Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανακοινώσει νωρίς την ημερομηνία των εκλογών και να λύσει έτσι τους εκλογικούς γρίφους, δίνει μια καθαρή περίοδο περίπου πενήντα ημερών ως τις πρώτες κάλπες, αλλά και την ευκαιρία στη ΝΔ και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να θέσει τα εκλογικά διλήμματα και να εργαστεί για τον στόχο της αυτοδυναμίας.

Της αυτοδυναμίας, όμως, προηγείται η πρώτη Κυριακή των εκλογών της απλής αναλογικής. Η στρατηγική για την πρώτη κάλπη, κυρίως, απασχόλησε χθες τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μετά την ανακοίνωση δια στόματος του κ. Μητσοτάκη, όπου έγινε μια ανοιχτή κουβέντα με τους υπουργούς για τα διλήμματα και τα ζητήματα που πρέπει να προταχθούν. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για τις εξελίξεις, λέγοντας στους υπουργούς ότι μπορεί το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών να τους εκπλήξει, υποστηρίζοντας ότι από τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων διαφαίνεται μια τάση «επανασύνδεσης» της ΝΔ με ψηφοφόρους που απομακρύνθηκαν προς τη ζώνη των αναποφάσιστων στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών.

Το καλό κλίμα που επισημοποίησε η ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη πέρασε και στους υπουργούς, αρκετοί εκ των οποίων εμφανίζονται πολύ πιο αισιόδοξοι σε σχέση με μερικές εβδομάδες πριν. Από τη συζήτηση που έγινε στο υπουργικό, παράλληλα, διαφαίνεται ότι η κυβέρνηση θα προτάξει θεματικές ενότητες, στις οποίες εκτιμά ότι πήγε καλά, όπως η οικονομία (π.χ. μείωση των φόρων), η μείωση της ανεργίας, ο τουρισμός, το ψηφιακό κράτος, η εξωτερική πολιτική, η άμυνα και το μεταναστευτικό.

Διλήμματα και περιοδείες

Με τον κ. Μητσοτάκη να έχει αποδραματοποιήσει τις πολιτικές εξελίξεις δια της γνωστοποίησης του εκλογικού χρονοδιαγράμματος, συνεπώς, ο πρωθυπουργός στρέφει την προσοχή του στην επανασυσπείρωση των δυνάμεων της ΝΔ. Για τις λεπτομέρειες της καμπάνιας της ΝΔ θα γίνουν συσκέψεις το επόμενο διάστημα, αν και αυτή θα ξεκινήσει να «τρέχει» μετά το Πάσχα, με την επίσημη προκήρυξη των εκλογών κατόπιν της διάλυσης της Βουλής που τοποθετείται για τις 24 Απριλίου. Παράλληλα, ίσως και ως το τέλος της εβδομάδας, θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ ανά την επικράτεια, προκειμένου οι υποψήφιοι να ξεκινήσουν να κινούνται.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης θέτει και θα θέτει μετ’ επιτάσεως τα εκλογικά διλήμματα. «Αυτοδύναμη ΝΔ σημαίνει ισχυρή Ελλάδα. Προϋπόθεση για να αποκτήσουμε ένα αποτελεσματικότερο κράτος, με καλύτερους μισθούς για όλους, αξιοπρεπή, καλύτερη υγεία σε καλύτερα νοσοκομεία, προσιτή στέγη κυρίως για τους νέους μας. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα επιλέξουν τελικά εάν ο τόπος θα συνεχίσει να διεκδικεί και να κερδίζει το στοίχημα του εκσυγχρονισμού», υπογράμμισε χθες ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος παράλληλα τόνισε ότι οι πρώτες εκλογές θα καθορίσουν ποιος θα κυβερνήσει και οι δεύτερες πώς. Στάθηκε έτσι στη σημασία των πρώτων εκλογών, κάτι που θα κάνει μετ’ επιτάσεως και το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr