Στις εκλογές της 21ης Μαΐου πρόκειται να εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα μεταφοράς των αποτελεσμάτων της κάλπης. Λόγω του συστήματος αυτού, τα αποτελέσματα των εκλογών αναμένονται πολύ νωρίτερα.

 «Περίπου στις 9 η ώρα θα έχουμε σύμφωνα και με τη διαβεβαίωση της εταιρείας γύρω στο 80% των τελικών αποτελεσμάτων», τόνισε, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις», ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

«Φέτος θα έχουν όλοι οι δικαστικοί τάμπλετ θα ξέρουμε και πριν από τα μεσάνυχτα το σύνολο της σταυροδοσίας. Φέτος θα έχουν όλα τα εκλογικά τμήματα τάμπλετ, ούτως ώστε να μεταδίδεται άμεσα με το που ο δικαστικός αντιπρόσωπος έχει το συνολικό αποτέλεσμα των ψηφοδελτίων. Να διευκρινίσω ότι το σύστημα δουλεύει με το ίντερνετ και επίσης να διευκρινίσω ότι άσχετα από το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα συνεχίζονται οι δύο παλιές διαδικασίες. Η μία είναι ότι μέσω των δήμων στις Περιφέρειες και η Περιφέρεια στο υπουργείο Εσωτερικών, άρα είναι η δεύτερη επιβεβαίωση του αποτελέσματος. Η οριστική ανακήρυξη και το αποτέλεσμα θα είναι μέσω των Πρωτοδικείων όπου το αντίγραφο του χειρόγραφου που παίρνω δικαστικός αντιπρόσωπος πηγαίνει και κατατίθεται στα Πρωτοδικεία ανά την Ελλάδα. Το οριστικό και επίσημο αποτέλεσμα βγαίνει από το Πρωτοδικείο, όχι από το Υπουργείο Εσωτερικών».

Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχονται σε 9.810.040, εκ των οποίων 4.760.042 άνδρες και 5.049.998 γυναίκες.

Για πρώτη φορά θα ψηφίσουν 438.595 νέοι ηλικίας από 17 έως 21 ετών

Οι ετεροδημότες που έκαναν αίτηση για να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου ξεπέρασαν τις 115 χιλιάδες.

Ο κ. Σταυριανουδάκης διευκρίνισε ότι έχουν προκύψει και άλλοι 31. 250, που θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στις επόμενες εκλογές εφόσον γίνουν στις αρχές Ιουλίου. «Αυτό το λέω γιατί έχει μπει στη συζήτηση των κομμάτων το τι θα κάνουμε με τους νέους που ειδικά θα πάνε να εργαστούν τον Ιούλιο μήνα»

«Ενημερώναμε ότι όσοι επιθυμούσαν τουλάχιστον στις δεύτερες εκλογές να μπορούν μέχρι 30 Απριλίου ηλεκτρονικά να ζητήσουν να ψηφίσουν ως εργαζόμενοι σε κάποιο νησί, εφόσον βέβαια στον χώρο εργασίας τους δημιουργούνται τμήματα τουλάχιστον 40 ατόμων», είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών.

Επίσημη πρώτη για 22.816 Έλληνες του εξωτερικού

Θα ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους , το Σάββατο 20 Μαΐου, σε 99 εκλογικά τμήματα που συγκροτήθηκαν σε 35 χώρες.

Για τις δεύτερες εκλογές των ομογενών μας, όσοι επιθυμούν μπορούν μέχρι τις 20 Μαΐου να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα», είπε ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

«Αν κοιτάξουμε στους εκλογικούς καταλόγους στους εκλογικούς καταλόγους θα δούμε πάρα πολλούς Έλληνες οι οποίοι είναι στο εξωτερικό. Δηλαδή μπορεί να δηλώθηκαν μόνο 22. 816 να ψηφίσουν. Το δικαίωμα ήταν πολύ περισσότερο σε ηλικίες των 70, 80 και 90 ετών, οι οποίοι όμως ποτέ δεν έχουν απογραφεί τα τελευταία χρόνια.

Ακόμα και στην Ευρώπη δεν απογράφονται. Από την άλλη μεριά αυτοί που φαίνονται στους εκλογικούς καταλόγους δεν αφομοιώνονται γιατί είτε δεν έχουν δηλωθεί οι θάνατοι αλλά και από την άλλη μεριά υπάρχουν άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που ναι μεν μπορεί να μην ψηφίζουν αλλά είναι στους εκλογικούς καταλόγους.»

Στις 115.000 οι ετεροδημότες που έκαναν αίτηση (μέχρι 28 Φεβρουαρίου) για να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους

Ο κ. Σταυριανουδάκης διευκρίνισε ότι έχουν προκύψει και άλλοι 31. 250, που θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στις επόμενες εκλογές εφόσον γίνουν στις αρχές Ιουλίου. Αυτό το λέω γιατί έχει μπει στη συζήτηση των κομμάτων το τι θα κάνουμε με τους νέους που ειδικά θα πάνε να εργαστούν τον Ιούλιο μήνα»

«Ενημερώναμε ότι όσοι επιθυμούσαν τουλάχιστον στις δεύτερες εκλογές να μπορούν μέχρι 30 Απριλίου ηλεκτρονικά να ζητήσουν να ψηφίσουν ως εργαζόμενοι σε κάποιο νησί, εφόσον βέβαια στον χώρο εργασίας τους δημιουργούνται τμήματα τουλάχιστον 40 ατόμων», είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών.

«Θυμίζω ότι περίπου το 58% συμμετείχε στις εκλογές του 2019, ποσοστό το οποίο δεν ικανοποιεί γενικότερα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι φέτος θα είναι λίγο παραπάνω», είπε ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Διαβάστε ακόμη

Τι εξετάζουν οι ΗΠΑ για τη διασφάλιση των καταθέσεων μετά την κατάρρευση της First Republic Bank

Σε ιστορικό διατηρητέο στη γωνία Αθηνάς και Σοφοκλέους η νέα ξενοδοχειακή άφιξη από την οικογένεια Υφαντή

Σιάμισιης: Πώς κερδίσαμε το δικαίωμα να μην λεγόμαστε αμιγώς «πετρέλαια» αλλά HelleniqEnergy

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ