Να μην ακολουθήσει την Τουρκία σε αυτό τον εξωφρενικό και επικίνδυνο κατήφορο επιθετικής ρητορικής έχει επιλέξει η Ελλάδα, επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε αποκλειστική συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ» σε μια περίοδο που ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις καθημερινές του δηλώνεις δείχνει σαν να μη μαζεύεται.

«Δεν θα ήθελα να κάνω εικασίες ή εκτιμήσεις αν οι κινήσεις αυτές εντάσσονται σε συνολικό σχεδιασμό της τουρκικής ηγεσίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις», απαντά ο κ. Δένδιας στο ερώτημα αν η ακολουθία των γεγονότων θα καταλήξει σε θερμό επεισόδιο. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαιώνει: «Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας», τονίζοντας με έμφαση: «Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα».

Στο ερώτημα πώς θα μπορούσε να αποκλιμακωθεί η ένταση, ο κ. Δένδιας αποκαλύπτει ότι η Αθήνα αναζητά τρόπους «ώστε η Τουρκία να βγει από την αυτοτροφοδοτούμενη και αυτοεγκλωβιζόμενη πολιτική προκειμένου να δημιουργηθούν οι ελάχιστες συνθήκες επανέναρξης του διαλόγου ή τουλάχιστον κάποιων επαφών», ενώ προσθέτει: «Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι για έναν εποικοδομητικό και ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία».

Αποστέλλοντας σαφές μήνυμα προς την απέναντι πλευρά του Αιγαίου, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σημειώνει ότι τα σύνορα δεν μπορούν να επαναχαραχθούν με τη βία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις του κ. Δένδια σε ερωτήσεις για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, τα F-16 και τα F-35, την αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με Ισραήλ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και οι επισημάνσεις του για τον ρωσοουκρανικό πόλεμο.

– Η πρωτοφανής κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων δείχνει μια ποιοτική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν. Εσείς διαβλέπετε σχεδιασμό του προέδρου της Τουρκίας που οδηγεί σε επεισόδιο στο Αιγαίο ή στην Κύπρο;

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε όντως μια πρωτοφανή κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων. Σε επίπεδο ρητορικής, με κρεσέντο ανιστόρητων δηλώσεων, ψευδών ισχυρισμών, νομικά αβάσιμων αιτιάσεων, ακόμα και προσωπικών προσβολών.

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, η οποία αντιστρέφει πλήρως την πραγματικότητα. Επί του πεδίου, παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των υπερπτήσεων και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου. Δεν θα ήθελα, όμως, να κάνω εικασίες ή εκτιμήσεις αν οι κινήσεις αυτές εντάσσονται σε συνολικό σχεδιασμό εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, τις οποίες όλοι απευχόμαστε. Στο σύνολό τους φαίνεται να υπηρετούν ένα αναθεωρητικό αφήγημα που η Τουρκία προβάλλει με ολοένα μεγαλύτερη συνέπεια.

Ως Ελλάδα έχουμε επιλέξει να μην ακολουθήσουμε τη γειτονική μας χώρα σε αυτό τον εξωφρενικό και επικίνδυνο κατήφορο επιθετικής ρητορικής. Διατηρούμε την ψυχραιμία μας και την αυτοπεποίθηση που μας δίνουν οι ξεκάθαρες θέσεις μας, οι οποίες στηρίζονται στην ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και στην αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Τις απαντήσεις τις έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το έπραξα και εγώ -και θα μου επιτρέψετε αυτή την προσωπική αναφορά- ενημερώνοντας με επιστολές τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, τους εταίρους μας στην Ε.Ε. Οπως το έκανα και κατά τη διάρκεια των πλείστων συναντήσεων που είχα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Δεν μπορώ παρά να εκφράσω ικανοποίηση από τον τρόπο που γίνονται αποδεκτές οι ελληνικές θέσεις από τους συνομιλητές μας.

– Μπορείτε να ανακαλέσετε αντίστοιχη κρίση στα Ελληνοτουρκικά όπως αυτή του τελευταίου εξαμήνου σε ειρηνική περίοδο στο παρελθόν;

Κύριε Πολλάτε, δυστυχώς, αυτό που βιώνουμε σήμερα στις σχέσεις μας με τη γείτονα είναι πρωτοφανές. Για πρώτη φορά στην ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων η όξυνση είναι τόσο διαρκής και μακροχρόνια, φτάνοντας, προς το παρόν, ένα διάστημα που προσεγγίζει τα τρία χρόνια. Θα διευκρινίσω κάτι στο σημείο αυτό: σε προηγούμενες περιόδους κρίσεων κάναμε λόγο για κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.

Πλέον, σήμερα, δεν μπορούμε να μιλάμε απλώς για κλιμάκωση σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, γιατί η Τουρκία έχει υπερβεί προ πολλού τα εσκαμμένα. Οταν η χώρα μας, χώρα-μέλος της Ε.Ε., κατηγορείται από Τούρκους αξιωματούχους για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», τότε μιλάμε για άλλου είδους πρόκληση. Παρατηρούμε μια ενορχηστρωμένη επιθετικότητα εκ μέρους της Τουρκίας κατά της Ελλάδας.

– Ως ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών που τα είπε «χύμα και τσουβαλάτα» στον Τούρκο ομόλογό του για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, τι σκέφτεστε όταν ακούτε τον Ταγίπ Ερντογάν να απειλεί ότι «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», τους συνεργάτες του να καλούν τους Ελληνες «να μάθουν κολύμπι» και την τουρκική ηγεσία συνολικά να κατηγορεί την Αθήνα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας;

Κάθε μέρα βρισκόμαστε απέναντι σε μια νέα δήλωση που φαίνεται να αποτελεί σημείο καμπής, μέχρι που έρχεται μία επόμενη δήλωση για να την ξεπεράσει σε ένταση και επιθετικότητα. Αντιμετωπίζουμε ένα κράμα ακραίου εθνικισμού, αναθεωρητισμού και προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας. Οσον αφορά το ερώτημα πού μπορεί να αποσκοπεί, η θεωρία περί δηλώσεων εσωτερικής κατανάλωσης φοβάμαι ότι αποτελεί υπεραπλούστευση. Παράλληλα, αναζητούμε τρόπους ώστε η Τουρκία να βγει από αυτή την αυτοτροφοδοτούμενη και αυτοεγκλωβιζόμενη πολιτική προκειμένου να δημιουργηθούν οι ελάχιστες συνθήκες επανέναρξης του διαλόγου ή τουλάχιστον κάποιων επαφών.

 

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr