Ένα διατηρητέο,με χρήση μάλιστα ξενοδοχείου τον προηγούμενο αιώνα, έχει αποκτήσει ήδη νέα εικόνα κι ετοιμάζεται να ανοίξει το επόμενο διάστημα αποτελώντας μία ακόμη σημαντική προσθήκη στην αλλαγή που συντελείται στα πέριξ της πλατείας Ομόνοιας.

Ο λόγος για το νέο εγχείρημα της οικογένειας Υφαντή, του γνωστού ομίλου από τον κλάδο των τροφίμων, ιδιοκτήτρια του ‘‘Fresh Hotel’’ στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, το οποίο τώρα επεκτείνεται στο όμορο διατηρητέο, πρώην ξενοδοχείο ‘’Πίνδαρος’’. Πρόκειται για το τριώροφο κτίριο επί της οδού Αθηνάς 59 και Σοφοκλέους, χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο νεότερο μνημείο από το 1988. Το ακίνητο είχε αποκτηθεί εδώ και χρόνια από την «Αθηναϊκές Διακοπές Α.Ε.», εταιρεία του ομίλου Υφαντή με πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο την κ. Ανδρομάχη Υφαντή με σκοπό την επαναλειτουργία του ως ξενοδοχείο. Τώρα το διατηρητέο θα λειτουργήσει ως προσθήκη- επέκταση στο υφιστάμενο Fresh Hotel και ετοιμάζεται να ανοίξει εν όψει της καλοκαιρινής σεζόν, αποτελώντας μία ακόμη τονωτική «ένεση» σε ένα σημείο της Αθήνας, όπου τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι σταδιακά αλλάζει όψη με «όχημα» τον τουρισμό.


Σημειωτέον ότι οι αδειοδοτήσεις για το εν λόγω ακίνητο έχουν ξεκινήσει ήδη από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας από την οικογένεια Υφαντή, ένας από τους ομίλους που, εκτός του παραδοσιακού του αντικειμένου, έχει κάνει από νωρίς το «άνοιγμα» στον τουρισμό της Αθήνας, στο κέντρο αλλά και τα βόρεια προάστια. Για την ανακατασκευή του «Πίνδαρος» που είχε απαξιωθεί πλήρως εδώ και δεκαετίες, στον αριθμό 24 της Σοφοκλέους, χρειάστηκε μεγάλος όγκος αδειοδοτήσεων με διατήρηση και επισκευή των υπαρχόντων όψεων σε συνδυασμό με πλήρη εσωτερική ανακαίνιση, συμπεριλαμβανομένης και της λειτουργικής ενοποίησής του με το όμορο Fresh Hotel, 4 αστέρων, στην οδό Σοφοκλέους 26. Σε συνέχεια της λειτουργικής ενοποίησης και αποκατάστασης του χαρακτηρισμένου ως διατηρητέου νεότερου μνημείου, δημιουργείται μία μονάδα συνολικής δυναμικότητας 150 δωματίων – 257 κλινών. Το «Πίνδαρος» σταμάτησε να λειτουργεί το 1980, όπως αναφέρεται στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι  η λειτουργία του ξεκίνησε το 1900, αλλά στη συλλογή Οδηγών του Αρχείου δεν βρέθηκε καταχώρηση πριν το 1937. Ο Χαρίλαος Πατέρας στο βιβλίο του Ξενοδοχεία της Αθήνας: αλφαβητική παρουσίαση 1833-2010 αναφέρει ότι εκεί το 1911 λειτουργούσε το ξενοδοχείο «Τρίπολις» του Καραμπέτσου και στη συνέχεια από το 1916 ως το 1932 το ξενοδοχείο «Πανελλήνιον». Τα τρία ξενοδοχεία συνδέει η διεύθυνσή τους, δηλαδή Σοφοκλέους 24. Ωστόσο λόγω των αλλαγών στην αρίθμηση των δρόμων της Αθήνας, δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί η πληροφορία. Το πρώην «Πίνδαρος», όπως αναφέρεται,  ανακαινίστηκε το 1950 και σταμάτησε να λειτουργεί το 1980.

Οσον αφορά την ίδια την Αθηναϊκές Διακοπές Α.Ε. που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο ‘’Fresh Hotel’’, με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία για τη χρήση του 2021, είχε αποτελέσματα μετά φόρων ύψους 403 χιλ. ευρώ, περνώντας εκ νέου στην κερδοφορία έναντι της χρονιάς πανδημίας, το 2020 οπότε είχε παρουσιάσει ζημιές 1,34 εκατ. ευρώ. Για τη συγκεκριμένη επένδυση, η εταιρεία έχει ενταχθεί από το 2021 στο καθεστώς ενισχύσεων με συνολικό επιλέξιμο κόστος στα 2,3 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Μέχρι τα μεσάνυχτα η απόφαση του Αρείου Πάγου για το κόμμα Κασιδιάρη

Το ιαπωνικό θαύμα στη βιομηχανία του κοσμήματος – Κορυφαία brands που αλλάζουν τα δεδομένα στον κόσμο της μόδας

Cotswolds: Τα χωριά των παραμυθιών υπάρχουν – Πανέμορφα σπίτια στα λιβάδια και η ζωή που κυλά αργά, δυόμιση ώρες από το Λονδίνο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ