Σαρωτικές αλλαγές στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης επιφέρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που θα εισαχθεί για συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο αύριο Τρίτη και θα τεθεί για διαβούλευση στη συνέχεια.

Στόχος της μεταρρύθμισης είναι να συντομεύσει ο χρόνος τελεσίδικης απόφασης που σήμερα είναι 1.400 μέρες, να γίνει καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και να εξοικονομηθούν πόροι.

Ετσι, με βάση τις πληροφορίες για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ενοποιούνται τα Ειρηνοδικεία με τα Πρωτοδικεία, το Πρωτοδικείο Αθηνών χωρίζεται στα δύο, αυξάνεται αισθητά η αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Πειραιά -σε νησιά του Αργοσαρωνικού-, συγχωνεύονται Πρωτοδικεία, παραμένουν τα Εφετεία στα νησιά και στις ακριτικές περιοχές.

Αυτές είναι μερικές από τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον σχεδιαζόμενο νέο δικαστικό χάρτη της χώρας, που αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ».

Απώτερος σκοπός τόσο του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη όσο και του υφυπουργού Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα είναι με τα νέα νομοσχέδια που επεξεργάζονται, αλλά και με αυτά που είναι στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, να επέλθει επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης και ειδικότερα στον χρόνο έκδοσης των αποφάσεων. Και αυτό γιατί οι καθυστερήσεις έχουν φτάσει πλέον σε επίπεδα αρνησιδικίας. Στην καλύτερη περίπτωση, για την έκδοση τελεσίδικης ποινικής ή πολιτικής υπόθεσης απαιτούνται 1.400 ημέρες, ενώ την ίδια στιγμή στην Αυστρία απαιτούνται μόλις 397 ημέρες!

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr