανέβει στο βήμα των ομιλητών και θα αναφερθεί σε ζητήματα όπως το μεγάλο πρόγραμμα της πράσινης μετάβασης με έργα υποδομής σε όλη την ελληνική επικράτεια, καθώς και στα μελλοντικά σχέδια της κυβέρνησης.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στη διάρκεια της παρέμβασής του  ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στο μεγάλο πρόγραμμα της πράσινης μετάβασης που εφαρμόζει και σε αυτά που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση. Την Πέμπτη παρουσιάζεται στο υπουργικό συμβούλιο ο κλιματικός νόμος.

Συγκεκριμένα θα τονίσει τους στόχους απολιγνιτοποίησης, τη μεγάλη αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή ενέργειας και τους νέους φιλόδοξους στόχους που θέτουμε μεταξύ των οποίων και τα ενάλια αιολικά πάρκα, τα «πράσινα» νησιά και τα πρωτοποριακά προγράμματα που εφαρμόζουμε εκεί, την πρωτοβουλία για «πράσινη» ναυτιλία και την προστασία των οικοσυστημάτων καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει επίσης το σχέδιο για τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη με βάση την πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο και τις συζητήσεις στη Σαουδική Αραβία.

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί επίσης στους ευρύτερους στόχους που πρέπει να τεθούν σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Στο περιθώριο της διάσκεψης ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά διμερών επαφών και θα επιστρέψει το βράδυ στην Αθήνα .

Διαβάστε ακόμη

Η «τέλεια καταιγίδα» χτυπά το εμπόριο – Eλλείψεις φοβούνται οι μεγάλες αλυσίδες

Επιχειρήσεις: Πώς μπορείτε να αυξήσετε σε έως 70 τις δόσεις για οφειλή που ήδη ρυθμίζετε

Το project Galileo, η εύγλωττη σιωπή για την Τράπεζα Αττικής, η μάχη της Αριάδνης και η «φωλίτσα» του Κολωνακίου